INTERNATIONAL  »  STEAUA - AJAX  »  AJAX - STEAUA, JOI, 14 FEBRUARIE, DIGISPORT 1, DOLCESPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Ovidiu Stîngă ştie ce trebuie să facă steliştii pentru a repeta victoria lui Vitesse, 3-2 cu Ajax duminică: "Nu fiţi balcanici! Îi puteţi bate!"

Articol de - Publicat marti, 29 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 28 ianuarie 2013 21:11

"Spionul" lui Reghecampf în Olanda anunţă: "Ajax cedează sub presiune. Nu-i lăsaţi nici un timp mort. Şi, o dată ce ai mingea, nu mai întîrzia. Contraatac, verticalizează direct pe poartă. Noi, balcanicii, avem tendinţa să mai întîrziem jocul"


Pentru mulţi, dezastrul lui Ajax cu Vitesse, 2-3 după 2-0, cu trei goluri primite în 13 minute spre final, a fost o mare surpriză. Nu şi pentru Ovidiu Stîngă. Fostul fotbalist al Craiovei şi al lui PSV Eindhoven locuieşte în Olanda, urmăreşte toate meciurile lui Ajax, fiind spionul Stelei printre batavi. Şi cunoaşte fiecare punct vulnerabil al "lăncierilor". Pe lîngă foarte multe calităţi individuale, viitorii adversari ai roş-albaştrilor au şi momente de suferinţă în joc, în special în faza defensivă, reliefate duminică, la Arnhem, într-o sarabandă a erorilor. Ceea ce creşte cota de optimism din Ghencea.

"Spionul" lui Reghecampf în Olanda anunţă: " Ajax cedează sub presiune. Nu-i lăsaţi nici un timp mort. Şi, o dată ce ai mingea, nu mai întîrzia. Contraatac, verticalizează direct pe poartă. Noi, balcanicii, avem tendinţa să mai întîrziem jocul"

Pentru mulţi, dezastrul lui Ajax cu Vitesse, 2-3 după 2-0, cu trei goluri primite în 13 minute spre final, a fost o mare surpriză. Nu şi pentru Ovidiu Stîngă. Fostul fotbalist al Craiovei şi al lui PSV Eindhoven locuieşte în Olanda, urmăreşte toate meciurile lui Ajax, fiind spionul Stelei printre batavi. Şi cunoaşte fiecare punct vulnerabil al "lăncierilor". Pe lîngă foarte multe calităţi individuale, viitorii adversari ai roş-albaştrilor au şi momente de suferinţă în joc, în special în faza defensivă, reliefate duminică, la Arnhem, într-o sarabandă a erorilor. Ceea ce creşte cota de optimism din Ghencea.


"Ajax are două feţe"
- Ovidiu, ce s-a întîmplat cu Ajax?
- Nu e prima oară cînd o văd pe Ajax în dificultate, nu m-a şocat acest joc, nici măcar faptul că a primit trei goluri în mai puţin de un sfert de oră. Pusă sub presiune, cedează foarte uşor.

- Totuşi, e aceeaşi echipă care a învins-o cu 3-1 pe Manchester City, în Ligă.
- Corect, dar a şi primit o mulţime de goluri în Ligă. Ajax are două feţe: poate să bată pe oricine, oricît de mare, dar, în acelaşi timp, poate pierde în faţa unui adversar mult mai slab. Sau capotează într-un meci cum a fost cel cu Vitesse.

- De ce?
- Sînt mai multe explicaţii. În cazul ăsta, la 2-0 pentru ei, jucătorii nu s-au mai concentrat, s-au relaxat şi au apărut greşelile individuale.

- E psihic? Antrenorul Frank de Boer spune că o echipă tînără, ca a lui, mai are asemenea căderi.
- Este şi o problemă psihică, bineînţeles. Ajax de acum nu e maturizată complet. De aici, toate aceste momente dificile.
cifre

23,6 a fost media de vîrstă a celor 14 jucători folosiţi duminică de Frank de Boer, la 2-3 cu Vitesse

2,6 este media de goluri primite de Ajax în grupele Ligii (16 în 6 meciuri); 1,15 e media din campionat (23 în 20 de partide)

"Dacă te aperi, n-ai nici o şansă"
- Cum trebuie să joci împotriva lui Ajax?
- În nici un caz să nu te aperi. Dacă te aperi, n-ai nici o şansă! Nu te lupţi cu armele lor, sînt foarte tari individual în ofensivă, însă trebuie provocaţi, hărţuiţi, făcuţi să greşească şi loviţi pe contraatac. Exact cum a jucat Vitesse în ultimele 25 de minute.

- "Închizătorul" Poulsen, aproape 33 de ani, pare o piesă slabă în angrenajul lor. Aici trebuie forţat?
- Poulsen are experienţă, e jucător valoros, însă, la contraatacurile rapide, nu rezistă, se pierde. Şi nici nu-l ajută stilul echipei.

"Cînd pierd mingea, sînt daţi peste cap"
- Joacă prea avansat?
- Exact. Are o posesie avansată, fundaşii laterali urcă şi ei să susţină jocul. Cînd se pierde mingea, e rău... Dacă adversarii profită, dau peste cap defensiva lui De Boer pe spaţiile mari lăsate.

- Fundaşii lor laterali?
- Acum, Van Rhijn a fost suspendat pe dreapta, iar Alderweireld, stoperul obişnuit, folosit în bandă, a fost depăşit constant. Dar ei vor reveni pe posturile lor cu Steaua. Problema lor e pe stînga, la Daley Blind. El e foarte lent şi uşor de depăşit de adversari rapizi. Acolo e partea vulnerabilă.

- Adi Popa ar fi varianta ideală a lui Reghecampf?

- Reghe ştie prea bine echipa sa şi ce plan are. Un jucător de viteză îl lasă în urmă pe Blind.

"Colectiv, pot fi bătuţi!"
- Nici în centru nu sînt foarte siguri.
- Sînt siguri stoperii doar dacă nu-i ataci. Dacă-i presezi, îşi pierd siguranţa.

- În concluzie?
- Dacă nu vom fi balcanici, îi putem învinge!

- Adică?

- Nu lăsa nici un timp mort în joc, pune presiune, iar cînd ai mingea, nu mai întîrzia, noi, balcanicii, avem tendinţa asta, joacă rapid, verticalizează şi atacă poarta imediat! Nu le permite să se redreseze! Timingul de la pierderea mingii la repliere nu e pus la punct la Ajax. Profită! Individual, sînt buni. Colectiv, pot fi bătuţi!


"Sper să nu mai repetăm nebunia de la Arnhem. Am avut 2-0, Vitesse nu mai spera aproape. Noi, cu greşelile noastre, am adus-o din nou în meci. Apoi, ne-a prins descoperiţi şi ne-a lovit. O lecţie"
Frank de Boer, antrenor Ajax

"Nu e nimic mai frustrant decît să fii înlocuit şi să stai pe bancă privind cum încasăm trei goluri. Îmi venea să sar pe teren şi să-mi ajut colegii"

Viktor Fischer, aripă Ajax

"Nu cred că mi s-a întîmplat vreodată să conducem cu 2-0 şi să pierdem de o asemenea manieră"
Siem de Jong, atacant Ajax

Încă 3 meciuri
Dată Adversar Competiţie
31 ianuarie Vitesse (neutru) Cupa Olandei
3 februarie Venlo (d) campionat
10 februarie Roda (a) campionat

Ajax vs Vitesse
Vermeer - Alderweireld, Veltman, Moisander, D. Blind - Schone, C. Poulsen, Eriksen - Boerrigter, S. de Jong, Fischer
* Cu Steaua, va ieşi Veltman, Alderweireld va reveni fundaş central, iar Van Rhijn va fi în bandă.

Fischer, lovit la aductori
Frank de Boer a avut un motiv în plus de a-l înlocui pe Viktor Fischer cînd Ajax conducea cu 2-0. "Am simţit dureri la aductori", a dezvăluit aripa stîngă, incertă pentru revanşa cu Vitesse, joi, în Cupa Olandei. Va juca însă cu siguranţă duminică, în Eredivisie, în faţa lui Venlo. Unde va lipsi fundaşul central Moisander, suspendat.

"Palmă peste faţă!"
Presa olandeză nu i-a menajat pe "lăncieri". Dacă Algemeen Dagblad a titrat "Knock-Out", De Telegraaf a fost şi mai dur. "Palmă peste faţă" este titlul celui mai popular cotidian batav, care pune la îndoială ideile strategice ale lui Frank de Boer: "De ce a stricat centrul apărării, mutîndu-l pe Alderweireld pe dreapta? De ce nu l-a folosit pe Ligeon în bandă în locul suspendatului Van Rhijn? De ce l-a schimbat pe Fischer la 2-0 şi nu pe Boerrigter, cel mai slab din atac? Şi cum de au fost posibile trei erori individuale în apărare care au costat-o meciul pe Ajax?".

Cifre Ajax cu Vitesse
57 la sută posesie
3 ofsaiduri
4 cornere
6 lovituri libere
17 faulturi
11 şuturi la poartă
6 parade ale portarului

Nikolici sau Tatu?
Gigi Becali a dezvăluit care-i singura dilemă pe care o mai are Reghecampf înainte de meciul tur de la Amsterdam: "Ştie deja pe cine va folosi. Există o singură întrebare, cine va juca atacant, Nikolici sau Tatu. Vom vedea pînă atunci. Echipa se mişcă foarte bine, nu ne interesează rezultatele din meciurile amicale. Păcat că nu avem un atacant mai bun, un marcator! A fost o treabă cu Bokila, nu a ieşit, vedem în vară şi asta e". În cazul în care Tatu va începe ca titular, golgeterul Rusescu va juca vîrf împins, în locul lui Nikolici.

Solskjaer ţine cu Steaua
Antrenorul celor de la Molde, Ole Gunnar Solskjaer, consideră că trupa lui Laurenţiu Reghecampf e favorită în faţa olandezilor de la Ajax. "Cred că Steaua are şanse mari de calificare! Ajax e bună, dar are jucători prea tineri. Steaua e o echipă greu de bătut, mai ales la Bucureşti. Românii au şanse bune să meargă mai departe, le ţin pumnii", a spus norvegianul pentru DolceSport.

"Ajax e favorită"
Semifinalist cu Steaua în Cupa UEFA, în 2006, Florin Lovin crede că olandezii se vor califica în dauna steliştilor: "Dacă nici cu Ajax nu mai este o misiune grea, atunci cu cine?! Deşi nu au mai avut mari performanţe, batavii au strîns 4 puncte într-o grupă infernală cu Real Madrid, Dortmund şi Manchester City. Trebuie să realizăm că Ajax este favorită. Totuşi, Steaua a dovedit că rămîne o forţă şi sper ca Reghe să-i bage într-o formă foarte bună pe jucători".

Reghe şi MM la spionat
După ce steliştii vor termina cel de-al doilea cantonament al iernii, care se desfăşoară în Turcia, întreaga delegaţie va merge în Olanda, în vederea primei manşe, de pe 14 febuarie, cu Ajax Amsterdam din "16-imile" Europa League. Chiar în ziua în care vor ajunge în Olanda, pe 10 februarie, Ajax va juca acasă contra celor de la Roda. La meci vor asista Laurenţiu Reghecampf şi Mihai Stoica, dar fără jucători, care vor rămîne la odihnă în hotel.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (16)
codrinsteaua
codrinsteaua  •  29 Ianuarie 2013, 11:15

am vazut si eu interviul cu lovinm,la dat pe dolce sport,si nu a pronuntat deloc ca aiax se va califica in dauna stelei,dimpotriva,a zis ca aiax e favorita dar ca steaua are forta sa treca mai departe si le tine pumnii fostilor lui colegi.de ce mintiti lumea,din nou vreti sa profocati cearta....

milu
milu  •  29 Ianuarie 2013, 08:57

sint slabi cei de la ajax in duelurile fizice,1 la 1,acolo e cheia meciului.au pierdut aproape toate duelurile fizice in meciul cu vitesse.insa la tehnica sint extrem de tari,daca steaua va intra in jocul lor, va lua bataie la diferenta mare de goluri.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  29 Ianuarie 2013, 05:53

RegheBlat cam toti spun ca trebuie sa elimini Ajax ...nu o faci ...esti pa ...

Vezi toate comentariile (16)
Comentează