INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  RUSIA

Profil de campion » Dan Petrescu: "Fotbalul e dincolo de ţări şi de echipe!"

Alături de Mircea Lucescu, Petrescu e antrenorul român cu cea mai bună cotă în fotbalul european
Alături de Mircea Lucescu, Petrescu e antrenorul român cu cea mai bună cotă în fotbalul european

Articol de - Publicat miercuri, 15 august 2012 00:00 / Actualizat marti, 14 august 2012 21:52

Petrescu s-a păcălit cînd a mers în Polonia, dar i-a ieşit în Rusia. La Sportul a lăsat o echipă de cupe europene, cu Urziceni a luat campionatul şi a uimit în Champions League.

Jucătorii l-au privit des ca pe un nebun. La Urziceni făcea cîte un amical la mijlocul săptămînii, într-o zi deschisă de un antrenament dur avut dimineaţa.

"O dată aveam cu Slobozia şi era 0-0 la pauză. Petrescu făcea urît tare de tot: «Apostole, îi ştii p-ăştia cu care joci? Frunză, îl cunoşti p-ăla de care n-ai fost în stare să treci măcar o dată?». «Nu, de unde să-i cunoaştem?!». «Păi, da, mă, n-aveţi de unde! Da' ei vă ştiu, că sînteţi pe primul loc în România şi ce folos?! Că tot 0-0 e?!». Amicalele astea rar se cîştigau, fiindcă echipa era stoarsă după antrenamentele dinaintea lor, dar Petrescu ştia asta şi-şi chinuia fotbaliştii astfel ca să se asigure că nu li se urcă la cap cînd eram lideri în Liga 1", povesteşte unul dintre oamenii care a colaborat cu Dan la Urziceni.

"Ca să învingi trebuie să fii la cluburi mari"
Dan Petrescu, un Zeman român, enervant pentru toţi adversarii şi dur cu jucătorii lui. Zeman, pe care l-a avut antrenor la Foggia. Cehul luase echipa asta din Serie C şi o dusese în Cupa UEFA, Petrescu a transformat Unirea într-o campioană după ce Sportul abia lăsat de el terminase pe 4 în România. Pînă şi el le-a văzut ca pe minuni. "Dar astea sînt excepţii. Ca să învingi trebuie să fii la cluburi mari. Că doar nu te aştepţi să devină Getafe campioană în Spania!".

Lucrat în Grant?
El a evoluat către autor al "excepţiilor şi al minunilor" din secund al lui Zenga la FC Naţional, apoi pariu al lui Şiman pe banca Sportului, eşec în Giuleşti şi iar alchimist în Regie. A plecat de la Rapid convins fiind că fotbaliştii l-au "lucrat" din cauza metodelor dure de pregătire şi a stilului său autoritar.

A ajuns în Polonia în perioada care a generat arestări printre arbitri şi alţi oficiali: "Ţineam minte un penalty dat contra mea, la care am protestat, şi după ce am ajuns la Urziceni l-am văzut pe arbitrul respectiv în cătuşe. Eu am avut de suferit, Wisla nu le dădea nici măcar apă arbitrilor, de teamă să nu fie implicată, că se ştia ce va urma".

Obsedat de arbitri
"Apă pentru arbitri" s-a transformat în obsesie faţă de oamenii care conduceau meciurile. La un interviu după ce luase deja campionatul cu Unirea, Petrescu a venit mîndru cu o poză de la un congres UEFA. În fotografie apărea lîngă Ferguson, lîngă Wenger. Şi lîngă Martin Jol, împotriva căruia jucase în Europa League, în Urziceni-Hamburg. "Mi-a recunoscut că m-a furat cu arbitrii".

Schimba sistemele "de plictiseală, ca să nu schimb toţi jucătorii" şi plănuia să transforme "minunea succesului" de la Unirea într-o obişnuinţă: "Antrenorilor români le e teamă să încerce ceva nou, mie nu-mi e, că nu sînt legat de nici o echipă şi de nici o ţară!".

I-a plăcut de el că-l înjura!
Petrescu a selectat el majoritatea jucătorilor cu care a cîştigat campionatul la Urziceni. Pe Iulian Apostol l-a adus cînd acesta ajunsese să nu mai prindă nici măcar lotul la Farul. Mijlocaşul îl impresionase într-un meci Sportul-Farul, în care se răstise de cîteva ori la Petrescu, care stătea în picioare în faţa băncii. "Mi-a plăcut, aşa mi-ai arătat că eşti ambiţios", i-a zis după ce l-a achiziţionat.

Dur, dar ajutor pentru jucători
Petrescu a plătit la Rapid din cauza durităţii sale, însă stilul l-a şi ajutat în carieră. La Urziceni a făcut minuni după ce şi-a convins jucătorii să stea închişi în hotel şi la sfîrşitul meciurilor, nu numai înaintea lor. Fotbaliştii care i-au acceptat metodele au progresat. De la Sportul, Galamaz, Bălan, Varga, Mazilu, Bucur au ajuns să joace în "naţională" şi să cîştige bani mulţi. La Wisla l-a antrenat pe Blaszczykowski, acum unul dintre cei mai tari internaţionali polonezi.

3 sezoane a petrecut Petrescu cel mai mult pe banca unei echipe. A antrenat Unirea între 2006 şi 2009

8 puncte a făcut Urziceni în grupa din Liga Campionilor în care le-a avut adversare pe Rangers, Stuttgart şi Sevilla. A fost cea mai bună performanţă a unei echipe româneşti

Citeşte şi:

Gigantul "lanternă roşie" » Portretul echipei pe care Dan Petrescu o va prelua în Rusia

2,3 milioane în 8 ani » Salariul lui Petrescu a crescut de 12,5 ori din 2004

A dat Kubanul şi a ales Moscova » După 2 ani şi 7 luni la Krasnodar, Dan Petrescu urcă în Rusia, plecînd la Dinamo

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
id45
id45  •  15 August 2012, 15:13

Dane nu-i baga in seama pe cei care te contesta - mergi pe drumul tau !

serban_ionescu
serban_ionescu  •  15 August 2012, 13:41

panseul din titlu e bestial! combate adinc!!!! articolul e dat de impresarul lui, sau e luat din caietul de amintiri al mamei lui, sau din viitoarea carte de memorii.....penibil!!!!

van_daame
van_daame  •  15 August 2012, 07:36

Va ajunge mai mare decat MARELE Lucescu..

Vezi toate comentariile (3)
Comentează