INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ŞAHTIOR - DINAMO KIEV 1-0

Il Luce a luat al patrulea titlu în Ucraina

Mircea Lucescu, Lucescu
Mircea Lucescu, Lucescu

Articol de - Publicat joi, 06 mai 2010 00:00

Mircea Lucescu şi Raţ au luat al patrulea titlu cu Şahtior, fugind înaintea ultimei etape la 6 puncte faţă de Dinamo Kiev, pe care a învins-o aseară (1-0) la Doneţk.

Mircea Lucescu şi Raţ au cucerit titlul în Ucraina cu Şahtior, după triumful din derbyul cu fosta campioană Dinamo Kiev (1-0), care i-a mărit avansul la 6 puncte înaintea ultimei etape.

Donbass Arena s-a pregătit aseară ca pentru marea finală a campionatului. 50.000 de steguleţe şi o coregrafie specială au transformat "naveta spaţială" din Doneţk într-o imensă portocală cu miez verde şi urme fine de alb şi albastru, din sectorul fanilor veniţi de la Kiev.

Atmosfera fantastică i-a împins pe "mineri" spre careul lui Şovkovski şi la prima ocazie au lovit. Srna a centrat perfect de pe dreapta, iar Ilsinho a reluat sub transversală din careul mic (15). La 1-0, Şahtior era campioană. Trupa lui Gazzaev a dat semne de viaţă, ba chiar putea să egaleze, însă Milevski a trimis cu capul razant cu bara. Nici Ninkovici nu a nimerit ţinta din afara careului şi s-a intrat la vestiare cu un scor strîns şi cu trei cartonaşe galbene.

Deliberat, după pauză, Şahtior a făcut pasul înapoi şi a cedat iniţiativa. Tactica clasică a lui Mircea Lucescu de a plimba mingea şi a ademeni prada în cursă pentru a "muşca" pe contraatac. Diagonala lui Ilsinho n-a prins colţul şi a prelungit suspansul. Acelaşi mijlocaş brazilian a avut şi ghinion la "racheta" care a cutremurat bara tranvsersală trimisă de la 15 metri! Kievul a continuat să construiască haotic, fără inspiraţie. Iar Şahtior a continuat seria ratărilor. Inclusiv din penaltyul scos de Luiz Adriano, faultat în careu de Haceridi! Jadson l-a remarcat pe Şovkovski (85), care a parat cu ajutorul barei. Doar a prelungit agonia. Nu s-a mai întîmplat nimic şi ultima etapă nu mai contează. Şahtior a preluat puterea în Ucraina şi cerul de deasupra stadionului a fost inundat de artificii, iar Donbass s-a transformat în OZN.

Urmăreşte astăzi Antena 1 şi GSP TV pentru imagini exclusive de la Doneţk cu sărbătorirea titlului cîştigat de Şahtior!

ŞAHTIOR - DINAMO KIEV    1-0

(Ilsinho 15)
ŞAHTIOR: Piatov - Srna, Kucer, Rakiţki, Kobin (89 Raţ) - Hubschman, Fernandinho, Jadson, Ilsinho, Willian (65 Douglas Costa) - Luiz Adriano. Antr: M. Lucescu
DINAMO: Şovkovski - Danilo da Silva, Margao, Mihalik (76 Ghioane), Betao - Vukoevici, Yossuf, Iarmolenko (81 Zozulia), Ninkovici (46 Haceridi) - Milevski, Şevcenko. Antr: V. Gazzaev
A arbitrat Paolo Tagliavento (Italia)

Raţ şi Ghioane pe final
Nici la derbyul cu Kiev, Mircea Lucescu nu a stins definitiv conflictul cu Raţ. Fundaşul român n-a văzut însă meciul din tribună, ci de pe banca de rezerve, fiindu-i din nou preferat Kobin pe flancul stîng. Vizitat ieri dimineaţă în cantonament de patronul Rinat Ahmetov, care i-a încurajat pe "mineri", anunţîndu-le şi prima pentru cucerirea titlului, Raţ a intrat în minutul 89, în locul lui Kobin. Nici celălalt român, Tiberiu Ghioane, n-a fost titular la Dinamo Kiev, Gazzaev folosindu-l în ultimul sfert de oră.

Lucescu a vrut să-l arunce pe Ahmetov
După fluierul de final, Mircea Lucescu l-a chemat în teren pe Rinat Ahmetov. Patronul a coborît din loja VIP şi a sărbătorit alături de învingători al cincilea titlu cîştigat de Şahtior. Antrenorul român s-a îmbrăţişat cu Ahmetov, pe care a vrut să-l arunce în aer cu ajutorul jucătorilor, explicîndu-i miliardarului ucrainean că el nu mai riscă, avînd probleme cu inima.

CELE 9 TROFEE ALE LUI MIRCEA LUCESCU LA ŞAHTIOR
2004: Cupa Ucrainei
2005: titlul şi Supercupa Ucrainei
2006: titlul
2007: locul 2 în campionat, finală Cupa Ucrainei
2008: titlul, Cupa şi Supercupa Ucrainei
2009: Cupa UEFA, locul 2 în campionat, finală Cupa Ucrainei
2010: titlul

În afara Ucrainei, Lucescu şi Şahtior au cucerit Cupa UEFA, în 2009!

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (18)
 •  06 Mai 2010, 12:41

era randul lor anul acesta ! anul trecut a fost kiew la rand si anul viitor iarasi ! batranul ztigan chiar crede ca ar fi meritul lui !

 •  06 Mai 2010, 12:28

FELICITARI LUCESCU!!!!!!!!......INTOTDEAUNA VOR EXISTA CATEI CARE DATORITA FAPTULUI CA AU FOST SCUIPATI DE MAMELE LOR,SI NU AU NIMIC IN CREIERI COMENTEAZA LA MISTO VALOAREA UNU OM!!!!

 •  06 Mai 2010, 12:22

ce campionat de cacao, doar 2 echipe se bat de ani de zile, restu nici nu exista, ca si cum la noi ar conta doar Steaua si Dinamo, ar fi o m*izerie

Vezi toate comentariile (18)
Comentează