INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  UCRAINA

Sportivii români din ţara vecină se tem pentru situaţia lor: "Sînt oameni înarmaţi peste tot!"

Articol de , - Publicat duminica, 02 martie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 02 martie 2014 00:49

Lucian Burdujan, jucător chiar la Simferopol, oraş din zona de conflict, povesteşte teatrul de război din Crimeea. Îngrijorare mare e şi la 1.100 km distanţă, în occidentul ţării, unde Bicfalvi şi Florentin Matei declară că "nu pot sta liniştiţi".

Ucraina e în stare de alertă. Parlamentul rus a aprobat intervenţia militară în Crimeea, peninsulă rusofonă din sudul ţării, iar iminenţa unui conflict armat i-a speriat şi pe fotbaliştii români care evoluează dincolo de graniţă.

Cel mai afectat este Burdujan, atacant la Tavria Simferopol, chiar în peninsula vizată de soldaţii moscoviţi: "Am auzit şi eu despre decizia ruşilor. Situaţia este foarte gravă. Centrul oraşului este blocat! Sînt oameni înarmaţi peste tot. Plecăm cu toată echipa într-un oraş aparent mai ferit din zonă, iar în cursul zilei de duminică ne mutăm cu toţii în Turcia. Va fi ca un cantonament, dar impus de situaţia complicată din Ucraina".

"N-o să se schimbe multe"
Nici Eric Bicfalvi, mijlocaş la Volin Luţk, nu este liniştit: "Nu cred că e posibil să reluăm campionatul într-o situaţie de război. Normal că nu ne simţim în siguranţă cînd auzim astfel de probleme!".

L-a completat Florentin Matei. Şi el fotbalist la echipa aflată la 1.100 de kilometri de zona fierbinte: "E o revoluţie de 3 luni şi nu se schimbă nimic. Au început să moară tot mai mulţi oameni. Nu cred că se vor schimba multe. Clubul nu ne-a anunţat nimic pînă acum". Cei doi se află în Ucraina, unde, aseară, au urmărit derby-ul Steaua - Dinamo.

Îngrijorare şi în vest
Tot în vestul Ucrainei joacă şi cvartetul Cociş - Niculae - Dandea - Oros. "Nu ştim încă nimic, ne uităm la TV. Încercăm să aflăm mai multe de la Dandea, el este singurul aflat încă acolo", a spus "Săgeată". Iar Cociş a completat: "Luni va trebui să ne întoarcem la Ujgorod. Vom vedea atunci exact care e situaţia".

Soţia lui Lucescu, zbor în dubiu spre Doneţk
La Doneţk, Mircea Lucescu a condus ieri antrenamentele normale ale lui Şahtior. A fost imposibil de găsit. Soţia, Neli, avea bilet de avion spre Ucraina pentru azi dimineaţă, via Istanbul. Urma să ia însă aseară decizia dacă va mai pleca sau nu spre Doneţk din cauza conflictului declanşat de Moscova. Răzvan s-a întors ieri din Qatar, după ce şi-a reglat ultimele conturi la Doha. Stă şi el în permanent contact cu tatăl său.

Ce se întîmplă în Ucraina
După trei luni de proteste la Kiev şi împrejurimi, în urma cărora preşedintele Ianukovici a fost înlăturat, Rusia s-a declarat "îngrijorată de soarta populaţiei rusofone", majoritară în estul Ucrainei. Astfel, după mai multe zile de conflicte izolate, parlamentul rus a votat în unanimitate în favoarea intervenţiei militare în Crimeea, peninsulă ce aparţine de ţara vecină şi în largul căreia este staţionată flota Rusiei. Solicitarea i-a aparţinut preşedintelui Putin.

Crimeea, istorie agitată
Republică Autonomă ce aparţine de Ucraina, peninsula are o populaţie majoritar rusofonă, estimată la 58%. Hanatul fondat de descendenţi ai lui Genghis Khan a fost ocupat de ruşi în secolul al XVIII-lea, majoritatea populaţiei tătare fiind deportată în timpul URSS-ului. Crimeea a fost anexată, în 1954, Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene la ordinul lui Hruşciov. A rămas Ucrainei după ce aceasta şi-a obţinut independenţa, în 1991.

Problema paralimpică
Dacă JO de la Soci s-au încheiat acum o săptămînă, vineri ar trebui să înceapă Jocurile Paralimpice, în aceeaşi staţiune din Rusia. Una extrem de apropiată de Crimeea, doar 400 de kilometri! La competiţie nu s-au calificat sportivi din România.

120 este cifra aproximativă a persoanelor decedate în EuroMaidan, protestele de la Kiev care au început în noiembrie 2013

"Ruşii au început războiul. Nu mai avem ce face aici. Mi-am pregătit bagajul şi voi pleca din ţară" (Kirill Krijanovski, redactor-şef football.ua)

607462-romani-ucraina.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
merace
merace  •  05 Martie 2014, 17:03

Amicalul Ucraina-SUA de azi se joaca in Cipru, din cauza situatiei.

spivak
spivak  •  02 Martie 2014, 15:26

Păi salariile alea uriaşe cine credeaţi că vi le plăteşte? Patronii ucrainieni sunt toţi nişte mafioţi. Dacă vine revoluţia, adio bani!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close