INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  UCRAINA

VIDEO Mircea Lucescu exultă după un derby încins: Şahtior - Dinamo Kiev 2-0 » Va urma un "meci de aur"!

Mircea Lucescu este aproape de un nou titlu în Ucraina.
Mircea Lucescu este aproape de un nou titlu în Ucraina.

Articol de - Publicat duminica, 08 aprilie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 08 aprilie 2012 14:14

Şahtior trece pe primul loc, la golaveraj, dar, dacă rămîne la egalitate de puncte cu Dinamo, va da baraj pentru titlu! Ieri a fost un meci plin de tensiune la Doneţk, cu doi eliminaţi la oaspeţi şi ciocniri între antrenorii şi rezervele marilor rivali ucraineni.

De 8 ani este Mircea Lucescu la Doneţk şi ar putea cuceri în această primăvară al 6-lea titlu în Ucraina. Dar, pentru a fi campion a treia oară la rînd, va juca "meciul de aur" în cazul în care situaţia rămîne neschimbată în ultimele patru etape: Şahtior şi Dinamo Kiev sînt acum la egalitate de puncte (67-67). Nu contează golaverajul net superior al "minerilor" (52-40) şi nici avantajul lui Raţ şi al coechipierilor săi în partidele directe (2-0 şi 0-0). Se dă baraj!

Aici ai VIDEO de la meciul dintre Şahtior şi Dinamo Kiev!

Arbitrii sub presiune
Strategia lui "Luce" pentru derbyul de ieri a avut efect. A pus presiune asupra arbitrului: "Iuri Vaks ne-a dezavantajat în ultima Supercupă, pierdută cu 3-1 în faţa lui Dinamo. Atunci, trebuia să elimine cel puţin un jucător de la Kiev". Nu s-a întîmplat pe 5 iulie 2011, Vaks a găsit cartonaşul roşu pe 7 aprilie 2012. Şi a creat o atmosferă nebună pe "Donbass Arena".

De ce a fost eliminat Garmaş
În minutul 41, Garmaş a căzut în careul gazdelor. Acuza o lovitură la picior. Medicii albilor l-au îngrijit pe teren, lîngă poartă. Apoi, mijlocaşul dinamovist s-a ridicat şi a fugit 20 de metri spre linia de aut, părăsind terenul. I-a făcut semn arbitrului, însă acesta nu i-a permis. Încerca să tragă de timp, iar Iuri Vaks n-a mai stat pe gînduri: al doilea cartonaş galben, Garmaş (deja avertizat în minutul 8) eliminat! Declanşînd furtuna în tabăra oaspeţilor.

"Ne-a înjurat de mamă!"
Antrenorul Iuri Semin a şutat furios în mingea de rezervă, apoi a început să insulte. Pe arbitru şi pe adversari. "Ne-a înjurat de mamă, ne-a făcut homosexuali", a protestat la final Alexandru Spiridon, asistentul lui Lucescu. De aici şi pînă la o busculadă generală pe margine n-a mai fost decît un pas. Aliev, rezerva lui Dinamo, l-a strîns de gît pe Spiridon, în timp ce "Luce" era în mijlocul grămezii, într-o tentativă disperată de a calma spiritele. De sus, de la lojă, marele Pierluigi Collina, devenit şeful Comisiei Centrale de Arbitri ucrainene, privea siderat îmbrîncelile de pe gazon. În urma cărora a fost eliminat şi Semin, iar Aliev a fost avertizat. Lîngă tuşă, Lucescu a continuat să-i explice în italiană lui Şevcenko, şi el rezervă la kieveni, de ce l-a trimis arbitrul la cabine pe Garmaş: "Omul vostru e nebun. A făcut o prostie".

Alex şi Rakiţki
Cu un om în plus în repriza secundă, Şahtior (Raţ a rămas pe bancă întreaga partidă) a marcat în două rînduri: Alex Teixeira (55), după o minge revenită din bară, şi Rakiţki (81), cu capul la centrarea lui Willian. Şi mai putea să puncteze de cîteva ori. S-a terminat 2-0. Rezultat care îl readuce pe Lucescu în fruntea Ucrainei.

S-a mai întîmplat în 2006
Lucescu a mai cucerit un titlu după baraj în Ucraina. În 2005-2006, după ce Şahtior şi Dinamo Kiev au încheiat sezonul cu acelaşi număr de puncte (75), cele două mari echipe au jucat "meciul de aur" pe teren neutru, la Krivoi Rog. A învins Şahtior, 2-1 după prelungiri, primul gol al "minerilor" fiind marcat de Marica. A fost al doilea campionat cîştigat de "Il Luce" la Doneţk.

Meci dificil cu Metalist
Mai sînt patru etape de jucat în actuala stagiune, iar Şahtior are un singur meci cu adevărat greu pînă la sfîrşit. Cel cu Metalist, de la Harkov, din penultima etapă. Un singur avantaj pentru trupa lui Lucescu: Metalist, eliminată din Europa League, are locul 3 asigurat în Ucraina. Nu mai are alt obiectiv în campionat.

"Garmaş a făcut o greşeală de copil cînd a ieşit de pe teren. Acum, sînt foarte fericit. Aştept «meciul de aur» pentru titlu" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

"Am jucat împotriva a 14 adversari. 11 de la Şahtior şi trei arbitri. N-am mai văzut în viaţa mea aşa ceva! A fost o provocare. Presiunea lui Lucescu dinaintea partidei a dat rezultate" (Iuri Semin, antrenor Dinamo Kiev)

5 titluri de campion al Ucrainei a cucerit Mircea Lucescu la Şahtior (2005, 2006, 2008, 2010, 2011)

12 trofee au adunat Lucescu şi Răzvan Raţ la Şahtior; cel mai important: Cupa UEFA, în 2009

67 de goluri a marcat Şahtior în această ediţie de campionat; o medie de 2,57 reuşite pe meci

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
ronaldo666
ronaldo666  •  08 Aprilie 2012, 17:19

pun pariu k daca castiga dinamo kiev era toata lumea fericita k pierd romani prin afara ce sa faci in curand nu o sa mai avem romani sa ne reprezinte cu succes afara sh o sa fie torul ok

ronaldo666
ronaldo666  •  08 Aprilie 2012, 17:16
Postat de sibelius pe 08 Aprilie 2012, 15:39

Cu bugetul din Ucraina cred ca si Florin Marin castiga 1-2 campionate. Un Hizo, Rednic sau Andone erau si ei vazuti ca niste zei.

asa o fi poi atunci de ce se mai zbat echipele mari sa aduca antrenori buni? la chelesea ce buget este sh ce antrenor a fost demis akum catev asaptamani?

alenb
alenb  •  08 Aprilie 2012, 16:07
Postat de aleosa pe 08 Aprilie 2012, 15:16

mi se pare o prostie tam tamul din jurul unei echipe de o mediocritate aproape perfecta, antrenata de un tip limitat, ranchiunos, usor paranoic, dintr-un campionat anost, care nici macar traditia Scotiei nu o are. bine cel putin ca ati mai rarit-o cu radoi, olaroiu si al rahat.

echipa asta de o "mediocritate aproape perfecta" a castigat Cupa UEFA si a ajuns in sferturile Ligii Campionilor. In afara de Shaktar si Dynamo Kiev ukrainienii mai au pe Metalist, o echipa valoroasa, foarte aproape de semifinalele Europa League sezonul asta

Vezi toate comentariile (11)
Comentează