OPINII  »  EDITORIAL

U-BT Cluj-Napoca și discursul pentru o generație mare

Adrian Jitea
Adrian Jitea

Articol de - Publicat joi, 01 februarie 2024 17:17 / Actualizat vineri, 02 februarie 2024 11:55

Victoria cu iz de basm obținută de U-BT Cluj-Napoca în Insulele Canare a fost urmată de scene superbe.

Pe scurt. Campioana României la baschet masculin a întors un deficit de 19 puncte și a bătut-o pe Gran Canaria, deținătoarea trofeului Eurocup, echipă cu pretenții din cel mai puternic campionat al continentului, scor 113-111.

Coșul victoriei l-a reușit Emanuel Cățe, cu două secunde înaintea sirenei care ar fi anunțat o nouă repriză de prelungiri. 

Campionii României știu să petreacă!

Bucuria „studenților” e greu de descris în cuvinte. Imaginile sunt mai potrivite: 

Cățe a făcut turul arenei, alergat de toți coechipierii. La Cluj nu-s ierarhii, nici grupulețe. Căpitanul Neal Richard Patrick țopăia necontrolat, îmbrățișat cu tinerii Măciucă și Lăpuște. Prins de durul Stipanovic, Emi s-a întins pe parchet. A avut nevoie de un minut să își recapete suflul și de mai multe să înțeleagă importanța reușitei. 

Mihai Silvășan privea ca un profesor mândru de olimpicii lui, ca și calificați în Top 8. Antrenorul își limpezea gândurile pentru discursul din vestiar: 

Sunt sigur că sunteți conștienți de lucrul senzațional pe care l-ați reușit. Nu există cuvinte pentru performanța de astăzi. Ați dat dovadă de caracter, ați fost inimoși, ați arătat că sunteți uniți. Toate caracteristicile unei echipe campioane, unei familii frumoase care luptă împreună. 

Dar nu e ultimul meci al sezonului. Construiți în jurul acestui rezultat! Hrăniți-vă cu asta! În mințile noastre trebuie să ne considerăm invincibili. Nu vă opriți acum! Mai avem un meci. Trebuie să îl câștigăm și vom încheia pe poziția secundă. Încă un meci! Să mergem mai departe și mai puternici!

- Mihai Silvășan

Silvășan n-a apucat să încheie. A fost întrerupt de Patrick Richard. Căpitanul lui U-BT a arătat de ce poartă banderola: „Scuze, scuze! Vreau să spun ceva. Fiecare persoană din camera asta a contat astăzi! Și Lăpuște, și Mișu (Măciucă). Da, frate, vorbesc serios! Am fost noi împotriva lumii și am stat uniți, fraților!”.

Silvășan l-a apropat și a dat startul fiestei. Că doar erau în Spania. 

Vorbele lui Patrick, american în vârstă de 34 de ani, venit la Cluj în 2019, pot reprezenta un punct de plecare pentru o generație bună a baschetului românesc. Pentru David Lăpuște, point guard de 19 ani, a fost un moment special. Speciale sunt și antrenamentele zilnice alături de profesioniști ca Richard, Mokoka, Stipanovic sau DJ Seeley. Toate sub comanda lui Mihai Silvășan, cel care mai nou e și selecționer al primei reprezentative. 

Clipul din vestiar nu e ultimul care merită amintit. La câteva zeci de minute distanță am văzut și comuniunea suporteri-echipă. Fanii care au făcut deplasarea în Insulele Baleare și baschetbaliștii au cântat împreună. Din nou, maestru de ceremonii a fost căpitanul Richard. 

Cât de mare a fost victoria lui U-BT Cluj contra spaniolilor de la Gran Canaria: 

  • Gran Canaria e deținătoarea trofeului Eurocup;
  • Cu doar 3 zile înaintea duelului contra lui U-BT, Gran Canaria o spulberase pe Real Madrid, scor 100-77. Real e cea mai bună echipă a sezonului în Europa, liderul Euroligii;
  • 10 milioane de euro este bugetul lui Gran Canaria pentru sezonul 2023/2024;
  • U-BT Cluj a abordat meciul fără doi oameni de bază, D. J. Seely și Karel Guzman.

BONUS! Emi Cățe a fost desemnat cel mai bun jucător al etapei în Eurocup.

Ei au fost eroii lui U-BT Cluj din Spania: 

  • Jarell Eddie (24 de puncte, 5 recuperări, 2 pase decisive) 
  • Emanuel Cățe (23, 10, 3) 
  • Patrick Richard (23, 4, 6) 
  • Bryce Jones (21, 2, 5) 
  • Adam Mokoka (7, 2, 7) 
  • Andrija Stipanovic (6, 5, 1) 
  • Mihai Măciucă (5, 2, 1) 
  • Mareks Mejeris (4, 2, 0) 
  • David Lăpuște (niciun punct în 2 minute și jumătate petrecute pe parchet, dar multă energie adusă în joc și pe margine)

Citește și alte știri din baschet: 

Fostul jucător de la Real Madrid, după revenire fantastică a lui U-BT Cluj: „Sunt foarte mândru”
U-BT CLUJ
Fostul jucător de la Real Madrid, după revenire fantastică a lui U-BT Cluj: „Sunt foarte mândru”
Veste minunată! Ricky Rubio revine pe parchet: „Am ajuns în ultima fază a recuperării”
REVENIRE
Veste minunată! Ricky Rubio revine pe parchet: „Am ajuns în ultima fază a recuperării”

Comentarii (21)
superova
superova  •  12 Februarie 2024, 20:24
Postat de cj666 pe 02 Februarie 2024, 06:37

Ma tot mir ca afisezi sigla lui U si nu inteleginimic din baschet. Dar e drept, e U-BT, nu echipa lui Boc. Hai ca-ti spun eu. Au fost 4. Lapuste, Maciuca, Cate si Patrik Richard. Dar prostia vine din altceva. Rolul unui club profesionist este sa castige trofee si sa faca bani, nu sa pregateasca echipe nationale. Si crede-ma o asemenea performanta face de 100 de ori mai mult bine baschetului romanesc decat un club populat numai de romani care se scalda in subsolurile LNB.

Frate, acum ai văzut ca mi-ai răspuns. Pune-ti cascheta ce te ajuta sa îți aduni gândurile și mai citește odată ce am scris. Poate reușești să te prinzi..

Todor
Todor  •  04 Februarie 2024, 09:59

De pe saitul U-BT, pg istoric: „Aproape 80 de ani de istorie și tradiție...2008-2009 Protocol de colaborare între U-Mobitelco și Clubul Sportiv Universitatea” Una din cele două spuse e minciună, nu pot fi amândouă adevărate. De pe saitul CS Universitatea, pg istoric baschet masculin: „ În vara anului 2001, după un sezon în care pe banca tehnică a fost readus Horia Rotaru, echipa masculină de baschet a Universității își încetează activitatea la clubul-mamă.” Se vede că treaba cu 80 de ani e minciună.

Randoomlegend
Randoomlegend  •  03 Februarie 2024, 17:31
Postat de Todor pe 03 Februarie 2024, 16:16

Cei cu banca, dacă ar fi cinstiți, ar scoate „U” din siglă; echipa de baschet de care se vorbește nu are nici în clin nici în mânec cu „U” de la Universitatea Cluj. De altfel clubul „U-Cluj” are o nouă echipă de baschet masculin ce joacă-n divizia B deocamdată. Zic deocamdată deoarece s-ar putea să intre anul acesta în prima. Nu cred că-i în interesul băncii să se-ntîmple.

ar trebui sa nu umble cu cioara vopsita si sa le spune botosani cluj. nu u bt cluj. ca bt asta inseamna,botosani. cu mult inainte sa existe banci private prin Romania exista BT,care inseamna botosani.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează