OPINII  »  EDITORIAL

Oasele, leafa și asigurarea lui Dragoș Iancu

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat luni, 25 septembrie 2023 16:49 / Actualizat luni, 25 septembrie 2023 16:56

În jurul unui eveniment nefericit precum cel din meciul Petrolul - Hermannstadt apar tot felul de subiecte, despre care ”în condiții normale” nu s-ar prea vorbi.

Glezna lui Iancu atârnând în jambieră e una dintre acele imagini pe care nu le dorim de la fotbal, dar care se mai întâmplă, n-au cum să fie evitate, așa cum nu se pot evita inundațiile, cutremurele, accidentele de pe șosele. Totul e ca aceste nenorociri să aibă loc cât mai rar, iar efectele să fie cât mai puțin devastatoare.

Bijutierii oaselor

Doctorul Gabriel Dinu ne asigură, după operația de 5 ore, că Dragoș Iancu va putea să joace din nou fotbal. Și nu e vorbă de clacă, dr. G. Dinu a reparat multe oase, nu doar de fotbaliști, ci și de oameni obișnuiți, dornici nu neapărat să joace în SuperLiga, ci pur și simplu să meargă pe stradă. 

Avem câțiva ortopezi români de elită (dr. Dan Tănase de la Urgență-Floreasca, dr. Ionuț Codorean de la Spitalul Militar), adevărați bijutieri în os uman, cu riscul cinismului expresiei. Dumnealor, acești medici, taie, dau cu dalta, pun șuruburi dacă e cazul, redau pacientul unei vieți normale. 

Mai departe, pentru a juca din nou fotbal, e treaba recuperării, a kinetoterapiei și, mai ales a pacientului care trebuie să dorească să revină, să știe să sufere.

În grija clubului

Un aspect colateral al acestei dramatice accidentări e că s-a dezvăluit salariul lui Dragoș Iancu. Pe un val de emoție și de compasiune publică îndreptată către mijlocașul sibian, Dani Coman, președintele lui Hermannstadt, a ținut să precizeze că toate costurile medicale vor fi acoperite de club și că salariul lui Dragoș, de 2.000 de euro, va fi mărit. 

Oasele, leafa și asigurarea lui Dragoș Iancu
Intrarea lui Țicu soldată cu accidentarea gravă a lui Dragoș Iancu. Foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

Dan a făcut precizarea că e vorba de 2.000 de euro, nu de lei. Are dreptate, la multe cluburi, chiar mai cu dare de mână decât cel din Sibiu, "Underii" impuși de regulament au lefuri ridicole, de ordinul sutelor de euro. Asta dacă nu e vorba de vârfuri valorice, precum Baiaram, Borza, Octavian Popescu.

Atenție la asiguratori!

Dincolo de salariu, o asemenea tragedie aduce în discuție asigurările fotbaliștilor. Sigur că ar fi bine ca acestea să existe sub o formă cât mai concretă și mai eficientă, iar victima unui astfel de accident să fie despăgubită. 

Se vorbește de semnarea, prin sindicatul fotbaliștilor, AFAN, a unei înțelegeri cu o mare companie de asigurări de pe piață. Dar atenție mare cu care!!!! În ultimii câțiva ani, doi lideri în domeniu au capotat lamentabil, iar unul dintre ei, care nu mai putea să deconteze, de exemplu, niște banale operațiuni de tinichigerie auto, continua să se lăfăie pe pieptul tricourilor celei mai iubite echipe din România.

Cât de vinovat e Țicu?

În fine, câteva vorbe și despre "agresor", termen care în cazul lui Țicu are nevoie de ghilimele. N-a fost nici urmă de intenție, poate doar de prea mult elan din partea căpitanului petrolist, care s-a dus să împiedice un contraatac sibian. Nu l-a accidentat pe Dragoș cu piciorul cu care a încercat să joace și mingea, ci cu celălalt, cu genunchiul care a făcut o pârghie nefericită asupra gleznei lui Iancu, rămasă pe gazon. 

Vina lui Țicu poate fi, eventual, intensitatea prea mare a intrării, chiar o oarecare disperare. Dar episodul nu poate fi comparat cu alte evenimente, gen Lăcătuș cu Ardeleanu, Șeroni cu Bancu sau Dan Alexa cu mai multă lume. 

Țicu își va primi multă vreme de acum înainte porția de admonestări obișnuită în asemenea situații, gen măcelar, chirurg, rupător și alți termeni din această gamă. Dar poate că ar fi bine să nu i se dea o suspendare demonstrativă, pentru că oasele lui Dragoș Iancu nu se vor repara mai devreme dacă lui Țicu i se vor da 15 sau 20 de etape.


Comentarii (7)
luigi_nb
luigi_nb  •  27 Septembrie 2023, 01:36

*** are pe constiinta doi jucatori doar de la Farul.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tivireli
tivireli  •  27 Septembrie 2023, 00:53

Dl Buzărin, mingea era deasupra capului lui Dragos, cum incerca Ticu să joace mingea aceea cu piciorul deasupra genunchiului lui Dragos? Deja se incepe a se ajuta agresorul ca si cand ar fi un fault banal?. Ok, este un fault din „culpă”, ca si in tarficul rutier, dar vinovatul isi primeste pedeapsa. Victima poate sa-l dea in judecată pentru despăgubiri, stiți asta nu? Iar Ticu, in ultimul an a inceput să cam dea din el, simtind că deja este mare vedetă. Sunt convins că si acest accident se datorează atitudinii gresite a lui Ticu din ultimul an, culminând cu laudele lui Gigi Becali. Trebuie sa-și primească pedeapsa regulamentară. Scurt. Numai asa Ticu, poate sa-și facă lui un bine pe viitor, simtind ce a făcut cu adevărat. Altfel, parcă văd incă un accident intr-un an.

Banila13
Banila13  •  26 Septembrie 2023, 00:42

Țicu să nu fie suspendat deloc , să joace ,dar să renunțe la salariul lui in favoarea lui Iancu pe toată perioada accidentării .Poate așa ar exista o reparație materială dacă nu se poate morală pt cel accidentat.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează