OPINII  »  EDITORIAL

Rezistența cu scutire a lui Nole

Articol de - Publicat miercuri, 05 ianuarie 2022 09:59 / Actualizat miercuri, 05 ianuarie 2022 10:07

La fel ca mulți alții, marele campion sârb confundă libertatea individuală cu o normă de conviețuire în comun. Dar celebritatea găsește mai mereu derogare.

Novak Djokovic ar trebui să fie un soi de Che Guevara și Vladimir Ilici Lenin la un loc pentru mișcarea antivaccinistă. Mândrul și neînfricatul sârb arată că oamenii nu sunt turme care pot fi mânate și manipulate de colo, colo.

Nole militează pentru „libertatea de a alege”. Care, continuă marele campion, „este esențială pentru oricine, indiferent dacă e vorba de mine sau de altcineva.

Nu contează dacă e vorba despre vaccinare sau altceva. Ar trebui să ai libertatea de a alege, de a decide ce vrei să faci. În acest caz, ce vrei să-ți introduci în organism”.

Ce avem voie și ce nu

Frumos, curajos și fals. Falș cum spunea tovarășul Nicolae Ceaușescu, pe care l-am revăzut recent în filmul-avertisment al lui Andrei Ujică „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”. Sinistre timpuri am trăit unii dintre noi!

Să revenim însă la mieii noștri care nu vor să fie friptură de Paști din cauza unui ser malefic. De ce fals? Simplu, pentru că o problemă sanitară este transformată în una despre libertate de domnul Djokovic și adepții. Până când anarhia va cuprinde Pământul, ca în acele tot mai dese filme apocalitice, trăim guvernați totuși de niște reguli în societate și în familie.

De exemplu. Nu ne batem copiii (cei mai mulți dintre noi nu sunt adepții strămoșescului proverb „eu te-am făcut, eu te omor”), nici nevestele (tot așa, cei mai mulți), ieșim pe stradă îmbrăcați, deși unii poate s-ar simți bine în costumul lui Adam, să poată, dom’le, organismul să respire.

Modelul Afghanistan-Pakistan

Mai departe. Plătim taxe, deși ni se pare că Statul ne fură și poate că asta și face în multe cazuri, conducem mașina pe baza unui permis eliberat de Poliția Rutieră, deși ce mare lucru să pilotezi o mașină și fără carnet, eventual să circuli și pe stânga, în general, muncim să ne câștigăm existența, deși ar fi mult mai ușor să spargem magazine și să ne luăm de acolo tot ce avem nevoie și ceva pe deasupra.

Voit sau nu, Djoko și enoriașii amestecă normele sanitare cu democrația. Potrivit acestei pseudo-logici, eradicarea îngrozitoarei poliomielite pe baza vaccinului a fost un act samavolnic.

Rezistența cu scutire a lui Nole
La egalitate de Grand Slam-uri câștigate cu Federer și Nadal (câte 20), Nole ar avea șanse să fie primul care doboară recordul (foto: atptour.com)

În România, din 1956, de când vaccinul a devenit obligatoriu, copiii nu se mai îmbolnăvesc de poliomielită. Afghanistan și Pakistan au rămas singurele țări care găzduiesc virusul în cauză. Pentru că au ales „libertatea”.

Australia la ora compromisului rușinos

Mai puțin înclinați la dileme filozofice ca europenii, australienii stabiliseră. Într-o țară și un stat (Victoria) cu rată de vaccinare de peste 90%, toți jucătorii care doresc să participe la ediția 2022 a Australian Open trebuie să fie vaccinați cu schema completă anti-Covid. Toți, mai puțin Nole, confirmat nevaccinat, dar căruia tocmai i-a fost acceptată o scutire medicală, care ar atesta „puternice reacții adverse la vaccin”.

Vai, vai, vai! De ce s-au înmuiat directorul Craig Tiley și ceilalți? Pentru că fără Djokovici tabloul masculin rămânea fără niciunul dintre membrii așa-numitului Big 3 (Federer, Nadal, Djokovic). Nu îți vinzi turneul cu Medvedev și cu Zverev!

Rețeta fără gluten, șantaj contra șantaj

Membru marcant al comunității anti-Oculta și vechi luptător pentru libertate din pizzeria pe care o deține la Belgrad, Srdjan Djokovic, tatăl lui Nole, anunțase media occidentală că fiul va absenta de la primul Grand Slam de tenis al anului pentru că se află în fața unei forme de șantaj. Iar stratagema a funcționat.

Șantajul pe dos al sârbilor a făcut din Nole un șoșoc posesor de scutire medicală pentru o suferință inventată. Cât despre libertatea de nu-ți introduce orice în organism evocată de Nole, ar fi poate cazul să amintim aici despre incredibila formă fizică a unui jucător care urmează să împlinească 35 de ani în luna mai.

Știu că sunt destui care mai cred că poți avea acea vitalitate fizică și tărie mintală doar pe baza unei hrane sănătoase și a unui stil de viață ordonat. Plus yoga, multă yoga. Îi admir pentru buna lor credință și îi îndemn să urmeze dieta fără gluten a lui Nole. Anticipez că se vor simți mai liberi.


Comentarii (78)
669976169815162
Teodor Ene  •  06 Ianuarie 2022, 08:50

vad ca totul se reduce la o dezbatere pro sau antivaccin.imi pun si eu o intrebare,oare ce procent din populatie s-ar fi vaccinat benevol daca autoritatile nu ar fi impus fel si fel de restrictii?si daca acum se dovedeste ca toate aceste vaccinuri sunt frectie la picior de lemn in fata acestei noi variante eu ca vaccinat fortat de restrictii si surprinzator testat pozitiv la doua saptamani dupa rapel ce sa cred,in ce zice Geambasu sau ce zic Sosocii,unii dintre ei chiar specialisti in domeniu ?

10226758358526973
Constantin Horea  •  06 Ianuarie 2022, 07:25

nu prea va plac normele de vietuire in comun....cum de faceti apel la ele? de respect a-ti auzit? cine vrea se vaccineaza si isi asuma iar cine nu asemenea....am terminat discutia.

dudulici
dudulici  •  06 Ianuarie 2022, 05:09

Editorialistule,stiai ca mai sunt 26 jucatori la AO in situatia lui Nole?!!De ce nu spui adevarul?!?

Vezi toate comentariile (78)
Comentează