OPINII  »  EDITORIAL

Fenta „eroilor feroviari”

Editorial Narcis Drejan
Editorial Narcis Drejan

Articol de - Publicat duminica, 17 martie 2024 11:03 / Actualizat duminica, 17 martie 2024 11:17

Rapidul pierde și se caută alibiuri peste tot, suporterii cinstiți vin să susțină echipa și sunt huiduiți, ca-ntr-o comedie ieftină, din care n-a înțeles nimeni nimic.

Cred că singurul om care a spus adevărul în urma descinderilor și reținerilor de săptămâna trecută, unde și Daniel Niculae s-a julit puțin, este Adrian Olariu, omul responsabil cu securitatea în clubul feroviar. Presa a plecat instant pe fentă, dar nu ne mai miră, pentru că presa de la noi este de fapt o reacție acido-bazică, efervescentă pentru 10 secunde, apoi fâsâie.

Să nu-l înlocuiți pe Bocciu cu Vasile Roaită

Rapidiștii, în special cei de viță nobilă, cunosc mitul lui Vasile Roaită, un oarecare muncitor, ucis în timpul grevei de la atelierele Grivița, din 1933, 1 februarie.

Diversiunea sovietică și-a făcut treaba după 1947, asta până s-a supărat Gheorghiu Dej și a spus tot, că Vasile Roaită n-a avut nicio treabă cu faptele eroice ale feroviarilor de la Grivița, că propaganda comunistă cu asta se ocupă, că adevăratul erou era Constantin Negrea.

În fine, ideea este că asistăm la un moment asemănător, dar rușinos. 

Niște băieți, care au legătură și cu fotbalul, suporteri devotați, lideri de galerie, cică, sunt reținuți, inculpați într-un dosar. Să fim serioși, Adrian Olariu spune cinstit: „Nuuuu, nu pentru materiale pirotehnice ne-au chemat!”.

Fenta „eroilor feroviari”
Liviu Ungurean, poreclit „Bocciu”

Dar toți îl fac mincinos, că așa e propaganda. Intervine și Dan Șucu, omul care probabil dă și bani pe caiet, ține acolo evidența într-un excel secret, dar încearcă să-i scoată pe oameni, mai ales pe Niculae:

„Să nu uităm de ultimul eveniment, a fost foarte plăcut!”. Da, doar că 4-0 cu FCSB n-are legătură cu ceea ce fac băieții aceia, că nu te saltă mascații pentru o pocnitoare. Păi, sincer, pe băieții de la Dinamo – UTA trebuia să-i salte grupările paramilitare, dacă facem atâta spectacol. Și la meciul cu Farul, stupoare, ies și fotbaliștii c-un banner de tipul Vasile Roaită: „Libertate pentru eroii feroviari, care au căzut în cătușele propagandei miliției!”. Sincer, inițial, am crezut că e parola de la wifi a stadionului din Giulești, poate data viitoare încercați cu Vasile Roaită.

Un spectacol grotesc, pentru că fiți siguri, dacă era rapidistul cinstit, care și-a plătit abonamentul, și-a cumpărat cu banii proprii tricou, fular etc, și avea mici probleme cu legea, uitase să declare la fisc autograful de la Săpunaru, nu ieșea spectacol grețos pe stadion.

Fanii sinceri au strigat, au încurajat echipa, dar cei care se supun grupului eroilor feroviari au demonstrat încă o dată că dacă nu curg bani din flașnetă, atunci nu se mai strigă: Haideeee Raaaapiiiiduuuuu’, haideeee Raaaapiduuuuu’! Se strigă: huoooooooooooooooooooooooooo!

Peste ani și ani vom afla că în 2024 a fost o încercare a miliției de a destabiliza liniștea sufletească a eroilor feroviari din Giulești, doar că nu s-a găsit excel-ul ăla, le-a zis un domn cu bani mulți: Șucu? Poate ciuciu!

Interlopii din galerii, oamenii controlați de patroni

Din 90 și până azi, echipele mari au avut tot felul de oameni care au pus mâna pe galerii, s-au autoproclamat lideri, iar în deplasări aveau tot felul de locotenenți, care jefuiau la propriu suporterii care credeau în echipă, nu în banii de deplasări. Mulți dintre ei au ajuns prin pușcării, alții au trecut la nivelul următor, clonau carduri, scoteau prostituate la export, vindeau droguri.

În fața patronilor din fotbal erau mielușei, dar îi uscau pe oameni de bani. Asta era și înțelegerea: vrei să scapi de antrenor? Vrei să speriem jucătorii? Nu-i nimic, facem spectacol! Când nu mai veneau banii sau se întârzia plata, adio susținere. Întrebați-i pe toți cei implicați în fotbal, să vă povestească de unde au făcut bani unii care furau pe vremuri din tramvaie sau vindeau juma de blug la preț de 4.

Dar noi o dăm pe asta cu ultrășia, că e liberă! Că nu e controlată de nimeni, doar de niște băieți care n-au asudat din muncă, îi lua sudoarea doar când se auzeau noaptea sirenele miliției! Hai, sictir!


Comentarii (61)
talpaiadului
talpaiadului  •  24 Martie 2024, 16:22

Eu unul chiar am crezut ca Rapidul avea o sansa de a deveni un deschizator de drum spre un fotbal mai bun in Romania, considerand felul in care Sucu s-a comportat in primele luni dupa preluarea echipei. Dar acum imi dau seama ca nu a fost decat o amagire, Sucu incepand sa se comporte la fel ca ceilalti patroni, dovedind ca nu e nici pe departe un exemplu de conduita morala, asa cum parea sa fie la inceput. Ultrasii Rapidului sunt la fel ca ultrasii tuturor celorlalte echipe, doar ca in ultimul timp intrasera pe "steroizi", depasind cu mult limitele tolerabilitatii din punct de vedere legal. Manifestul prezentat in articol se aplica tuturor ultrasilor, nu numai celor rapidisti, fenomenul ultras facand mult mai mult rau decat bine fotbalului in general.

talpaiadului
talpaiadului  •  24 Martie 2024, 15:51
Postat de balderis pe 22 Martie 2024, 12:56

Nu e prost cel care greșește, ci cel care insistă în prostia lui !!!

Ai dreptate, asa ca de acum inainte ar trebui sa scrii "du-te" si niciodata "dute", care este o greseala gramaticala elementara si nu ar trebui sa apara in limbajul scris al niciunui roman care are un pic de respect fata de sine.

balderis
balderis  •  22 Martie 2024, 12:56
Postat de freddy pe 21 Martie 2024, 22:14

:)))))))))) https://www.***.ro/cum-se-scrie-corect-dute-du-te/

Nu e prost cel care greșește, ci cel care insistă în prostia lui !!!

Vezi toate comentariile (61)
Comentează