OPINII  »  FRF

Jucându-se cu focul

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat duminica, 16 octombrie 2022 13:07 / Actualizat duminica, 16 octombrie 2022 16:38

După ce lumea i-a acuzat pe federali că nu-și asumă niciun obiectiv pentru Euro 2024, Edi Iordănescu a reluat discuția și, într-o recentă conferință de presă, s-a pronunțat clar. Cu subiect și predicat: Pentru mine calificarea la turneul final este obligatorie. Dacă nu, va fi capăt de linie prezența mea pe banca naționalei".

Mulți iubitori ai balonului rotund au taxat însă declarația de mai sus. Ei și-au adus aminte, nici nu era greu, că Iordănescu jr. s-a referit la fel și cu privire la participarea în Liga Națiunilor. Cum România a dezamăgit crunt în competiția respectivă, Edi trebuia să se retragă. Să plătească pentru retrogradarea în Divizia C a LN. A promis, dar nu și-a respectat cuvântul, de aceea fanii se tem că istoria s-ar putea repeta.

Mai departe, considerând-o pe Elveția, 15 în clasamentul FIFA la zi, favorita grupei de Euro 2024, iar pe Israel și Kosovo principalele contracandidate ale României la ocuparea locului 2, ultimul de calificare, selecționerul n-a surprins cu nimic. Așa ar fi logic să se întâmple și e de presupus că nici nu se va întâmpla altfel.

Fără a ne speria de Elveția, puternică, nu și invincibilă, se impune să le cântărim atent pe Israel și pe Kosovo. Nici să le ridicăm statui, nici să le minimalizăm. Dar să admitem, de aici trebuie plecat, că ambele sunt în ascensiune pe plan internațional. Implicit, periculoase. De luat în seamă.

Jucându-se cu focul
Edi Iordanescu

Valoarea în creștere a reprezentativei Țării Sfinte, cândva victima noastră sigură, e atestată și de neverosimilul succes obținut de Maccabi Haifa în confruntarea de Champions League cu Juventus Torino. Pe 11 octombrie, când Maccabi a bătut-o cu 2-0 pe multipla campioană a Italiei, O. Atzili, autorul "dublei", golgheter ce deține (datorită bunicului matern) și cetățenia română, D. Goldberg, N. Lavi și D. David au fost titulari, în timp ce MA Fani și S. Menahem au intrat pe parcurs. Toți acești 6, dar și D. Haziza, accidentat la ora meciului, evoluează în mod curent în naționala lui Alon Hazan.

Nedumerit, aflu că FRF se interesează la Guvern dacă poate, ori nu, disputa partidele cu Kosovo, teritoriu desprins unilateral din Serbia în 2008 și nerecunoscut oficial de multe state. Între care și România. Ca și, din interiorul Uniunii Europene, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia.

În măsura în care așa stau lucrurile, în sensul că Federația se consultă cu MAE, ea nu face altceva decât să se joace cu focul. Meciurile cu Kosovo trebuie onorate, acasă sau/și în deplasare, deoarece România riscă, în caz de neprezentare, sancțiuni severe, exemplare. Ce pot merge până la excluderea din preliminarii, chiar până la dezafiliere. Primejdia nu-i de neglijat.

Întrucât FIFA și UEFA refuză ferm orice amestec al politicului în fotbal, îl respinge hotărât, iar Kosovo e membru cu drepturi depline în FIFA și UEFA din 2016, Federația se expune fără rost. Mai ales că Spania, Grecia și Cipru au întâlnit nu demult Kosovo, unde a jucat luna trecută, contra lui Ballkani în Conference League, și CFR Cluj. Deci precedente există.

Atât că aceștia suntem noi și nu ne mai schimbă nimeni. Nu trebuie să ne complice altcineva, că ne complicăm singuri. Și dacă n-avem probleme, le inventăm. 


Comentarii (10)
cita
cita  •  17 Octombrie 2022, 17:45

......si sa nu-mi spuneti ca lehamitea e si pentru Edy & baietii, sa vedeti voi sute de comment-uri la articolul GSP unde se spune ca am picat intr-o grupa usoara de califcare la europene.

cita
cita  •  17 Octombrie 2022, 17:44

Comment-urile putine la acest articol (8buc.), pe care vad ca l-am bagat din greseala la favorite, arata lehamitea pe care o au romanii pentru orice inseamna politica in general, si chiar lehamitea pe care o au suporterii romani pentru subiectul FRF-Burleanu in particular. Pur si simplu nu mai intereseaza pe nimeni aceste subiecte!

jean_gabin
jean_gabin  •  16 Octombrie 2022, 18:01

Tibubu nu gasesc unde scrie in text ca Romania nu se va prezenta la meciurile cu Kosovo. Intai citeste atent si abia dupa aceea pretinde verificarea surselor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează