SPORTURI  »  ALTELE  »  CRĂCIUN

VIDEO Canoistul Cătălin Chirilă: „Crăciunul în Sarichioi este despre credință”

Cătălin Chirilă FOTO Cristi Preda
Cătălin Chirilă FOTO Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat duminica, 24 decembrie 2023 18:09 / Actualizat duminica, 24 decembrie 2023 18:35

Cătălin Chirilă, campion mondial la canoe simplu 500 de metri și vicecampion pe distanța de 1.000 de metri, și-a amintit de copilărie și de Crăciunul petrecut acasă în satul Sarichioi din județul Tulcea.

Canoistul Cătălin Chirilă, 25 de ani, se află în cel mai bun moment al carierei sale. A avut doi ani plini în care a urcat pe podiumurile mondiale și europene, cucerind cele mai strălucitoare medalii.

A adunat încredere și visează la medalia olimpică la Paris, cea care i-ar completa palmaresul bogat. Până atunci mai are de tras la antrenamente și de sărbătorit Crăciunul.

Copilărie cu colinde

În copilărie, el sărbătoarea pe data de 7 ianuarie pentru că este născut la Sarichioi, într-o comunitate de lipoveni care țin această sărbătoare pe "rit vechi".

În copilărie mergeam cu colindul, pe străzi, din casă în casă. Eram într-un grup de copii. Colindul e ceva deosebit, un cântec bisericesc pe care îl cântam cu mare bucurie. 

Crăciunul în Sarichioi este despre biserică, despre credință, iar noi prin colind vesteam această sărbătoare", a povestit Chirilă.

Care este cea mai frumoasă amintire din 2023 pentru Bernadette Szocs + Unde va petrece Crăciunul
TENIS DE MASĂ
Care este cea mai frumoasă amintire din 2023 pentru Bernadette Szocs + Unde va petrece Crăciunul

De când a ajuns la lotul olimpic de kaiac-canoe, în 2017, Cătălin a început să sărbătorească Nașterea Domnului pe 25 decembrie, pentru că în ianuarie deja trebuie să fie la antrenamente.

Pregătire în țară

Cătălin Chirilă a rămas cu un regret după anul 2023, chiar dacă l-a numit un an satisfăcător. Acela că nu și-a putut apăra titlul mondial cucerit în 2022 în proba olimpică de canoe simplu 1.000 de metri, el clasându-se pe poziția a doua la CM de la Duisburg. A cucerit totuși o medalie de aur mondială, dar în cea pe distanța de 500 metri.

După ce va sărbători Crăciunul, canoistul legitimat la Steaua se va întoarce la antrenamente și va rămâne la baza „Nicolae Navasart" pentru a pregăti Jocurile Olimpice. 

Anul acesta am ales să rămânem în țară, să ne pregătim cum am făcut-o în 2022, acela a fost un an foarte bun și sperăm să reușim oarecum să refacem ce am făcut atunci, să-l replicăm. Am decis să rămânem la Snagov, chiar dacă nu voi reuși să mă pregătesc în antrenamentul specific, nu voi reuși să ies pe apă foarte curând", a explicat el.

Cătălin Chirilă va participa la a doua ediție a Jocurilor Olimpice după ce a fost prezent și la cea din 2020, la Tokyo, unde a evoluat în proba de canoe dublu alături de Victor Mihalachi, dar și în cea de simplu.

VIDEO. Imagini din satul natal al lui Cătălin Chirilă

Citește și: 

Elisabeta Lipă: „Cel mai frumos este să petreci Crăciunul în familie” + A împodobit bradul din 1 decembrie
CRĂCIUN 2023
Elisabeta Lipă: „Cel mai frumos este să petreci Crăciunul în familie” + A împodobit bradul din 1 decembrie
Elizabeta Samara, Crăciun cu plimbare pe malul mării » A vorbit despre momentul dificil când a vrut să renunțe
CRĂCIUN 2023
Elizabeta Samara, Crăciun cu plimbare pe malul mării » A vorbit despre momentul dificil când a vrut să renunțe

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  24 Decembrie 2023, 19:26

Ma debusoleaza modestia unora dintre sportivii nostri de elita. La fel ca si cuplul Radis/Bodnar, observ ca pentru Catalin medalia olimpica ar fi un vis. Hai sa fim seriosi, in capul lor e clar, argintul la Paris ar fi o mica dezamagire, bronzul deja ar fi un esec. Nu ca viseaza la medalia olimpica, cred ca sunt ferm convinsi ca o vor castiga. Ceea ce e absolut in regula, sunt extrem de constienti de capacitatile pe care le au. Catalin Chirila este principalul favorit la aur in cursa de 1000 metri simplu la Paris, nu e chiar o misiune complet facila, avand vreo 3 rivali valorosi, dar ramane principalul favorit si stie foarte bine asta.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează