SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

Cătălin Chirilă, sperietură teribilă » Nevoit să stea 3 luni în pat după Jocurile Olimpice de la Tokyo: „Mi-a pus viața în pericol”

Cătălin Chirilă sărbătorind victoria la Campionatele Mondiale de la Dartmouth Foto Imago
Cătălin Chirilă sărbătorind victoria la Campionatele Mondiale de la Dartmouth Foto Imago

Articol de - Publicat miercuri, 14 decembrie 2022 16:50 / Actualizat miercuri, 14 decembrie 2022 17:23

Cătălin Chirilă, campionul mondial și european de la C1-1.000 m, a dezvăluit că a avut o suferință gravă după JO de anul trecut: tromboză venoasă profundă, care i-a pus viața în pericol.

2022 a fost un an excelent pentru Cătălin, 24 de ani, care a reușit cele mai bune performanțe ale carierei după ce a trecut la probele individuale. Campion mondial, apoi european pe distanța de 1.000 de metri, canoistul visează acum să repete performanța la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. În 2021 însă, după ediția de la Tokyo, a traversat o perioadă foarte dificilă din cauza unei afecțiuni extrem de serioase.

„Poate nu multă lume ştie, am întâmpinat o problemă foarte gravă, care mi-a pus viaţa în pericol. A fost vorba despre tromboză venoasă profundă şi, în urma acestui diagnostic, am fost obligat să opresc pregătirile. Din această cauză, practic am pierdut un campionat mondial", a dezvăluit el ieri, în conferința de presă în care Comitetul Olimpic și Sportiv Român a anunțat semnarea unui protocol de colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" (SUUMC), care reglementează desfăşurarea de programe în domeniul cardio-vascular, având ca obiectiv principal creşterea performanţelor sportive.

Cătălin Chirilă, obligat la 3 luni fără efort

„Aş vrea să subliniez cât de important şi cât de greu a fost acel moment, întâi de toate psihic, pentru că o perioadă a trebuit să stau acasă. Eu, care sunt foarte activ, mă antrenez aproape toată ziua, am fost nevoit trei luni să stau în pat, fără să fac efort. Doctorii mi-au zis că dacă ţin la viaţa mea este bine să opresc acolo tot şi să mă gândesc mai apoi la performanţă. Cred că acest lucru a apărut datorită faptului că nu am pus accent pe prevenţie, care pentru noi, pentru toţi sportivii, este foarte importantă. Cred că de acum va fi foarte simplu să lucrez şi eu la prevenţie, pentru că problema aceea poate reapărea şi nu-mi doresc acest lucru", a afirmat Chirilă.

4 medaliia cucerit anul acesta Cătălin Chirilă: aur mondial și european la C1-1.000 m, argint la CM la C1-500 m și bronz la CE de la Munchen tot la C1-500 m

Directorul general al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" (SUUMC), Florentina Ioniţă-Radu, a afirmat că în baza protocolului de colaborare cu COSR, Chirilă va beneficia de investigaţii aprofundate. „Am vorbit cu el şi l-am întrebat dacă s-a aprofundat o investigaţie şi am înţeles că da. E posibil să fie şi factori genetici", a declarat medicul.

Citește și alte știri din sporturi

UPDATE O nouă amânare! Doar 24 de persoane prezente în sală la alegerile pentru președinția FRT

VIDEO Valentin Ghionea, Dinamo, trage un semnal de alarmă după articolul din GSP: „E nevoie de arene noi în toată țara!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
bimbaq
bimbaq  •  14 Decembrie 2022, 18:13

Tromboza, cheaguri.... Intrebarea care se pune s-a *** sau nu s-a ***?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează