SPORTURI  »  ALTELE  »  INEDIT

Cavalerii secolului 21 » Clujul a fost gazda primului campionat naţional de lupte medievale

Flash-urile
spectatorilor se
declanșează deseori
pentru a surprinde
show-ul luptătorilor
medievali
Foto: Lorand Vakarcs +3   FOTO
Flash-urile spectatorilor se declanșează deseori pentru a surprinde show-ul luptătorilor medievali Foto: Lorand Vakarcs

Articol de GSP - Publicat luni, 01 aprilie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 31 martie 2013 20:18

Noul sport încearcă să reînvie turnirurile din Evul Mediu, cu un upgrade ce permite împrumutarea unor procedee din K1 sau MMA


"Nici una dintre confruntări nu e regizată, se utilizează arme de oţel, echipamente de protecţie selectate după standarde riguroase şi totul se desfăşoară la intensitate maximă", aşa şi-a început speach-ul gazda primei ediţii a campionatului naţional de luptă în armură medievală, " Turnirul Campionilor". Peste 20 de luptători, reprezentînd 6 echipe din Transilvania, costumaţi în armuri din cap pînă în picioare şi înzestraţi cu săbii sau topoare, aşteaptă nerăbdători să intre în luptă.

Spectatorii, nu foarte mulţi, copii şi părinţi, fac cunoştinţă cu cavalerii, după care începe concursul. Gazda evenimentului a avut dreptate. E luptă pe bune! Ies scîntei cînd săbiile lovesc coifurile ce protejează creştetele combatanţilor, iar scuturile fac faţă cu greu la loviturile grele de bocanc.

K1 condimentat cu săbii şi armuri
Concursul are două secţiuni, lupta pe punctaj, unde se iau în considerare doar atingerile pe zonele vitale ale adversarului, şi secţiunea sportivă HMB (Historical Medieval Battle), care îmbină reconstituirea istorică cu sporturile de contact contemporane, MMA, K1 sau kick-box. În cea de-a doua categorie, o luptă se întinde pe durata a trei reprize a cîte trei minute fiecare. E permis orice, mai puţin loviturile la gît şi la ceafă, cele sub centură şi cele care pot provoca fracturi de la genunchi în jos.

"La mine e vorba de plăcere dusă la extrem. Totul a început de la piesele de teatru. Acolo ne duelam în joacă, dar aici ne luptăm în toată regula. Costumul mi l-am confecţionat singur", ne-a dezvăluit Mihai Cotie, pe numele său de scenă Cavalerul Mihai de Cotie, zis Francezul. Da, fiecare luptător are nume de scenă!

Săbii rupte, arcade sparte
La astfel de lupte e greu să nu apară şi accidente, chiar dacă sportivii sînt protejaţi din cap pînă în picioare. La final se face inventarul. Cîteva arcade sparte, un deget rupt şi nişte contuzii. O nimica toată pentru aceşti cavaleri, care au reînviat pentru cîteva ore, la Cluj, viaţa războaielor transilvănene de acum 600 de ani.


"Încercăm să popularizăm şi în România acest sport, History Medieval Battle. Turneul de la Cluj este o premieră naţională. Peste hotare, în multe ţări, acest sport a devenit destul de popular şi atrage foarte mult public"
Andrei Prian, organizator

"Am participat la astfel de competiţii şi în străinătate. Ceea ce facem noi sînt un fel de arte marţiale. Folosim însă şi arme şi e full-contact"
Janos Arany, cavaler al Şoimului de Argint

Echipele participante la "Turnirul Campionilor"
Ordinul Dragonilor de Transilvania (Cluj-Napoca)
Gladius Dei (Sibiu)
Şoimul de Argint (Oradea)
Straja Cetăţii Bistriţei (Bistriţa)
Ordinul Cavalerilor de Mediaş (Mediaş)
Paladinii de terra Medies (Mediaş)

38 de kilograme e greutatea echipamentului pe care-l poartă concurenţii: armură, coif, scut, sabie

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
cfrclujole
cfrclujole  •  07 Aprilie 2013, 01:16

A fost interesant! Bravo!

vinersari
vinersari  •  01 Aprilie 2013, 17:27
Postat de stelistu.batran pe 01 Aprilie 2013, 14:37

Sunt doar bozgoori acolo, rasa violenta si degenerata! logic!

singurul tau neuron ...cred ca tocmai si-a facut seppuku dupa ce a nascocit asa fraza ...felicitari , tocmai ai dat dovada ca esti mai prost decat prevede legea .

stelistu.batran
stelistu.batran  •  01 Aprilie 2013, 14:37

Sunt doar bozgoori acolo, rasa violenta si degenerata! logic!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează