SPORTURI  »  ALTELE  »  CEALALTĂ FAŢĂ A SPORTULUI

Copilărie furată » Kayla Harrison, campioană mondială la judo, a fost abuzată sexual de un fost antrenor

Articol de - Publicat vineri, 18 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 18 noiembrie 2011 11:14

Ea îşi doreşte ca la Londra să devină prima americancă medaliată cu aur la o Olimpiadă


Kayla Harrison (21 de ani) este o muncitoare. Se antrenează ore bune pe zi. Ca să fie cea mai bună. Dar şi ca să uite. Pentru ea, ceea ce face acum, pregătirea, transpiraţia, este un proces de vindecare.

Antrenorul şi-a primit pedeapsa
Pe cînd avea 16 ani, s-a alăturat clubului Pedro's Judo Center. Era o copilă timidă, temătoare. Explicaţia era una simplă şi oribilă, în acelaşi timp. Fusese abuzată sexual ani întregi de fostul antrenor. Cu noii antrenori se simte în siguranţă. De aceea a şi evoluat atît de uimitor. Şi-a îmbunătăţit strategia, şi-a rotunjit calităţile. Noii antrenori au fost lîngă ea şi în zilele cînd a fost nevoită să depună mărturie împotriva celui care i-a stricat ani buni din viaţă.

Fostul ei tehnician, Daniel Doyle, a primit o pedeapsă de 10 ani cu închisoarea. În noiembrie 2007, s-a declarat vinovat de comportament sexual ilegal cu o minoră. Potrivit datelor din dosar, relaţia sexuală dintre cei doi a început în mai 2004, cînd Kayla avea 13 ani. A continuat timp de trei ani.

Federaţia americană de judo l-a suspendat pe Doyle pe viaţă. Conducătorii acesteia se jură că a fost doar un caz izolat, nefericit. De altfel, şi fata spune acelaşi lucru: "La început, nu am dorit să-mi spun povestea pentru că nu am vrut ca oamenii să creadă că acest sport e plin de ciudaţi".

Pe urmele mamei
Dar s-a hotărît să vorbească acum, cu 9 luni înaintea Olimpiadei de la Londra, deoarece vrea să-i ajute pe alţii. "Sper că într-o zi, undeva în lume, povestea mea va aduce o schimbare. Dacă o singură fetiţă abuzată sexual va avea curajul să dezvăluie ce i se întîmplă, atunci înseamnă că am reuşit", spune Kayla.

Istoria Kaylei este mai ales însă despre încredere. S-a apucat de judo la 6 ani. Mama ei, Jeannie, făcuse judo în liceu şi a constatat cu plăcere că fiica ei cea mare are înclinaţii tot spre artele marţiale. La 8 ani deja fetiţa iubea această disciplină şi participa la concursuri importante. Atunci a fost momentul în care a început să se pregătească alături de Doyle, care avea cu 16 ani mai mult decît ea. Doyle a devenit un prieten, un apropiat al familiei fetei.

"Uneori, era bonă pentru toţi cei trei copii", spune mama Kaylei, care este recăsătorită şi mai are doi copii cu actualul soţ. "Îşi petrecea nopţile la noi acasă. Mergea cu noi în vacanţe".

Gînduri negre
Kayla povesteşte lucruri deloc plăcute din perioada aceea. "Anii adolescenţei, care oricum sînt tulburaţi pentru toată lumea, pentru mine au fost un adevărat coşmar. Doream să mă sinucid. Scriam în jurnal cît de bine ar fi dacă aş fi moartă şi dacă i-ar fi cuiva dor de mine. Din fericire, nu am încercat niciodată să-mi iau viaţa", a spus sportiva. Ea nu a spus nimănui ce se întîmpla pînă la 16 ani, cînd a aflat că Daniel o "înşeală" cu altă femeie. "Doream să termin această relaţie de mai mult timp. Dar mi se părea că-l iubesc şi că dacă aş fi spus ceva, i-aş fi făcut rău". Geloasă, Kayla a început să povestească amănunte unei prietene, care i-a spus totul mamei Kaylei. Care, îndurerată mai ales de faptul că nu şi-a dat atîta timp seama, s-a dus la poliţie.

Acum lucrurile sînt stabile. Kayla se antrenează din greu şi încearcă să uite. Dar pînă şi uitarea e grea. A mers la terapie, şi-a terminat liceul, iar acum vrea să devină pompier. Antrenorii de acum, Pedro tatăl şi fiul, ştiu că au în mîini potenţialul aur de la Londra.


Mai multe întîmplări monstruoase
Cazul Harrison nu este singular în sportul american. Luna trecută, Don Peters, care a antrenat lotul de gimnastică participant la JO din 1984, a demisionat de la clubul său din California din cauza unor acuzaţii de abuz sexual. În 2010, Comitetul Olimpic al SUA şi alte cîteva federaţii sportive şi-au revizuit politica şi procedurile privind monitorizarea antrenorilor, după cîteva astfel de abuzuri venite din partea unor antrenori de nataţie.

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (2)
jimerica
jimerica  •  18 Noiembrie 2011, 11:51

la biserica nu mai poti sa te duci, la judo nu mai poti sa te duci, la jean monet nu mai poti sa te duci, in curand nici la rugby n-o sa mai scapi neabuzat.

xstream
xstream  •  18 Noiembrie 2011, 03:20

americani obsedati sexual ce poti sa le ceri. felicitari ei pentru ca a reusit sa treaca peste niste momente tragice

Vezi toate comentariile (2)
Comentează