SPORTURI  »  SNOOKER  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE SNOOKER

Din prăpastie, pe culme » Mark Selby a reuşit imposibilul: l-a învins pe Ronnie O'Sullivan în finala CM de snooker!

Articol de GSP - Publicat marti, 06 mai 2014 00:00 / Actualizat marti, 06 mai 2014 11:48

În urmă cu 2 ani, englezul Mark Selby avea mari probleme la coloană, iar cariera sa era pusă în pericol. "Bufonul din Leicester" a revenit incredibil, s-a ţinut cu dinţii de pasiunea sa pentru snooker, iar aseară a reuşit să cîştige titlul mondial în faţa lui Ronnie O'Sullivan, la capătul unui meci fantastic, încheiat 18-14. 

Ajuns la 30 de ani, Selby a jucat a doua finală de Campionat Mondial, iar după cea pierdută în 2007, contra lui John Higgins (18-13), englezul s-a impus de această dată, 18-14, în faţa celui mai talentat jucător de snooker din istorie, marele Ronnie O'Sullivan. A fost victoria care a completat Tripla Coroană: titlu în UK Championship, Masters şi Campionatul Mondial.

Start fulgerător al lui Ronnie O'Sullivan

A fost o poveste încîlcită. O'Sullivan a început tare meciul şi a cîştigat primele trei frame-uri, înainte ca Selby să apuce să se încăleazscă. Următoarele două jocuri au fost adjudecate de Mark, care nu arăta însă mare lucru, ci doar a profitat de cîteva erori ale "Rachetei". Prima sesiune avea să fie cîştigată însă de Ronnie cu 5-3, un scor destul de strîns avînd în vedere că jocul lui Selby nu se ridica deloc la nivelul unei finale.

Coşmar în a doua sesiune pentru Mark Selby

Sesiunea de seară a fost una de coşmar pentru Mark. O'Sullivan a profitat cît a putut de erorile adversarului şi a dus scorul la 8-3. Abia în ultimul frame al primei reprize a reprezentat o tresărire de orgoliu pentru viitorul campion mondial, acesta reuşind cel mai mare break al său, 55 de puncte, o zestre deloc impresionantă.

După miezul nopţii de duminică, Selby şi-a revenit şi, deşi la un moment dat ajunsese să fie condus cu 10-5, sesiunea s-a terminat 10-7, scor care îl menţinea în cursă. După 17 frame-uri, Selby se putea lăuda doar cu un brake maxim de 62 de puncte. :O

S-a dezlănţuit în a doua zi a finalei
Prima sesiune de luni l-a găsit pe Mark într-o formă total opusă celei din prima zi. Selby a cîştigat toate cele 4 jocuri ale primei reprize şi a preluat pentru prima dată frîiele acestei finale.  Sesiunea s-a terminat cu scorul de 12-11 în favoarea sa, iar ultima parte a finalei se anunţa una incendiară.

O'Sullivan nu s-a regăsit şi a rezistat doar pînă la 12-12. Apoi, Mark s-a desprins şi a dus scorul la 15-12, şi datorită erorilor grave comise de Ronnie. "Racheta" a arătat în jocul 28 al finalei că poate reveni, cîştigînd fără ca adversarul său să aibă vreun punct, iar în jocul 29, deşi a ratat bila neagră de pe punct, a refăcut din handicap. Era 15-14 pentru Mark şi finala rămînea deschisă oricărui rezultat.

Frame-ul 30: primul break de peste 100 de puncte al lui Mark
Simţind răsuflarea lui Ronnie în ceafă, Selby a făcut cel mai bun frame al său din această finală, reuşind un break de 127 de puncte, singurul de peste 100. Era 16-14 şi victoria era tot mai aproape, dar şi emoţiile tot mai mari. Stăpînindu-şi emoţiile perfect, Mark a cîştigat şi ultimele două frame-uri de la Crucible, reuşind să se impună cu 18-14. Este primul titlu mondial pentru jucătorul de 30 de ani.

Cel mai mare premiu din istorie
Nu a mai existat premiu de 147.000 de lire sterline pentru breakul maxim la Crucible, însă oficialii din conducerea WPBSA au oferit cel mai mare premiu din istorie cîştigătorului Campionatului Mondial din 2014, 300.000 de lire sterline, cu 50.000 mai mult decît anul precedent.

Titlu pentru tatăl său
Mark Selby a dedicat prima sa victorie de la Crucible tatălui său, David: "Tatăl meu a murit cînd eu aveam 16 ani şi mereu mi-am dorit să cîştig titlul mondial pentru el. A fost uimitor. Nici că putea fi mai bine.  Nici o finală cîştigată nu poate fi mai frumoasă decît una cîştigată în faţa lui Ronnie. Am început mai prost, dar am crezut pînă la final că pot cîştiga".

A 3-a revenire spectaculoasă în faţa lui Ronnie
Nu este pentru prima dată cînd Mark Selby reuşeşte o revenire incredibilă în faţa lui Ronnie O'Sullivan. În finala de la Welsh Open din 2008 a fost condus cu 8-5, dar a revenit şi a învins cu 9-8, iar la Masters, în 2010, l-a învins pe Ronnie cu 10-9 deşi a fost condus cu 9-6.

Reacţii:
"Felicitări pentru Mark Selby, noul campion mondial! E un băiat fantastic şi un învingător meritoriu", a scris Neil Robertson pe pagina sa de Twitter. De asemenea şi Shaun Murphy a ţinut să-l felicite pe Mark.

"A fost un spectacol monstruos al lui Mark. E singurul jucător care nu a fost controlat de Ronnie O'Sullivan. A avut un temperament fantastic. Este, fără îndoială, unul diintre cei mai uimitori jucători de snooker", a spus Steve Davis după meci conform BBC.

"Vreau să îl felicit pe Mark. A fost un turneu fantastic pentru el, a fost cel mai bun jucător. Mi-a pus probleme pe tot parcursul jocului, iar în cele din urmă nu am mai avut cum să-l înving, a fost prea puternic. Ratarea la bila roz a fost foarte mare, dar cea neagră de la 10-5 cred că a fost cea mai importantă. Nu vreau să mă plîng. M-am bucurat pentru aceste 17 zile", a spus şi Ronnie O'Sullivan.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (22)
llight
llight  •  06 Mai 2014, 16:11

Chiar daca te cheama Ronnie si esti cel mai talentat jucator de snooker ..cand conduci meciul cu 5 frame-uri si vezi ca meciul devine egal ..ba chiar esti condus pe tabela ..nu ai cum sa nu iti aduci aminte ca celalalt te-a mai intors in 2 meciuri aproximativ de la aceeasi distanta si fac pariu ca de acolo a intervenit frica ...fapt ce a dus la un joc mai slab calitativ fata de puterile reale ..dealtfel s-a si vazut . Selby ...fost si actual numar 1... in ziua 2 si-a adus aminte cum sa joace contra adversarului ..a parjolit terenurile si otravit fantanile ..a facut exact ceea ce trebuia sa il bata din nou pe Ronnie . Oricare dintre noi in locul lui Mark faceam la fel . ne aparam interesul .

atypyq
atypyq  •  06 Mai 2014, 14:12

In sfarit un meci de snooker care a avut de toate. Felicitari lui Mark si lui Ronnie. Ar trebui sa urmarim astfel de sporturi, ajuta la relaxare si deprinderea unei gandiri sanatoase, printre atata incrancenare si vorbe grele la tv.

aly_dinamo
aly_dinamo  •  06 Mai 2014, 14:09

Felicitari lui Mark. Titlu bine meritat. Imi pare rau pentru Ronnie, nu pot ascunde faptul asta. Tin cu el de peste 10 a*** Sper ca in ani urmatori se va intoarce cel putin la fel de puternic si va dobori recordul lui Hendry.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează