SPORTURI  »  ALTELE  »  CICLISM

Direcţia de Investigare a Fraudelor a intrat la FR Ciclism » Prejudiciu de 150.000 euro

Vasile Selejean
Vasile Selejean

Articol de - Publicat miercuri, 06 august 2014 00:00 / Actualizat marti, 05 august 2014 21:37

Anchetatorii au audiat ieri 7 persoane, secretarul general Vasile Selejean şi trezorierul Bogdan Floareş fiind acuzaţi că au deturnat în interes personal bani publici din bugetul federaţiei.

Ieri, poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor au făcut o descindere la sediul Federaţiei Române de Ciclism. Totul în urma unei plîngeri a preşedintelui acestui for, campionul mondial şi paralimpic Carol Eduard Novak, într-un scandal ce ameninţă să zguduie iar sportul românesc.

Pe lîngă vizita la Federaţie, de unde s-au ridicat calculatoare, documente şi acte contabile, pentru instrumentarea cazului, reprezentanţii legii au mai făcut tot ieri alte două descinderi şi percheziţii la locuinţele lui Vasile Selejean, secretarul general al FR Ciclism, şi Bogdan Floareş, trezorierul şi contabilul aceluiaşi for.

Cei doi, împreună cu alte 5 persoane, au fost luaţi şi duşi la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Fraudelor. Surse judiciare susţin că la FR Ciclism s-ar fi făcut inclusiv achiziţii de "hîrtie igienică şi detergenţi la suprapreţ".

"În urma cercetărilor efectuate de poliţişti s-a reţinut că destinaţia unor sume de bani alocate unei persoane juridice de drept privat din domeniul sportiv nu a fost respectată, acestea fiind distribuite la evenimente sportive care nu s-au mai desfăşurat, situaţie rezultată şi în urma verificării destinaţiei bugetului alocat de către ministerul de resort, pentru participarea la o competiţie sportivă în străinătate. Sumele de bani au fost decontate necorespunzător şi cheltuite în alte scopuri decît cele pentru care fuseseră alocate.Totodată, s-a mai stabilit că două dintre persoanele bănuite cu specimen de semnătură în bancă, precum şi card aferent contului persoanei juridice de drept privat din domeniul sportiv, ar fi dispus virarea unor sume de bani în interes propriu sau al altor terţi", se precizează într-un comunicat al Poliţiei.

Abuz în serviciu şi delapidare
În plîngerea sa, formulată la sfîrşitul anului trecut, după ce a fost demis ilegal din funcţia de preşedinte, Carol Novak acuză conducerea federaţiei de grave abuzuri în serviciu, deturnare de fonduri din bani publici şi delapidarea unor importante sume. Conform primelor verificări ale poliţiştilor de la Direcţia de Investigare a Fraudelor, ar fi vorba despre un prejudiciu de cel puţin 650.000 de lei la bugetul statului!

Războiul Novak-Selejean
În martie 2013, Novak era ales preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism, în locul lui Ion Badea, care a condus respectivul for din 2009. Din acel moment a început o adevărată cursă de urmărire între Novak şi Vasile Selejean, secretarul general al federaţiei în ultimii 16 ani. Practic, cînd a preluat puterea, Novak a încercat să obţină situaţia contabilă a federaţiei în ultimii ani, însă Selejean a amînat predarea acestor documente.

Novak a făcut două adrese către conducerea MTS pentru un control financiar la federaţia de ciclism, finanţată din bani publici, cu suma de 200.000 de euro pe an, cel puţin în ultimii ani. Nici ministrul de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, nici adjuncta sa, Carmen Tocală, nu au luat însă nici o măsură.

Mai mult, în noiembrie 2013, Selejean şi ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie îl demiteau pe Novak de la cîrma federaţiei, într-o şedinţă declarată nestatutară inclusiv de către MTS.

În decembrie 2013, Adunarea Generală parafa decizia Consiliului şi îl desemna ca nou preşedinte pe Nicolae Plugaru, fost arbitru în ciclism. Carol Novak a reuşit însă să facă rost de documente din contabilitatea federaţiei şi le-a dus la Direcţia de Investigatie a Fraudelor.

În paralel, el a contestat în instanţă demiterea sa. Iar în iunie anul acesta, Tribunalul Bucureşti a anulat deciziile Consiliului de Administraţie şi ale Adunării Generale, considerînd înlăturarea sa ilegală. Cei care l-au demis pot face însă recurs.

"Înainte să ajung eu preşedinte, Selejean şi ai lui decontaseră 25.000 de euro de la MTS pentru Campionatul Mondial de ciclocros, din SUA, unde nu a fost însă trimis nici un sportiv!" (Carol Novak, preşedinte FR Ciclism)

"Foarte bine că a început investigaţia, să se afle adevărul! Bani sînt în sport, dar ei nu ajung unde trebuie, la sportivi, ci în buzunarele celor care fac jocurile!" (Carol Novak, preşedinte FR Ciclism)

"Chiar eu cerusem să merg la Mondialele de ciclocros din 2013. Eram în formă, îmi plătisem singur cantonamente în Italia. Am auzit că au luat bani pentru asta, dar acolo cred că s-au dus doar federalii, eu n-am ajuns. A fost urît!" ( Edi Grosu, campion naţional ciclocros în 2013 şi 2014)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
serban_ionescu
serban_ionescu  •  06 August 2014, 13:49

scoala putina , minte putina, niste plutashi ...................pe roti!!!!!!

idefics
idefics  •  06 August 2014, 09:30

MTS a finantat si finanteaza in continuare fara sa verifice ce se intampla cu banii publici

valiza.epo
valiza.epo  •  06 August 2014, 09:20

Sunteti asteptati cu "drag" si la FRF!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează