SPORTURI  »  ALTELE  »  SPORTURI CIUDATE

FOTO Acesta este Mallakhamb! » Indienii au un sport greu şi spectaculos care nu se vede la Olimpiadă

Aceştia nu sînt simpli sportivi, ci soldaţi indieni antrenîndu-se la Mallakhamb +4   FOTO
Aceştia nu sînt simpli sportivi, ci soldaţi indieni antrenîndu-se la Mallakhamb

Articol de - Publicat joi, 06 decembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 05 decembrie 2012 19:16

Vecină cu gimnastică şi yoga, disciplina asiatică cere forţă, graţie şi antrenamente pline de sudoare.

În ciuda faptului că este a doua naţiune a lume ca număr de locuitori, peste un miliard, India nu este o ţară olimpică prin excelenţă. Aşa că decizia Comitetului Internaţional Olimpic de a suspenda India pe o perioadă nelimitată, din cauza amestecului politicului în alegerile de la Asociaţia Naţională, îi afectează şi nu prea pe asiatici.

Pe lîngă mult-iubitul lor cricket, indienii mai au sport naţional. Se numeşte Mallakhamb şi gradul său de dificultate rivalizează cu cel de la gimanstica artistică. De fapt, este tot un soi de gimnastică, unde sportivii lucrează mai degrabă în ansamblu şi se folosesc de obiecte, în special de un par şi de frînghii, pentru a crea piramide umane spectaculoase, sfidînd gravitaţia şi alte legi ale fizicii.

Mallakhamb este practicat atît de fete, cît şi de băieţi. Primele documentări ale apariţiei acestei discipline datează din secolul XII. A durat 700 de ani ca să fie resuscitat de un instructor de educaţie fizică, pe numele lui Balambhatta Dada Deodhar. Forma lui modernă este regăsită în concursuri. 29 de state indiene au reprezentanţi în competiţiile de Mallakhamb la nivel naţional.

Deşi mai mulţi participanţi la concursuri televizate de genul India's Got Talent şi Dance India Dance au prezentat pe scenă exerciţii din această disciplină, sportivii adevăraţi insistă foarte mult ca Mallakhamb să nu fie confundat cu dansul la bară.

Cine vrea să se apuce de acest sport, trebuie să întrunească mai multe calităţi fizice. Are nevoie de forţă, flexibilitate, eleganţă şi curaj. Şi nu trebuie să aibă teamă de înălţime! :)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează