SPORTURI  »  ALTELE  »  TRIATHLON

"Ironman" Florea » Fostul înotător a participat la concursul de triathlon extrem de la Zürich, încheind cursa după 11 ore, un minut și 44 de secunde

Sute de concurenţi au pornit în proba de înot,
sub privirile curioase și nerăbdătoare ale
spectatorilor FOTO Guliver/GettyImages +5   FOTO
Sute de concurenţi au pornit în proba de înot, sub privirile curioase și nerăbdătoare ale spectatorilor FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 27 iulie 2016 00:00

Retras din activitate în urmă cu șase ani, fostul mare înotător Răzvan Florea și-a îndreptat atenția către un alt sport.

Tot legat de înot, dar completat de mersul pe bicicletă și alergare. Amator de triathlon, medaliatul cu bronz de la Jocurile Olimpice de la Atena, din proba de 200 metri spate, a început să participe frecvent la concursuri, iar anul trecut a ridicat ștacheta luând startul la o competiție și mai dificilă, Half Ironman, în Croația. Tot atunci, i-a încolțit în minte o idee temerară. Prezența la Ironman, o întrecere de o duritate extremă, cu 3,8 kilometri de înot, 180 de kilometri pe bicicletă și 42,2 de kilometri de alergare. În luna decembrie a anului trecut, și-a luat inima în dinți și s-a înscris la startul cursei de la Zürich. Iar duminica trecută a venit momentul marii provocări.

Pe podium la înot

Startul s-a dat devreme, când soarele abia își făcea apariția pe cer, dar sute de suporteri erau deja prezenți să-și încurajeze favoriții. Prima probă, cea favorită pentru Răzvan, înotul. Iar rezultatul, unul de senzație, constănțeanul fiind al treilea care a ieșit din apă la categoria sa de vârstă și al 14-lea la general, după 53 de minute și 52 de secunde. "Mi-a ieșit foarte bine, chiar dacă în ultima vreme nu prea am mai înotat și m-am concentrat la antrenamente doar pe bicicletă și alergat. Pur și simplu, m-am bazat pe ce mi-a fost dat de natură și pe anii de antrenament ca sportiv activ", mărturisește constănțeanul.

N-a avut timp de respiro, pentru că s-a urcat rapid pe bicicletă și a pornit să înfrunte dealurile de la Zürich. "Mi s-a părut destul de prietenoasă bicicleta, mai ales că nu prea bătea vântul, însă treptat s-a încălzit mai mult decât îmi doream. În plus, diferența de nivel era destul de mare. Am făcut două ture de 90 de kilometri, dar 40 de kilometri la fiecare dintre ele erau în urcare. Pe plat, am mai apucat să mă odihnesc, dar până la urmă s-a simțit că m-am antrenat din greu în ultimul timp", povestește Răzvan, care s-a dat jos de pe șa după 5 ore, 45 de minute și 2 secunde.

Finalul a fost dificil. Un maraton venit după aproape șapte ore de efort. "Până la 20 de kilometri a fost plăcut, următoarea porțiune, până la 30, a fost greu, iar ultima parte a fost foarte greu. Dar mi-am ascultat antrenorul și am plecat cumpătat. Nu am forțat, ba chiar m-am înfrânat și asta m-a ajutat pe final. Este extraordinar să treci linia de sosire fără să fii istovit", explică fostul înotător, care a încheiat maratonul după 4 ore, 10 minute și 29 de secunde.

"Nu m-am oprit niciun moment!"

Răzvan a sărbătorit succesul așa cum nu a putut să facă niciodată în bazinul de înot. S-a rostogolit peste linia de sosire. Apoi a îmbrățișat-o pe soția sa, Oana, cea care a îndeplinit rolul de susținător și asistent pe parcursul concursului. "Este o experiență interesantă, dar nu vrea să o repet. Cel puțin, nu în viitorul apropiat. Este nevoie de foarte mult antrenament, ceea ce îți ocupă timpul și ar însemna să las baltă alte lucruri importante. Concursul a fost foarte greu, dar am reușit să mă mențin într-un tempo care să nu mă doboare. Nu am concurat împotriva nimănui, am făcut-o doar pentru mine. De altfel, după ce am ieșit din apă, timp de vreo șapte ore, nu am depășit pe nimeni. Au trecut mulți pe lângă mine, dar nu asta conta. Nici nu am făcut pauze, am mâncat și m-am hidratat din mers. Timpul obținut, în schimb, a fost mult peste așteptări. Antrenorul îmi fixase în jur de 11 ore și 29 de minute, iar eu îmi propusesem să cobor măcar sub 12 ore. Am terminat în 11 ore, un minut și 44 de secunde!", spune zâmbind constănțeanul.

Performanță și la feminin

România a fost reprezentată și în cursa feminină, unde a luat startul Ana Mega, una dintre prezențele obişnuite la competițiile de triathlon din țară. Aceasta a terminat întrecerea după 11 ore, 56 de minute și 52 de secunde, încheind pe locul 661 la general. "Pe parcursul celor aproape 12 ore, cred că am trecut prin toate stările posibile, de la agonie la extaz și invers, dar toate acestea au dispărut atunci când am auzit la microfon Ana Mega from Romania is an IRONMAN", a povestit constănțeanca.

85este locul ocupat de Răzvan Florea la categoria sa de vârstă, el sosind pe locul 395 la general

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close