SPORTURI  »  ALTELE  »  PATINAJ

O nouă viaţă! » Ce carieră a început fotbalistul care a devenit eroul Turciei la CM 2002

Ilhan Mansîz şi Olga Bestandigova fac pereche atît pe gheaţă, cît şi în viaţa de zi cu zi // Foto: Reuters +1   FOTO
Ilhan Mansîz şi Olga Bestandigova fac pereche atît pe gheaţă, cît şi în viaţa de zi cu zi // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 16 octombrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 15 octombrie 2013 20:12

Ilhan Mansîz, fostul atacant al "naţionalei" de fotbal a Turciei, luptă acum să se califice la JO de Iarnă, la patinaj artistic!

A marcat cel mai important gol din istoria "naţionalei" sale, calificînd Turcia în semifinalele Campionatului Mondial din 2002, acolo unde turcii aveau să cîştige medaliile de bronz.

Ilhan Mansîz, fostul atacant al reprezentativei Semilunii, se află însă în faţa unei provocări şi mai mari. Se pregăteşte pentru a ajunge la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci 2014, la patinaj artistic, în proba de perechi alături de slovaca Olga Bestandigova.

Visul fotbalistic al atacantului globe-trotter, care a jucat la Beşiktaş, Vissel Kobe, în Japonia, dar şi la Hertha Berlin, s-a curmat în 2007, cînd a fost doborît de o maşină pe o trecere de pietoni şi a suferit leziuni grave la genunchi.

Totul a început la TV
După operaţie, la opt luni de la accident, i s-a oferit un loc într-un show TV de dans pe gheaţă. Acolo a întîlnit-o pe Olga Bestandigova, o patinatoare slovacă.

Cei doi au cîştigat concursul, au devenit iubiţi şi s-au lansat în patinaj. "Mi-am dorit să încep o a doua carieră sportivă, după fotbal, dar n-am crezut că aş putea deveni patinator", a declarat Ilhan.

Ilhan şi Olga se pregătesc acum în America. Se antrenează doar cu gîndul la Olimpiadă. În septembrie vor lua startul la Trofeul Nebelhorn de la Oberstdorf. "Avem în plan pentru a concura acolo ca să obţinem unul dintre primele patru locuri dintre perechile necalificate deja", a declarat Mansîz.

La 37 de ani, turcul ar fi primul sportiv din istorie care a participat la un Campionat Mondial de fotbal, dar şi la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă!

"Nu ne aşteptăm să cîştigăm o medalie la Jocurile Olimpice. Pentru noi, simpla participare ar însemna mai mult decît victoria" (Ilhan Mansîz)

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
sorineldumitru
sorineldumitru  •  16 Octombrie 2013, 22:14

Mie mi se pare mai greu sa faca patinaj artistic decat fotbal daca a suferit leziuni grave la genunchi. La dans as fi inteles, dar la perechi se executa multe sarituri.

cat66
cat66  •  16 Octombrie 2013, 10:15

Nu este primul sportiv din istorie care ar participa la CM de fotbal si la JO de iarna, poate sa fie primul doar pentru Turcia. Vezi Alfred Eisenbeisser(Feraru) care a jucat pentru Romania la CM de fotbal din 1930 si apoi a participat la JO de iarna din 1936 unde a obtinut locul 13 la patinaj proba perechi. Plus locul 7 la CE de patinaj din 1934 si locul 9 la CE de patinaj din 1939....

Vezi toate comentariile (2)
Comentează