SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

Piază rea din Japonia! Kaori Matsumoto a învins-o în finala Mondială pe Corina Căprioriu, după ce a oprit-o şi în drumul spre aurul olimpic de la Londra,

Articol de - Publicat joi, 27 august 2015 00:00

Corina Căprioriu a fugit din cantonamentul lotului național înainte de Mondialele de la Astana, dar a revenit. A fost iertată pentru că e una dintre sportivele de mare valoare ale României.

Temperament vulcanic, o personalitate puternică, liderul categoriei 52 de kilograme nu a înșelat așteptările la Mondiale. A avut un parcurs ireproșabil pînă în finală, cîștigînd toate meciurile foarte clar.

Evoluție cu zîmbetul pe buze

Corina are pe tatami un stil de luptă foarte spectaculos. Extrem de tehnică și imprevizibilă, își surprinde mereu adversarele. Vicecampioană olimpică la Londra 2012, Corina Căprioriu nu obținuse la Mondiale decît un bronz, acum patru ani, la Paris. Tot o japoneză, Aiko Sato, cea care avea să devină campioană mondială, a oprit-o în semifinale.

Lider mondial, Corina a avut la Astana un culoar extrem de favorabil și a profitat din plin de el. În grupă a avut însă mari emoții. A trecut rapid de spaniola Concepcion Bellorin, ippon după mai puțin de un minut, apoi de luxemburgheza Maonon Durbach. O luptă la fel de repede tranșată, tot prin ippon.

Aproape de surpriză

Pentru cîștigarea grupei, a avut-o adversară pe unguroaica Hedvig Karakas. Maghiara îi pusese de multe ori probleme. Cîștigase trei din cele șapte meciuri disputate pînă acum. Corina știa asta și a abordat lupta prudent. A dominat-o. La o acțiune inițiată însă de ea, a căzut greșit și Karakas a punctat printr-un yuko. Mai erau 45 de secunde, românca a intrat un pic în criză de timp, dar a rămas lucidă. Totul pe cartea atacului. Corina nici nu e genul care să se apere. Și cînd mai erau doar cinci secunde, a reușit ipponul. Unul spectaculos, care i-a adus zîmbetul pe buze. Și ei și antrenorului Florin Bercean. Parcă între ei intervenise împăcarea după fuga din cantonament.

În semifinale au fost mai puține emoții, Corina primind trei avertismente din partea arbitrului. Sub spectrul eliminării la prima greșeală, românca a reușit însă procedeul care i-a adus waza-ari și calificarea în finală. Prima finală la Mondiale din carieră.

Monstrul din Kanazawa

În finală, Corina a dat iar peste Kaori Matsumoto. Japoneza care o învinsese și în finala olimpică de la Londra. Atunci fuseseră prelungiri, iar Matsumoto cîștigase doar după Golden Score. Acum, Kaori a cîștigat în timpul regulamentar. Pe un atac al Corinei, nipona a contracarat și a reușit punctul cîștigător. Corina a încercat să întoarcă rezultatul, dar e greu cînd în față ai o campioană olimpică și, de ieri, o dublă campioană mondială.

Drumul pînă la argint

Concepcion Bellorin (Spania) ippon
Maonon Durbach (Luxemburg) ippon
Hedvig Karakas (Ungaria) ippon
Catherine Beauchemin-Pinard (Canada) waza-ari
Kaori Matsumoto pierdut waza-ari

4 medalii de argintVare România în istoria Campionatelor Mondiale: Constantin Niculae (1981), Andreea Chițu (2014, 2015), Corina Căprioriu (2015)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează