SPORTURI  »  ALTELE  »  ALEGERI COSR

Lipă, 9 voturi. Belu, 13. Petrache, 16 » Luptă în linie dreaptă: cum va fi ales noul preşedinte al COSR şi cine e în pole-position

Votul campioanei olimpice la judo, Alina Dumitru, valorează un punct // Foto: Pamfil Pascal
Votul campioanei olimpice la judo, Alina Dumitru, valorează un punct // Foto: Pamfil Pascal

Articol de , - Publicat miercuri, 21 mai 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 21 mai 2014 13:35

Din cei 123 de membri cu drept de vot, 33 ar putea decide viitorul şef al COSR. Aceştia sînt delegaţii federaţiilor importante, care pot exprima voturi de 4 sau 3 puncte pentru favoritul lor.

Pe 29 mai este convocată Adunarea Generală de alegeri pentru funcţia de preşedinte al COSR. S-au înscris in cursă Octavian Belu, Alin Petrache şi Elisabeta Lipă. Sînt primele alegeri cu trei candidaţi după o pauză de 16 ani. Scrutinul din 1998, organizat după decesul Liei Manoliu, a fost cîştigat de Ion Ţiriac, care i-a învins detaşat la vot pe Ana Pascu şi Nicolae Vieru.

De două săptămîni, echipele lui Belu, Petrache şi Lipă fac lobby pe la federaţiile naţionale pentru a atrage cît mai multe voturi de partea lor. Numai că nu toate voturile venite din partea acestora atîrnă la fel de greu. Ponderea votului celor 123 de membri COSR este structurată în patru categorii.

17 voturi "grele"
Astfel, votul delegaţiilor a 17 federaţii naţionale, cele care au participat la 3 din ultimele 6 ediţii ale JO, are o valoare de 4 puncte. Aici se regăsesc cele mai importante discipline olimpice precum atletismul, canotajul, gimnastica, handbalul. Celelalte federaţii olimpice, cum sînt cele de baschet, volei, rugby, au un vot de 3 puncte.

În categoria a 3-a, cu un vot de două puncte, sînt incluse 14 federaţii neolimpice, dar recunoscute de CIO: alpinism, base-ball, arte marţiale. În ultima urnă valorică, cu cîte un punct, se găsesc personalităţile sportive, olimpicii, angajaţii COSR, cluburile sportive Farul Constanta, Dinamo, Rapid, Steaua. "Forul olimpic este o organizaţie în care asociaţii nu au părţi egale", a explicat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.

Miza pe federaţii
Matematic, cei 123 de membri adună 220 de voturi. "Cîştigătorul trebuie să obţină jumătate plus unu din numărul de voturi exprimate. Dacă după primul vot nici un candidat nu se regăseşte în această situaţie, se organizează turul doi, în care vor intra primii doi", a mai precizat oficialul COSR. Teoretic, cele 33 de federaţii olimpice pot decide viitorul şef, acestea putînd aduna împreună 116 voturi.

Lipă are asigurate 9 voturi
Elisabeta Lipă, vicepreşedinta COSR, se poate baza din start pe 5 voturi. 4 din partea delegatului FR Canotaj şi unul de la CS Dinamo, cele două instituţii pe care le conduce. Cîte un vot fiecare i-ar putea acorda şi fostele ei colege de barcă, Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu. Al 9-lea vot şi-l va oferi chiar ea.

Belu pleacă de la plus 13
Octavian Belu, antrenor coordonator la lotul feminin de gimnastică, are din start 13 voturi. 4 ar putea veni de la FR Gimnastică, iar Mariana Bitang, Nadia Comăneci, Gina Gogean, Dan Grecu, Anca Grigoraş, Maria Olaru, Andreea Răducan, Marius Urzică i-ar mai aduce încă 8 voturi.

Petrache, 15 voturi
Alin Petrache, vicepreşedinte al COSR şi şef al FR Rugby, are asigurate din start 16 voturi. 7 din ele vin de la membrii care sînt şi angajaţi ai COSR: Mihail Ispas, Mihaela Mioc, Gheorghiţă Voicu, Alexandru Epuran, Arthur Hoffmann, Violeta Szekely şi Laura Badea. Trezorierul COSR, Ioan Dobrescu şi Octavian Morariu i-ar putea aduce încă 3 voturi, care le completează pe cele 3 din partea FR Rugby.

617999-pondere-voturi.jpg

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (17)
marian0904
marian0904  •  21 Mai 2014, 23:45

Sper sa fie ales cineva care a fost la Olimpiada. Petrache si Moraru au dus inapoi si rugby-ul si sporturile olimpice. De fapt ei au concurat la sportul neolimpic CINE SE BAGA IN FATA.

zidane92
zidane92  •  21 Mai 2014, 15:40
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Nu ma intereseaza,e un gunoi ordinar! si el si toti astia care au de la 50-100 milioane de euro in sus si se dau mari dinamovisti dar nu vin sa salveze echipa ! GUNOAIE ORDINARE!!!!!

gazetadetumbe
gazetadetumbe  •  21 Mai 2014, 14:41

"Dixtractie" mare,totul dupa fabulosul tipic autohton:atletism,bob,handbal,patinaj cate 4puncte,volei,baschet,Ecvestra cate 3,discipline la care pur si simplu NU MAI CONTAM in lumea asta mare,suntem doar niste participanti desculti...Ca sa nu mai spun ca Lipa,dupa ce a nenorocit un club de talia lui Dinamo,are acum pretentii si mai mari,dupa ce ca abia e in stare sa articuleze o propozitie...

Vezi toate comentariile (17)
Comentează