SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2016, ETAPA 1: MONT-SAINT-MICHEL - UTAH BEACH

Britanicii debarcă primii. Mark Cavendish a câștigat prima etapă din Turul Franței, după ce l-a învins la sprint pe Marcel Kittel pe plaja Utah

Mark Cavendish, foto: reuters +2   FOTO
Mark Cavendish, foto: reuters

Articol de - Publicat sambata, 02 iulie 2016 18:21

Britanicul Mark Cavendish (Dimension Data) a câștigat etapa inaugurală din Turul Franței, după un sprint perfect în care i-a învins pe neamțul Marcel Kittel (Etixx-QuickStep) și pe slovacul Peter Sagan (Tinkoff). 

  • A fost cea de-a 27-a victorie de etapă din cariera lui Mark Cavendish, sprinterul în vârstă de 31 de ani fiind la un singur succes în spatele legendarului Bernard Hinault, locul 2 în clasamentul all-time;
  • Este primul tricou galben din cariera rutierului născut în Insula Man, cel mai de succes sprinter din istoria Marii Bucle. Cav este cel de-al 19-lea ciclist din istorie care a deținut tricourile de lider în toate cele 3 Mari Tururi.

O etapă despre eroi

Cu Alberto Contador (Tinkoff) și Chris Froome (Sky) camuflați între alte 200 de tunici de concurs, cea de-a 103-a ediție din Turul Franței a debutat astăzi cu o etapă de fond de 188 de kilometri, pe coasta de Nord-Vest a Hexagonului, în Normandia, între cetatea Saint-Michel și Utah Beach.

La fix o sută de ani și-o zi distanță de oribila bătălie de pe Somme, care a lăsat în tranșeele Primului Război Mondial un milion și trei sute de mii de morți, Marea Buclă a ales să amintească de un alt sacrificiu major al unei generații care s-a asigurat că lumina adevărului stârpește bezna urii.

Caravana a ajuns pe Utah Beach, una dintre arenele Zilei Z, acolo unde Aliații au debarcat în urmă cu 72 de ani, în cea de-a doua conflagrație mondială, și unde sacrificiul unor 3.000 de soldați britanici au dat startul prăbușirii imperiului nazist.

Se spune că atuncă când Papa a binecuvântat Colosseumul, a strâns un pumn de nisip în pumn și din el s-au scurs câteva picături de sânge. La atâtea decenii distanță, plaja Utah ar putea depune aceeași mărturie.

tdf2016 st1 map

Cum s-a desfășurat cursa

Țesută pe marginea Oceanului, printre case gri și plaje reci, brăzdate de briză, prima etapă a Turului a pus la cale un prim sprint pentru tricoul galben. Paul Voss, Jan Barta (Bora-Argon), Leigh Howard (IAM), Anthony Delaplace (Fortuneo-Vital Concept) și Alex Howes (Cannondale-Drapac) au format prima evadare, secționând cordoanele multicolore de fani și acumulând un avantaj ce a oscilat în granițele a patru minute. Howes și Delaplace au rezistat până la final, fiind înhățați de pluton cu câteva borne înainte de final, moment în care s-a declanșat sprintul.

O căzătură a unui rutier de la Katusha a antrenat mai mulți rutieri în ultima sută de metri. În vârful plutonului, Mark Cavendish s-a scuturat de fantoma lui Marcel Kittel, bestia germană care a confiscat sprintul din ultimele Tururi, a trecut rebufnind pe lângă Peter Sagan și a deschis contul de victorii pentru ediția de anul acesta. Kittel s-a recunoscut înfrânt, într-o pierdere sensibilă de viteză, sufocat de efort și de căldură.  

13434930 1036083369774375 762394126760901295 n

Un alt eveniment neprevăzut al zilei a venit cu 60 de borne înainte de final, când, într-un viraj la dreapta, Contador a fost neatent și a încălecat un refugiu pe mijlocul drumului. Spaniolul a cedat câteva petice de piele din jurul umărului, dar și-a revenit rapid, a schimbat bicicleta și un pantof, în buna tradiție de Cenușăreasă din ultimii ani, și a revenit în pluton. Spre liniștea lui, să sperăm că proverbul care spune că trebuie să scuturi copacul pentru a primi cele mai bune fructe se verifică. 

Etapa de mâine, a doua a competiției, va avea 182 de kilometri, între Saint-Lô și Cherbourg-Octeville, și se va termina pe o cățărare de categoria a treia. 

Clasamentul etapei:

1 Mark Cavendish (GBr) Dimension Data 4:14:05
2 Marcel Kittel (Ger) Etixx - Quick-Step
3 Peter Sagan (Svk) Tinkoff
4 André Greipel (Ger) Lotto Soudal
5 Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo
6 Christophe Laporte (Fra) Cofidis
7 Bryan Coquard (Fra) Direct Energie
8 Alexander Kristoff (Nor) Katusha
9 Daniel Mclay (GBr) Fortuneo - Vital Concept
10 Greg Henderson (NZl) Lotto Soudal  

Clasamentul general:

1 Mark Cavendish (GBr) Dimension Data 4:14:05
2 Marcel Kittel (Ger) Etixx - Quick-Step
3 Peter Sagan (Svk) Tinkoff Team
4 André Greipel (Ger) Lotto Soudal
5 Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo
6 Christophe Laporte (Fra) Cofidis, Solutions Credits
7 Bryan Coquard (Fra) Direct Energie
8 Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha
9 Daniel Mclay (GBr) Fortuneo - Vital Concept
10 Greg Henderson (NZl) Lotto Soudal

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
ion.ionescu
ion.ionescu  •  03 Iulie 2016, 09:00

Românii nu DEBARCHEAZĂ...Cu excepţia lui Mitică Docan, ***, el atachează limba română, că e îndrăgostit de ea : "Beleţea mea, ce belă eşti, pe zi ce trece te belesc"...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  02 Iulie 2016, 20:14

...nici un roman la start ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează