SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI, ETAPA 10, MÂCON - BELLEGARDE-SUR-VALSERINE 194.5KM

Etapa veteranilor » Thomas Voeckler a obţinut o victorie minunată în Turul Franţei

Thomas Voeckler (Europcar) +1   FOTO
Thomas Voeckler (Europcar)

Articol de - Publicat miercuri, 11 iulie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 11 iulie 2012 19:15

Francezul Thomas Voeckler (33 de ani) a cîştigat un sprint al veteranilor, după o evadare fluviu, pe aproape toată lungimea etapei a zecea, obţinînd cel de-al treilea succes din cariera de Turul Franţei. Rutierul de la Europcar i-a întrecut pe italianul Michele Scarponi (32 de ani) şi pe Jens Voigt, neamţul în vîrstă de 40 de ani, după o etapă extraordinară. Bradley Wiggins a avut ceva emoţii cu Vicenzo Nibali, dar rămîne în galben.

Poartă numele de Col du Grand Colombier şi a fost anunţată drept prima căţărare de categorie specială din acest Tur al Franţei. Venită după o zi de pauză şi 130 de kilometri văluraţi, dar înainte de Col de Richemond, o ascensiune domoală de "doar" 7 kilometri, Col du Grand Colombier a avut proprietatea infamă de a încuraja favoriţii buni pe coborîre, dar şi echipele vigilente ale liderilor, într-o goană ce trebuia să valorifice calităţi precum precizia, determinarea şi experienţa. Aţi ghicit. O nouă dispută între Cadel Evans şi monstrul cu nouă capete numit Sky, o confruntare ce putea mesteca novicii şi izola oamenii fără argumente pentru tricoul galben.

Peter Sagan, diavolul verde al plutonului, Thomas Voeckler, francezul de la Europcar asortat cromatic cu slovacul de 22 de ani şi Michele Scarponi, anonimul cîştigător de Mare Tur pentru Lampre, au denominat plutonul alături de alţi 22 de evadaţi şi au construit cu migală un avans de şapte minute. Intrarea pe Colombier a destrămat grupul fruntaş, iar sub loviturile de bardă ale oamenilor de la Sky, Voeckler&Co. s-au desprins ca schijele, lăsînd în urmă rumeguşul fin al speranţelor şi efortului generos. Cadel Evans s-a ascuns în spatele tunicilor sfîşiate de la BMC, Bradley Wiggins a arătat încă o dată că e patronul Turului şi că beneficiază de o echipă de cyborgi, iar Vicenzo Nibali s-a lăsat dus în spate de veteranul Ivan Basso.

Sagan a început voltele cu 32 de kilometri înainte de final, Nibali s-a năpustit cu viteză de obuz din pluton, iar Evans şi Wiggins au ales prudenţa în favoarea luptei directe. Slovacul nu a putut impune pasul pentru liderul său decît pentru doi kilometri, iar Nibali s-a regăsit în no man's land-ul dintre grupul tricoului galben şi liderii cursei: Thomas Voeckler, Luis Leon Sanchez ( Rabobank), Michele Scarponi şi Dries Devenyns (Omega Pharma-QuickStep). Înainte de finalul ultimei căţărări, Nibali a pus armele pe asfalt şi a dat minutul înapoi, iar Pierre Roland (Europcar) şi Van Den Broeck (Lotto-Belisol) şi-au încercat norocul, dar norocul a avut picioare mai bune.

Experienţa lui Voeckler şi o lege nescrisă a ciclismului, care răsplăteşte din cînd în cînd muncitorii şi încearcă să izoleze pungaşii, au făcut ca francezul în vîrstă de 33 ani să obţină a treia victorie de etapă din carieră, după un atac violent în ultimii doi kilometri ai întrecerii. În spatele său, Michele Scarponi, veteranul de la Lampre, şi Jens Voigt, "Stahanov"-ul pe care RadioShack nu-l merită, au completat un podium clasic, minunat ca o pivniţă veche. În uralele publicului francez, omul care povestea cît de greu i-a fost să se impună în pluton, din cauza stilului său foarte agresiv şi neortodox de a rula, teribilul Voeckler, a predat o lecţie de bunăcuviinţă. La final a explicat: "Nu am aer să povestesc cît de mult mă bucur".

Clasamentul etapei:

1 Thomas Voeckler (Fra)  Europcar 4:46:26
2 Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD 0:00:03
3 Jens Voigt (Ger) RadioShack-Nissan 0:00:07
4 Luis Leon Sanchez Gil (Spa) Rabobank Cycling Team 0:00:23
5 Dries Devenyns (Bel) Omega Pharma-QuickStep 0:00:30
6 Sandy Casar (Fra) FDJ-Big Mat 0:02:44
7 Egoi Martinez De Esteban (Spa) Euskaltel - Euskadi
8 Pierre Rolland (Fra)  Europcar
9 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol Team
10 Dmitriy Fofonov (Kaz) Astana  0:02:52

Clasamentul general:
1 Bradley Wiggins (GBr) Sky 43:59:02
2 Cadel Evans (Aus) BMC 0:01:53
3 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:02:07
4 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:02:23
5 Denis Menchov (Rus) Katusha 0:03:02
6 Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack-Nissan 0:03:19
7 Maxime Monfort (Bel) RadioShack-Nissan 0:04:23
8 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol  0:04:48
9 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:05:29
10 Tejay van Garderen (USA) BMC 0:05:31

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (5)
budur
budur  •  13 Iulie 2012, 23:19

francezii se descurca bine in acest tur

evanss
evanss  •  13 Iulie 2012, 22:54

Chiar speram sa castige si el o etapa , mai ales dupa prestatia GENIALA de anul trecut .e cel mai tare

iwentvs
iwentvs  •  12 Iulie 2012, 15:13

Un articol de o calitate foarte buna. Aprecize foarte mult comentariile dvs si stilul literar.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează