SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2017

Fabio Aru câștigă prima etapă-test din Turul Franței! Chris Froome îmbracă tricoul galben + cine e marele pierzător al zilei

Fabio Aru obține prima sa victorie de etapă în Turul Franței, foto: reuters +3   FOTO
Fabio Aru obține prima sa victorie de etapă în Turul Franței, foto: reuters

Articol de - Publicat miercuri, 05 iulie 2017 18:08

Italianul Fabio Aru (Astana) a câștigat etapa a cincea din Turul Franței, prima cu finiș în ascensiune din această ediție.

Campion al Italiei la fond, rutierul în vârstă de 27 de ani are acum victorii de etapă în toate cele 3 Mari Tururi. Chris Froome ( Sky) l-a deposedat de tricoul galben pe coechiperul său, Geraint Thomas.

Primul test important

Cei 160 de kilometri dintre Vittel și La Planche des Belles Filles, adânc în munții Vosges, au constituit ringul ideal pentru a măsura resursele favoriților antrenați în turnirul pentru tricoul galben.

Apărută pentru a 3-a oară în 5 ani pe traseul Turului, cățărarea de pe Belles Filles nu a reprezentat obstacolul capabil să sfâșie clasamentul general, dar a avut suficientă ascuțime (5,9km, cu 8.9% înclinație medie) cât să disloce o bună parte dintre rutierii neaveniți într-o luptă de asemenea calibru.

Luptă între granzi, Froome se impune

După o tradițională încăierare între grupul BMC și grupul Sky, echipa lui Chris Froome a preluat frâiele la baza cățărării de final și a impus ritmul. De altfel, Froome a evidențiat eșecul celor de la BMC, care au forțat poziționarea lui Richie Porte, atunci când a dat primul atac susținut, cu 3 kilometri înainte de final, atunci când panta se înăsprise suficient.

Inițial, britanicul deținător de 3 tricouri galbene a fost urmat îndeaproape de toate numele mari, precum Richie Porte, Nairo Quintana, Fabio Aru sau Alberto Contador, dar efortul susținut a mai cernut grupul fruntaș. 

Fabio Aru a plecat cu 1,5 kilometri înainte de final, pedalând în același stil dezlânat cu care și-a obișnuit fanii. Co-lider al Astanei, alături de un Jakob Fuglsang care s-a pierdut, italianul a obținut un avantaj de 10 secunde, pe care l-a conservat suficient cât să treacă linia de sosire.

Contador și Quintana dau timp

În spate, în ciuda zvâcurilor lui Froome, grupul s-a cernut destul de greu. Contador a dat câteva secunde față de britanic (6), Nairo Quintana a fost marele pierzător (14 secunde), sfârșind desfigurat de efort, în timp ce Richie Porte a făcut meci egal. Froome a îmbrăcat tricoul galben, din nou în prima săptămână a Turului. Îi mai dă drumul?

Clasamentul etapei:

1 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:44:06  
2 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 0:00:16  
3 Christopher Froome (GBr) Sky 0:00:20  
4 Richie Porte (Aus) BMC
5 Romain Bardet (Fra) AG2R  0:00:24  
6 Simon Yates (GBr) Orica-Scott 0:00:26  
7 Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac    
8 Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo    
9 Nairo Quintana (Col) Movistar 0:00:34  
10 Geraint Thomas (GBr) Sky 0:00:40

Clasamentul general

1 Chris Froome (MBr) Sky 18:38:59  
2 Geraint Thomas (GBr) Sky 0:00:12  
3 Fabio Aru (Ita) Astana 0:00:14  
4 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 0:00:25  
5 Richie Porte (Aus) BMC 0:00:39  
6 Simon Yates (GBr) Orica-Scott 0:00:43  
7 Romain Bardet (Fra) AG2R 0:00:47  
8 Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo 0:00:52  
9 Nairo Quintana (Col) Movistar 0:00:54  
10 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:01:01

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează