SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI 2014, ETAPA 2: YORK-SHEFFIELD, 201KM

Fălci 1 » "Rechinul" Vincenzo Nibali a detonat etapa a doua din Turul Franţei!

Vincenzo Nibali a cîștigat etapa a 2-a din Turul Franței, foto: reuters +2   FOTO
Vincenzo Nibali a cîștigat etapa a 2-a din Turul Franței, foto: reuters

Articol de - Publicat duminica, 06 iulie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 06 iulie 2014 19:25

Wowzers pic.twitter.com/RaaAULIGL3

Italianul Vincenzo Nibali (Astana) a cîştigat etapa a doua, după un atac tîrziu în ultimii doi kilometri. Rutierul în vîrstă de 29 de ani a venit cu cîteva secunde înaintea grupului de favoriţi, condus de Greg van Avermaet (BMC), şi şi-a asigurat tricoul galben, de lider în clasamentul general al Turului Franţei

"E un profil care mă inspiră". Acestea au fost cuvintele francezului Romain Bardet (Ag2R), tînărul care a sfîşiat printr-o evadare mamut şoselele din Amstel Gold Race 2012 şi care a fost suficient de puternic pentru a rezista pe locul 25 atunci cînd a fost prins de un pluton ce conţinea cele mai mari nume din ciclism. Şi ce a fost etapa de astăzi dacă nu o cursă clasică britanică, mai scurtă, dar la fel de înţepătoare, o goană nebună pentru supravieţuire?

201 kilometri, 9 căţărări repertoriate, zeci de mii de spectatori pe marginea drumului dintre York şi Sheffield, un frecuş continuu în lupta pentru şefia plutonului. Toţi cicliştii au vrut să ocupe fruntea cursei, însă primii care şi-au asumat acest rol, din evadare, au fost Perrig Quémeneur (Europcar), Matthew Busche (Trek), Cyril Lemoine (Cofidis), David de la Cruz (NetApp), Armindo Fonseca (Bretagne) şi Blel Kadri (AG2R).
624952-etapa2.jpg

Evadaţii au bifat 4 minute, după care şi-au văzut avantajul ros de căţărările mărunte de pe traseu, pentru ca totul să fie spulberat pe singura ascensiune de categorie secundă, Holme Moss, cu 50 de kilometri înainte de final. A fost momentul cînd Thomas Voeckler şi-a ridicat nasul acvilin şi a demarat în urmărirea rămăşiţelor. Nici francezul de la Europcar nu a avut mai mult succes.

Sub biciul lui Sky, plutonul s-a subţiat pînă s-a transformat într-o falangă plină de lideri, cu Alberto Contador, Chris Froome şi Vincenzo Nibali înghesuiţi unul în trena celuilalt. Un alt om de la Europcar, liderul Pierre Rolland, a scuturat copacul cu 10 kilometri înainte de final, înainte de ca acţiunea sa să sfîrşească subit sub ghilotina pseudo-atacului marca Alberto Contador.  

Froome a reacţionat rapid, după care a intrat într-un fel de fibrilaţie de neînţeles, un exerciţiu de automotivare ce l-a făcut să urmărească cu agitaţie fiecare atac din grup, indiferent dacă fugarii purtau numele umile de Jakob Fuglsang (Astana) sau Greg van Avermaet (BMC). Mişcarea decisivă a venit de la campionul Italiei, Vincenzo Nibali, cel care a decolat cu ura omului în război cu conducerea echipei, însă în faţa unui Froome catatonic!

Roţile lui Nibali au alunecat pe asfalt ca burta "Rechinului" printre valuri, iar victoria a părut departe de orice provocare. A fost prima etapă din portofoliul lui Nibali şi, mai preţios, primul tricou galben din carieră.


Clasamentul etapei:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana 5:08:36 
2 Greg Van Avermaet (Bel) BMC  0:00:02 
3 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega
4 Peter Sagan (Svk) Cannondale   
5 Tony Gallopin (Fra) Lotto-Belisol   
6 Michael Albasini (Elv) Orica Greenedge   
7 Andrew Talansky (USA) Garmin - Sharp   
8 Bauke Mollema (Ned) Belkin
9 Tejay Van Garderen (USA) BMC
10 Romain Bardet (Fra) AG2R

Clasamentul general:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana  9:52:43 
2 Peter Sagan (Svk) Cannondale 0:00:02 
3 Greg Van Avermaet (Bel) BMC
4 Michael Albasini (Swi) Orica
5 Christopher Froome (GBr)  Sky  
6 Bauke Mollema (Old) Belkin
7 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto-Belisol  
8 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo  
9 Tejay Van Garderen (USA) BMC
10 Jakob Fuglsang (Den) Astana

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează