SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI, 4-26 IULIE, ETAPA 2: UTRECHT - ZELANDE, 166 KM

GALERIE FOTO Andrei Greipel se impune într-o zi de haos în Turul Franței! Contador și Froome dau prima lovitură în lupta cu Nibali și Quintana! Cancellara e tricou galben

Este cel de-al 29-lea tricou galben pe care îl poartă Fabian Cancellara în carieră, foto: reuters +3   FOTO
Este cel de-al 29-lea tricou galben pe care îl poartă Fabian Cancellara în carieră, foto: reuters

Articol de - Publicat duminica, 05 iulie 2015 19:12

Germanul Andre Greipel (Lotto-Soudal) a cîștigat etapa a doua din Turul Franței, în timp ce tricoul galben a trecut pe umerii elvețianului Fabian Cancellara (Trek). A fost o etapă incredibilă, în care Vincenzo Nibali (Astana) și Nairo Quintana (Movistar) au pierdut peste un minut față de Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) și Chris Froome (Sky)

Etapa a doua din Turul Franței a numărat 166 de kilometri, între Utrecht și Zelande, într-o zi care a dus plutonul pînă pe marginea Mării Nordului, organizatorii stabilind oportunitatea unui sprint masiv. Ceea ce trebuia să fie o etapă liniștită, cu o evadare dizolvată de trenurile sprinterilor în ultimele 10 borne, s-a transformat în haos pentru unii dintre favoriți din cauza vremii nefavorabile.

Vîntul mătură tot

Cu o sută de kilometri înainte de sosirea în orașul Zelande, vîntul perfid ce zbura peste Marea Nordului a început să sufle sălbatic în coasta plutonului, să "rupă" zeci de cicliști și să-i azvîrle peste umăr. Ceea ce trebuia să fie o etapă banală s-a transformat instant într-o luptă pentru supraviețuire, cu Froome, Contador, Quintana și alții cercetîndu-și duhurile pentru a stabili rapid dacă sînt în grupul care trebuie. Oricum, toți au început să zorească, iar ruptura s-a adîncit prin pedalele disperate ale locotenenților, sub vocile biciuitoare ale liderilor.

Columbianul Nairo Quintana și spaniolul Alejandro Valverde, cei doi lideri ai lui Movistar, dar și Joaquim Rodriguez sau Rui Costa au fost prinși în capcană, pierzînd în jur de un minut în 30 de borne. Alberto Contador s-a trezit alături de 3 coechipieri în grupul fruntaș și, împreună cu Chris Froome și Tejay van Garderen, sub ploaia măruntă și prin ceața deasă, a făcut ceea ce știe mai bine: a răsucit pumnalul în coastele adversarilor.

Amator de vreme oribilă, solid ca un frasin care își soarbe seva din pămîntul umed, Nibali a simțit urgia și s-a lipit de Contador și Froome. Dezastrul a lovit cu 60 de kilometri înainte de sosire, cînd Nibali a avut o clipă de neatenție. Italianul a fost decuplat de grupul principal, a pierdut 15 secunde, apoi 30, după care s-a scufundat în sînul grupului urmăritor, contribuind la efortul de urmărire al lui Quintana.

Game on și o luptă cu recordurile

A urmat un fel de cursă de urmărire. Deși avea cei mai mulți coechipieri, americanul Van Garderen nu și-a lăsat oamenii să participe la trenă. Prezența lui Mark Cavendish și a supermotoarelor de la Etixx-QuickStep, în frunte cu Tony Martin, a asigurat menținerea distanței dintre cele două părți rivale ale plutonului. Calculul a ieșit pentru toți, în afară de muncitorii zilei.  SuperCav nu a cules roadele pe linia de final.

Britanicul în vîrstă de 30 de ani a calculat greșit sprintul, s-a sufocat cu 50 de metri înainte de premiu, a fost întrecut, în ordine, de Greipel și Sagan, după care a capitulat. Decizia s-a dovedit complet neinspirată, în condițiile în care mașinăria Fabian Cancellara s-a agățat de un improbabil loc 3 și și-a rezervat tricoul galben datorită secundelor de bonificație, în dauna lui Tony Martin, coechipierului lui Cavendish!

"Spartacus" va petrece cea de-a 29-a zi în galben din carieră, un record pentru un rutier care nu a cîștigat niciodată Marea Buclă. De cealaltă parte, Mark Cavendish va trebui să mai aștepte pînă să se apropie cu o nouă unitate de Eddy Merckx. În schimb, a fost cea de-a 7-a șampanie pe care Andre Greipel, 32 de ani, a deschis-o din postura de cîștigător de etapă în Turul Franței.

26 de rutieri a numărat grupul fruntaș. Nairo Quintana și Nibali au venit la un minute și 28 de secunde după Greipel, pierzînd peste un minut și 20 de secunde în raport cu Contador și Froome. Britanicul de la Sky este cel mai bine clasat dintre "Cei patru fantastici", la 12 secunde de Contador, un minut și 21 de secunde față de Nibali și un minut și 36 de secunde de Quintana.

Clasamentul etapei

1 André Greipel (Ger) Lotto Soudal 3:29:03  
2 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo    
3 Fabian Cancellara (Elv) Trek
4 Mark Cavendish (MBr) Etixx - Quick-Step    
5 Daniel Oss (Ita) BMC
6 Greg Van Avermaet (Bel) BMC    
7 Christopher Froome (MBr) Sky
8 Tom Dumoulin (Old) Giant-Alpecin    
9 Tony Martin (Ger) Etixx - Quick-Step    
10 Warren Barguil (Fra) Giant-Alpecin  

Clasamentul general:

1 Fabian Cancellara (Elv) Trek 3:44:01  
2 Tony Martin (Ger) Etixx-Quick-Step 0:00:03  
3 Tom Dumoulin (Old) Giant-Alpecin 0:00:06  
4 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 0:00:33  
5 Geraint Thomas (MBr) Sky 0:00:35  
6 Daniel Oss (Ita) BMC 0:00:42  
7 Rigoberto Uran (Col) Etixx - Quick-Step    
8 Tejay Van Garderen (SUA) BMC 0:00:44  
9 Greg Van Avermaet (Bel) BMC 0:00:48  
10 Christopher Froome (MBr) Sky 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
zidane92
zidane92  •  06 Iulie 2015, 09:06

Cea mai interesanta etapa de sprint din 2003 de cand ma uit la Le Tour,in sfarsit a trecut si turul Frantei la o prima saptamana cu evenimente interesante si mult spectacol nu mai e ca acuma 5-6 ani cand prima saptamana era o plictiseala totala numai pentru cavendish,care ieri iar si-a dat cu stangul in dreptul,dar nu e nimic daca e zeu pentru presa sa fie zeu in continuare,dar zeu fara victorii!

botizann
botizann  •  06 Iulie 2015, 07:31

Dupa contracronometrul pe echipe Va spun cine castiga ... Mai sunt etape cu borduri plus acea cu pavate pana atunci ... Oricum Contador nu Va castiga , sambata a fost slab , pana in Alpi Va fi mort ... Froome cred ca e marele favorit .. Si aici nu sunt muntii din Italia , sunt Mai lejeri asa ca nu cred ca acolo se vavface diferenta

jalabert
jalabert  •  05 Iulie 2015, 23:29
Postat de ovidiu_3003 pe 05 Iulie 2015, 21:54

...Tejay Van Garderen ...trebuie luat in consideratie ...deocamdata are 4 secunde in fata lui Froome ...

tejay nu are capacitatea de a face fata pe munte. nu are calitatile necesare sa castige un mare tur cu atat mai putin turul frantei. lupta se da intre cei trei favoriti. nici macar quintana nu poate aspira inca la titlul suprem in marea bucla.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează