SPORTURI  »  CICLISM  »  LANCE ARMSTRONG

Lance Armstrong şi dopajul » 10 acuzaţii din cariera americanului

Lance Armstrong (foto: reuters)
Lance Armstrong (foto: reuters)

Articol de - Publicat vineri, 24 august 2012 00:00 / Actualizat vineri, 24 august 2012 12:56

De şapte ori învingător în cea mai mare competiţie de ciclism din lume, americanul Lance Armstrong a avut o relaţie foarte strînsă cu acuzaţiile de dopaj. Întors pe şosea după ce a supravieţuit cancerului testicular, texanul a cîştigat 7 Tururi ale Franţei, însă, de fiecare dată, a fost arătat cu degetul. O scurtă incursiune în palmaresul negru al texanului:

1. În 1999, Lance Armstrong se afla la patru zile distanţă de a duce primul tricoul galben pînă la Paris. Dar ceea ce părea una dintre cele mai impresionante poveşti din sportul mondial a primit o lovitură zdravănă atunci cînd în urina americanului au fost găsite cantităţi infime de glucocorticoid, un antiinflamator, dezvăluiri făcute de cotidianul Le Monde. Armstrong s-a răstit la jurnalişti, pe care i-a făcut "vulturi" şi "persecutori", după care a motivat prezenţa substanţei interzise: o cremă pe care a folosit-o pentru o inflamaţie de la şa.

2. În 2000, după cea de-a doua victorie a americanului, poliţia franceză a investigat echipa US Postal pentru folosirea de substanţe interzise. Mai multe acuzaţii privind depozitarea de deşeuri medicale (seringi, pungi de ţinut sîngele etc.) în pubele de lîngă autocarele US Postal au fost făcute publice, dar procurorii nu au confirmat conspiraţia şi au închis ancheta.

3. Lance Armstrong a fost acuzat că ar lucra cu doctorul Ferrari, cel care a fost găsit vinovat în procesul împotriva USADA, de astăzi. Considerat un geniu al dopajului, Ferrari a fost acuzat că ar fi lucrat îndeaproape cu US Postal, iar Floyd Landis, unul dintre coechipierii lui Lance, a explicat cum acesta prescria tratamente personalizate cu EPO. Ferrari a fost suspendat pe viaţă în Italia, în 2002, dar Lance Armstrong a anunţat abia în 2004 că cei doi şi-au întrerupt colaborarea.

4. Mai mulţi oameni din jurul americanului l-au acuzat pe acesta că ar fi ţinut steroizi şi sînge tratat în apartamentul din Girona, Spania. Floyd Landis a povestit cum a fost adus de Lance Armstrong la reşedinţa sa iberică şi i s-au pus la dispoziţie toate "resursele" necesare pentru un antrenament de Turul Franţei.

5. În 2004, după ce a cîştigat pentru a şasea oară Turul Franţei, record neatins de niciun ciclist în istoria competiţiei, o companie din Dallas care i-a promis un bonus de 5 milioane de dolari pentru performanţă a refuzat să achite suma, invocînd mărturiile unui coechipier, Frankie Andreu, şi ale soţiei sale, Betsy. Aceştia ar fi spus că Lance le-ar fi mărturisit doctorilor, în 1996, în timpul tratamentului pentru cancer, că ar fi luat steroizi şi adjuvante ilegale în carieră.

[Lance Armstrong PIERDE cele 7 Tururi ale Franţei!]

6. Prima carte controversată despre presupusul dopaj al lui Lance Armstrong a fost publicată în 2005. L. A. Confidential : Lance Armstrong's Secrets cuprinde mărturia fostei maseuze a rutierului, Emma O'Reilly, cea care detaliază cum acesta folosea substanţe interzise. O'Reilly povesteşte şi cum Lance folosea fond de ten pentru a-şi masca înţepăturile.

7. Tot în 2005, imediat după ce Lance Armstrong a fost încoronat septuplu campion de Tur al Franţei, cotidianul francez L'Equipe a scris că o probă de urină prelevată în Turul Franţei 1999 a returnat valori suspecte de eritropoetină. Armstrong a dat în judecată ziarul francez, acuzînd felul în care au fost conservate probele de urină în cauză.

8. Tyler Hamilton, fost coechipier de-al lui Lance Armstrong la US Postal, a făcut nişte afirmaţii şocante într-un interviu acordat postului TV CBS. "Am văzut EPO în frigider şi am văzut cum şi-a injectat-o de multe ori. Aşa cum ne-o injectam şi noi, şi eu, de nenumărate ori", a mai spus Tyler Hamilton. "Armstrong a luat ce luam şi noi. EPO, testosteron, transfuzii de sînge". Cîteva zile mai tîrziu, Armstrong şi Hamilton au avut un incident într-un restaurant din Aspen. Detalii AICI.

9. În urmă cu două luni, George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde şi David Zabriskie, foşti coechipieri ai lui Lance Armstrong în perioada pe care americanul a petrecut-o în plutonul profesionist între 1998 şi 2010, au mărturisit că l-au văzut pe acesta folosind substanţe interzise. Cei patru au ales să nu participe la Olimpiadă în mod misterios, făcînd anunţul cu doar cîteva săptămîni înainte ca întrecerea din Londra să ia startul.

10. Retras din ciclism, după o revenire nu prea spectaculoasă în 2009 şi 2010, Lance Armstrong s-a ocupat de triathlon, disciplină cu care a început sportul de performanţă. Nici acolo nu l-au ocolit suspiciunile. Participant la un concurs în Panama, Armstrong a terminat pe locul 2. În mod normal, ocupanţii primelor trei poziţii într-o întrecere a Federaţiei Internaţionale de Triatlon (ITU) sînt controlaţi antidoping. De data aceasta însă, organizatorii nu au mai făcut nici un control, ceea ce a produs mirare. Toate îndreptate către fostul ciclist, crezîndu-se că testele au fost eliminate tocmai pentru a fi el acoperit.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  24 August 2012, 14:30

Lance Amstrong... un ciclist adevarat !!!

kily
kily  •  24 August 2012, 13:30

sa caute USADA drogati in NBA si NHL sa lase ciclismul in pace! acolo sportivii, oricum, isi inghit sangele de 3 ori intr'o etapa de peste 220 km. si a doua zi sar in sa din nou! o fac pe riscul lor, pe sanatatea lor. mananca o paine si ofera spectacol, asa cum gladiatorii o faceau odata

budur
budur  •  24 August 2012, 12:05

ar trebuii sa recunoasca

Vezi toate comentariile (3)
Comentează