SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  DECES

Revoluționara Vera Ceaslavska! Cea mai mare gimnastă a Cehiei s-a stins din viață

Vera Ceaslavska a fost campioană olimpică la paralele în 1968
Vera Ceaslavska a fost campioană olimpică la paralele în 1968

Articol de - Publicat joi, 01 septembrie 2016 00:00

Cea mai mare gimnastă a Cehiei, Vera Ceaslavska s-a stins din viață ieri, la 74 de ani.

La Jocurile Olimpice de la Tokio 1964 și Mexico City 1968 a cucerit 7 medalii de aur și alte trei medalii de argint. A fost considerată una dintre cele mai mari figuri ale sportului ceh, mai ales că intrase în istorie ca fiind o persoană foarte vocală.

La ediția din Mexico City a concurat pentru Cehia la doar câteva săptămâni după ce tancurile Armatei Roșii intraseră în Cehoslovacia. Ea a stat ascunsă în munți pentru a nu fi arestată și a plecat în Mexic în ultima clipă.

"Ne-am dus în Mexic cu sângele clocotind ca să învingem reprezentanții năvălitorilor", a declarat ea ulterior, într-un interviu acordat mass-media din Cehia în 2014.

A intrat în istorie și prin protestul său tacit, pe podiumul de premiere de la Mexico City, dar și pentru că a fost semnatara unui protest scris denumit "Manifestul celor 2000 de cuvinte", din cauza căruia a fost expulzată din Cehoslovacia.

"Vera a fost o luptătoare. A fost diagnosticată cu cancer în primăvară. Am știut că situația ei este gravă când nu ne-a însoțit la Jocurile Olimpice de la Rio", a declarat Jiri Kejval, președintele forului olimpic ceh.

Vera Ceaslavska a murit în somn, la vârsta de 74 de ani.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
marian0904
marian0904  •  01 Septembrie 2016, 17:59

RIP, Vera . . . Daca va intereseaza, pe sport.cz puteti vedea poze mai actuale.

mplttev
mplttev  •  01 Septembrie 2016, 16:26

Dumnezeu s-o odihnească. În copilărie o divinizam, știam că e supremația în gimnastică. De abia acum am aflat că a fost împotriva regimului comunist. Toată stima.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează