SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREŞTI-HCM BAIA MARE, AZI, ORA 18:00, ÎN DIRECT PE DIGI 2

Derby-ul sezonului în handbalul feminin » HCM şi CSM se duelează la Bucureşti: "Noi sîntem favorite!" / "Ba noi pornim cu prima şansă!"

Oana Manea a revenit de puţină vreme la antrenamente, dar e gata să intre pe teren // Foto: Marius Ionescu
Oana Manea a revenit de puţină vreme la antrenamente, dar e gata să intre pe teren // Foto: Marius Ionescu

Articol de - Publicat joi, 05 martie 2015 00:00 / Actualizat miercuri, 04 martie 2015 23:49

Duelul din teren se transpune şi în cel al declaraţiilor. Jucătoarele celor două formaţii cred că echipa la care evoluează va cîştiga azi.

Avantaje şi dezavantaje, puncte forte şi slabe într-o analiză făcută de două dintre cele mai importante jucătoare ale celor două formaţii: Oana Manea versus Eliza Buceschi.

"Mi-era dor să joc într-un derby!"

Oana Manea, 29 de ani, a revenit de doar două săptămîni pe teren, după operaţia de ligamente suferită la genunchiul stîng. Pivotul de la CSM Bucureşti e gata să joace 60 de minute în faţa celor de la Baia Mare, împinsă de dorinţa de a demonstra că echipa din Capitală e cea mai bună formaţie a momentului.

- Oana, aţi pierdut în tur, la Baia Mare, aţi pierdut şi la masa verde cu Craiova. Mai aveţi şanse la titlu?
- De ce nu? Aşteptăm verdictul de la TAS, noi cîştigaserăm pe teren cu Craiova şi dacă primim punctele înapoi şi batem Baia Mare, sîntem la egalitate de puncte. Oricum, pe noi ne interesează să cîştigăm, să ne luăm revanşa. Apoi, ce va fi în play-off vom vedea.

Lupta se va da pe teren.

- Adversarele de la Baia Mare se află într-un progres în ultimul timp. Cum ţi se par?
- Da, joacă din ce în ce mai bine. Au obţinut victorii importante în Liga Campionilor, au un moral bun, dar şi noi avem echipă bună. Să nu se uite că avem cea mai bună apărare din campionat, că avem poartă bună, extreme bune!

- Tu cum te simţi, poţi să joci?
- Am revenit de puţin timp, de două săptămîni mă antrenez cu echipa, dar eu sînt gata de luptă. Dacă antrenoarea Mette Klit va conta pe mine, voi încerca să-mi ajut echipa cît pot. În subconştientul meu mai am acea reacţie de a mă proteja, dar în meci uit de toate. Am emoţii, mi-era dor să joc într-un derby, nu am mai făcut-o de pe vremea Oltchimului.

- Aveţi multe fluctuaţii în joc, aşa a fost şi la Braşov cînd Corona a revenit de la minus 7. Ce se întîmplă?
- Cred că pe fondul relaxării noastre. Dar într-un joc de asemenea nivel, cu un adversar ca Baia Mare, nu-ţi mai permiţi să te relaxezi. Putem cîştiga acest meci cu apărarea, să facem cît mai multe contraatacuri.

- Aţi pregătit ceva anume pentru a surprinde Baia Mare?
- Nu în mod special. Nu are individualităţi de marcă, forţa sa e echipa. O să ne facem tactica în funcţie de cum vor juca adversarele. Şi sper ca la final noi să sărbătorim victoria.

Împotriva fostului antrenor
Patru jucătoare de la CSM Bucureşti l-au avut ca tehnician, înainte de a veni la CSM Bucureşti, chiar pe slovenul Tonje Tiselj, actualul tehnician de la Baia Mare. Oana Manea, Patricia Vizitiu, Linnea Thorstensson şi Carmen Martin au lucrat la Krim Ljubljana cu Tiselj. Nici una dintre ele nu s-a arătat deloc încîntată însă de metodele slovenului, considerat un antrenor foarte dur, care nu face niciodată rabat de la disciplină.

"Nu am venit să ne odihnim!"

Eliza Buceschi e una dintre jucătoarele care au ieşit în evidenţă la Baia Mare, culmea!, chiar cînd pe banca tehnică nu mai e tatăl ei, Costică Buceschi. La 21 de ani, Elize pare în momentul de faţă o handbalistă indispensabilă formaţiei maramureşene. E optimistă şi crede că echipa sa va continua seria succeselor din ultimul timp.

- Eliza, pentru voi nu pare a fi un meci hotărîtor. Vă gîndiţi că sînteţi la adăpostul celor patru puncte diferenţă în clasament?
- Nu e un meci hotărîtor, dar un lucru e cert: nu am venit să ne odihnim la Bucureşti în perspectiva jocurilor următoare. Ne-am intrat în ritm, jucăm din trei în trei zile şi ţintim cele trei puncte.

- Jucaţi în Liga Campionilor şi aveţi mai multe meciuri grele disputate în acest sezon. E un avantaj?
- Prin prisma acestui lucru, da. Pe de altă parte ele sînt însă mai odihnite, au avut timp mai mult de pregătire. Noi tot schimbăm adversarii, trebuie să ne pliem după stilul lor, jocul lor. Am acumulat însă experienţă şi încredere.

- Din afara terenului se vede că echipa joacă din ce în ce mai bine. Aşa e?
- Şi noi simţim acest lucru. Sîntem fericite, e abia începutul şi sper să continuăm la fel. Important e ca peste două luni, cînd jucăm play-off-ul, să prindem vîrful de formă.

- Cum vezi echipa celor de la CSM Bucureşti?
- Au o formaţie puternică. Thorstensson şi Rodrigues sînt jucătoarele care ies în faţă. Dar au şi extreme bune, parcă au individualităţi mai bune. Eu zic însă că importantă va fi forma de moment. Motivaţia va juca, de asemenea, un rol hotărîtor.

- Eliza, cum e să ai tatăl ca antrenor, apoi acesta să fie schimbat?
- Asta e viaţa. Antrenorii vin şi pleacă, la fel şi jucătoarele. Azi eşti la o echipă, mîine la alta. Eu sînt nostalgică şi-mi pare rău după fiecare schimbare. Îmi pare rău pentru fiecare persoană care părăseşte echipa. Regret, sigur, că nu mai e tatăl meu antrenor, dar ăsta e sportul. Face parte din viaţă.

- Tu capeţi din ce în ce mai multă încredere, evoluţiile tale sînt tot mai apreciate.
- Nu pot decît să mă bucur. Eu voi da întotdeauna totul pe teren. Se pare că încet-încet am căpătat încredere, colegele se bazează pe mine, dar mă şi ajută. Cel mai important e însă cînd echipa cîştigă.

42 de goluri a marcat în actualul sezon de Liga Campionilor Eliza Buceschi, fiind de departe golgeterul echipei

Au "închiriat" galeria Rapidului
HCM Baia Mare va fi susţinută la Bucureşti, în această seară, de nu mai puţin de 500 de fani, care vor face deplasarea cu autocarele. Conducerea echipei a pus la dispoziţie gratuit pentru abonaţi mijloacele de transport, ceilalţi suporteri trebuind să plătească doar 20 de lei.

Pentru că nu are o galerie proprie, CSM Bucureşti s-a gîndit ce poate să facă pentru a ţine piept oaspeţilor. Conducătorii formaţiei din Capitală au "închiriat" astfel, la acest meci, galeria echipei de fotbal a Rapidului pentru a le încuraja pe Vărzaru şi compania.

"Pentru noi nu este decît un joc. Am tot avut derbyuri în Liga Campionilor. După CSM, vine jocul de la Gyor, care ne preocupă mai mult în momentul de faţă. Liga Campionilor e mai importantă" (Tonje Tiselj, antrenor HCM Baia Mare)

CSM Bucureşti
Buget: 1,5 milioane euro
Locul 2 în clasament, cu 56 de puncte
A suferit o singură înfrîngere în actuala ediţie, 21-24 la Baia Mare, dar a pierdut la masa verde disputa cu SCM Craiova în urma mult discutatului "caz Ecusoanele"
Are 9 straniere în echipă şi formaţia la care româncele prind cel mai greu un loc de titular
Şi-a propus ca în 2016 să ajungă în Final Four-ul Ligii Campionilor, iar în 2017 să cîştige trofeul Ligii

HCM Baia Mare
Buget: 1,5 milioane euro
Locul 1 în clasament, cu 60 de puncte
A pierdut un singur meci în actuala ediţie, 28-29 cu Corona, la Braşov
Are 9 straniere în echipă, dar şi şase componente ale "naţionalei" României
E foarte aproape de accederea în "sferturile" Ligii Campionilor, iar ca obiectiv are calificarea în Final Four
A cîştigat ultimele două campionate în România şi e principala favorită la cucerirea titlului şi în actualul sezon

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
rolando
rolando  •  05 Martie 2015, 22:15

Am "gresit'' cu trei goluri.. victorie clara, fara dubii! Felicitari fetelor!

valachorum
valachorum  •  05 Martie 2015, 18:09

Hai CSM!

ceaiuri
ceaiuri  •  05 Martie 2015, 17:54

echipe bune..cu multe individualitati(un plus pt csm)dar hcm are la indemana mult mai multe solutii pe banca...si de aici un atu in plus in obtinerea victoriei

Vezi toate comentariile (5)
Comentează