SPORTURI  »  HANDBAL  »  OLTCHIM-GYOR, SÎMBĂTĂ, 6 APRILIE, ORA 18:00, ÎN DIRECT DIGISPORT 1, LIVETEXT PE GSP.RO

Echipa de românce » Ce jucătoare din România au reuşit să se impună la Gyor

Ana Maria Şomoi, Aurelia Brădeanu şi Simona Gogîrlă, în 2006, după ce au cîştigat Cupa Ungariei cu Gyor
Ana Maria Şomoi, Aurelia Brădeanu şi Simona Gogîrlă, în 2006, după ce au cîştigat Cupa Ungariei cu Gyor

Articol de - Publicat vineri, 05 aprilie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 05 aprilie 2013 19:56

De-a lungul timpului, şapte românce au jucat pentru campioana Ungariei, adversara Oltchimului de sîmbătă. Centrul Aurelia Brădeanu a stat cel mai mult, şase ani.

Carmen Niţescu, fostul inter stînga al Oltchimului şi al "naţionalei" României, e prima care a jucat pentru formaţia alb-verde. Era în perioada în care Gyor nu era principala forţă în Ungaria, fiind în umbra celor de la Ferencvaros Budapesta sau a celor de la Dunaferr.

Imediat după ce Niţescu a plecat de la Gyor, formaţia maghiară a adus alte două românce, şi ele componente ale primei reprezentative: Simona Gogîrlă şi Aurelia Brădeanu. "Cînd noi ne-am dus acolo, am cîştigat imediat titlul de campioane", îşi aminteşte Gogîrlă, acum antrenoare la CSM Ploieşti. Gyor a devenit, de departe, cea mai bună echipă din Ungaria.

"Nu mai cîştigaseră titlul de 46 de ani! A fost sărbătoare mare, şi-au dat seama că se poate, au transferat alte handbaliste, au investit mai mult, iar nivelul a crescut", a adăugat Gogîrlă. Numărul "tricolorelor" la Gyor s-a mărit în 2005, la trei, prin venirea pivotului Ana Maria Lazer Şomoi, de la HC Zalău.

În sezonul 2006-2007 s-a înregistrat însă recordul de românce, nu mai puţin de cinci, după ce la campioana Ungariei au fost transferate şi pivotul Simona Spiridon şi portarul Stăncuţa Guiu.

Cea mai valoroasă stranieră
Aurelia Brădeanu, "centrul" Oltchimului, a stat şase sezoane la Gyor. "A fost o perioadă extraordinară în cariera mea, o perioadă de care întotdeauna îmi voi aduce aminte cu plăcere", spune Brădeanu. În acest timp, la Gyor, Mika a jucat finala Ligii Campionilor, finala Cupei Cupelor şi finala Cupei EHF, dar a fost desemnată, în două rînduri, şi cea mai valoroasă stranieră din campionatul Ungariei. Gabriela Rotiş Nagy a stat şi ea un an la Gyor, dar s-a despărţit de campioana Ungariei, fiind mai mult accidentată.

Miza pe norvegience
După 2011, Gyorul nu mai are românce în lot. Brădeanu şi Spiridon au fost ultimele care au jucat la echipa-etalon a Ungariei. Cu un buget de 4 milioane de euro, Gyor s-a orientat spre cele mai valoroase jucătoare din Europa, dar şi cele mai scumpe, în acelaşi timp. Aşa au ajuns la Gyor norvegiencele Heidi Loke sau Katrine Lunde Haraldsen, dar şi sîrboaica Lekici sau muntenegreanca Radicevici.

Românce care au trecut pe la Gyor
Carmen Niţescu: 2001-2004
Simona Gogîrlă: 2004-2007
Aurelia Brădeanu: 2004-2011
Ana Maria Şomoi: 2005-2007
Stăncuţa Guiu: 2006-2007
Simona Spiridon: 2006-2011
Gabriela Rotiş Nagy: 2008-2009

ALTE ŞTIRI DESPRE OLTCHIM:

"M-am săturat de întrebarea asta!"
Katarina Bulatovici a fost întrebată şi ieri, la conferinţa de presă, despre vehiculata plecare la Gyor, la sfîrşitul sezonului. "M-am săturat de întrebarea asta! Am spus clar că pînă la finalul sezonului nu mă interesează nici o ofertă. Sînt profesionistă şi nu mă gîndesc decît cum să învingem Gyor, ca să jucăm finala", a declarat Katarina. Golgeterul Oltchimului, cu 79 de goluri marcate, vrea să retrăiască momentele din sezonul trecut, cînd a cîştigat trofeul cu Buducnost Podgorica. "Am învins Gyorul, dar nu pot să fac o comparaţie între Buducnost şi Oltchim. Sînt alte echipe, alte jucătoare!", a încheiat Bulatovici.

Au primă de calificare
Vicepreşedintele Oltchimului, Nicolae Luca, a spus că jucătoarele vor primi primă de calificare dacă vor accede în finală. "Am discutat cu fetele, ele ştiu asta. Nu vă gîndiţi că e o sumă exorbitantă, în handbal nu sînt banii din fotbal, dar e ceva", a declarat Luca. Petrom, partenerul Oltchimului, a anunţat că va vira 100.000 de euro în contul clubului vîlcean dacă echipa va ajunge în finală şi alţi 100.000 de euro dacă va şi cîştiga trofeul.

Tot mai sînt bilete!
E o enigmă cu biletele la meciul Oltchim-Gyor! Puse în vînzare la începutul săptămînii, la Rm. Vîlcea, şi apoi imediat online, pe reţeaua myticket.ro, tichetele au fost epuizate în doar 12 ore. Miercuri, un reprezentant al myticket a anunţat că 200 de bilete au fost returnate de cumpărătorii iniţiali şi au fost repuse la vînzare online. Culmea, deşi au trecut trei zile de atunci, cele 200 de bilete nu s-au mai vîndut! Ele au preţuri cuprinse între 200 şi 350 de lei.

 

Gazeta Sporturilor şi Petrom oferă tuturor fanilor ce vor fi prezenţi sîmbătă la Polivalentă un supliment dedicat super-meciului Oltchim-Gyor. Suplimentul de 8 pagini va fi distribuit gratuit, în sală

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează