SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONAT EUROPEAN

FOTO Corespondență din Suedia » Aproape, dar tot departe » România a pornit cu o înfrângere CE, 21-23 în fața aprigei rivale Norvegia

Articol de , - Publicat marti, 06 decembrie 2016 00:00

E seară la Helsinborg, sala rece de atmosferă, nu de grade, și parcă încă plutește în aer ceva din meciul anterior. Primul al Grupei D.

Poate ambiția Croației de a rezista în fața campioanei olimpice. Poate ecoul strigătelor răgușite ale lui Evgheni Trefilov. Acum e însă rândul României și al Norvegiei să se înfrunte. A câta oară în ultimii ani? S-a pierdut șirul, știm doar că victoriile au fost copleșitor de multe în dreptul nordicelor. Poate de data asta...

Pe teren e acea Românie pe care Ambros Martin încearcă s-o construiască din mers. Și-a recăpătat liderul și creierul, pe Cristina Neagu, însă ea a avut o ultimă perioadă în care s-a antrenat la capacitate diminuată, din cauza accidentărilor. Strânge din dinți, armează umărul drept și... începe meciul. Toate fetele de pe teren încep meciul cu un tonus bun și golurile se înșiră de pe o extremă pe alta, de la Iuganu la Chiper, trecând pe la Neagu, Buceschi și Geiger.

Un sfert de oră la conducere

E ori egal, ori România cu un vârf de nas în față. Un soi de entuziasm curge în vene. E bine să începi curajos contra Norvegiei. E și mai bine însă să poți menține ritmul cât mai mult timp posibil. În acest caz, rezistența durează 16 minute. Și Norvegia preia pentru prima dată conducerea.

O jumătate de repriză și luciditatea suferă. De prea multe ori abila Mork găsește traseul spre gol, secondată de Herrem și Kristiansen. La 9-13, minutul 25, sună o sirenă alarmantă. Prima repriză e totuși la o cotă rezonabilă, doar două goluri deficit, 11-13.

La reluare, e mereu aceeași cursă de recuperare. Se apropie la o lungime, 14-15, după ce Neagu găsește câteva trasoare de senzație. Mork e timorată, apărarea la ea funcționează, și când prinde mingea, dă peste poartă, brațul s-a tensionat. Se poate? Poate. Vine însă o aruncare de la 7 metri ratată de Buceschi, metronomul acestor încercări, și asta bulversează totul. Agitat la timeout, Ambros Martin cere răbdare în atac, să nu se arunce la poartă la prima ocazie. Sfatul e bun pe hârtie, în realitate încă e ceață. În minutul 49 prinde Zamfir primul ei șut sănătos, pusă pe un culoar ideal tot de Neagu. Cu un minut mai devreme fusese cea mai mare diferență în favoarea Norvegiei, 5 goluri.

Final în urcare

Mai e ceva. Arbitrele poloneze ezită sau refuză să dicteze câteva decizii pentru românce. Parcă e un fel de iritare care se amplifică după fiecare fază încheiată frustrant, fără un fluier de fault sau 9 metri. Urmărirea încă e activă, Dedu apără nebunește, Chiper lovește de două ori la rând pentru un 19-21 încurajator. Ratează Mork un 7 metri! Dar imediat Oftedal transformă două consecutive. Nu mai e timp. Buceschi închide tabela la 21-23. Aproape de Norvegia și totuși departe. Pentru că nu e victorie, nici egal. Sosită în Suedia cu o zi înainte de meciul inaugural, România încă se caută. S-ar putea să dureze ceva timp până să se găsească.

ROMÂNIA 21 (11)

Neagu 6, Chiper 5, Buceschi 4, Geiger 2, Iuganu 2, Zamfir 2

NORVEGIA 23 (13)

Mork 7, Kristiansen 5, Herrem 5, Oftedal 3, Skogrand 1, Frafjord 1, Tomac 1

Program

Azi

  • Serbia-Spania (ora 19:30, TVR HD)
  • Germania-Franța (ora 21:45, TVR 2, TVR HD)

Mâine

  • România-Rusia (ora 19:30, TVR 2, TVR HD)
  • Danemarca-Ungaria (ora 21.45, TVR HD)

Grupa C

1. Cehia 1 1 0 0 27-22 2p
2. Danemarca 1 1 0 0 22-21 2p
3. Muntenegru 1 0 0 1 21-22 0p
4. Ungaria 1 0 0 1 22-27 0p

*primele trei clasate se califică în faza următoare a grupelor
Rezultate: Cehia-Ungaria 27-22, Danemarca-Muntenegru 22-21
Următoarele meciuri, 7 decembrie: Cehia-Muntenegru, Danemarca-Ungaria

Grupa D

1. Rusia 1 1 0 0 32-26 2p
2. Norvegia 1 1 0 0 23-21 2p
3. România 1 0 0 1 21-23 0p
4. Croația 1 0 0 1 26-32 0p

*primele trei clasate se califică în faza următoare a grupelor
Rezultate: Rusia-Croația 32-26, Norvegia-România 23-21
Următoarele meciuri, 7 decembrie: România-Rusia, Norvegia-Croația

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
tihi
tihi  •  06 Decembrie 2016, 17:23

Lasati arbitrajul..a fost in ultimile 10 minute in favoarea noastra...revedeti meciul!!!!Cu Rusia nu o sa fie mai usor...poate si mai greu...

deva1
deva1  •  06 Decembrie 2016, 09:59

Felicitări fetelor ,concentrați-va pt Rusia căci puteți face un meci mare o victorie sau un egal.Daca nu rămâne Croația sa o bateți.Ceva trebuie sa faceți si sa aduceți puncte si sa ieșiți din grupa, sa urcam cât mai sus in sferturi si semifinale.Dedule ce ai făcut tataie cu biletele?parca noi ne-o facem singuri ,mai nou....la Rio nu îmi venea sa cred cum fetele noastre au sosit ultimele chiar înaintea meciului de debut ,dar acum parca e prea mult.oare nu gândește nimeni acolo.....fusul orar,adaptarea la efort, la noile condiții,odihna,somn,refacere,antrenament.biletele trebuiau cumparate de mult si sa ajungeți măcar cu 3-4 zile in Danemarca.la Rio a fost diferența de fus orar de 7-8 ore deci trebuia cu 7-8 zile sa sosească România acolo ținând cont ca pt orice ora de fus orar este nevoie de 1 zi de sosit mai repede in deplasare.deci cineva nu gândește bine la FRH sau nu are treaba cu fiziologia efortului sau își bate joc de aceste minunate fete sau nu avem bani si luam bilete doar la last minutes?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează