SPORTURI  »  HANDBAL  »  SPORTURI

Exclusiv Gheorghe Tadici nu crede că vor dispărea salariile uriașe din handbalul românesc: „Vor apărea alte forme mai mult sau mai puțin ortodoxe. Echipele cu bugete mari nu vor fi afectate”

Gheorghe Tadici / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Gheorghe Tadici / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 20 septembrie 2023 13:52 / Actualizat miercuri, 20 septembrie 2023 17:18

Gheorghe Tadici (71 de ani), celebrul antrenor de handbal de la HC Zalău, a comentat pentru GSP.ro proiectul de lege care conține noi măsuri fiscale și care prevede ca de anul viitor salariul maxim pe care îl poate plăti un club finanțat din bani publici să nu depășească 30.000 de lei net, adică 6.000 de euro.

Cristina Neagu e cel mai bine plătită la CSM București, cu 23.000 de euro, însă în competiție mai există foarte multe salarii de peste 10.000 de euro net lunar.

Ultimatum pentru FRH din partea Agenției Naționale pentru Sport
INEDIT
Ultimatum pentru FRH din partea Agenției Naționale pentru Sport

- Bună ziua, domnul Tadici. Ce părere aveți de proiectul de lege în baza căruia cluburile finanțate din bani publici nu mai pot plăti salarii mai mari de 6.000 de euro?
- Nu pot să mă dezic de ceea ce am susținut public în ultimii 5-6 ani. Însă 6.000 de euro mi se pare totuși mult. Eu am spus că ar trebui salariu maxim de 3.000 de euro pentru jucătoarele de lot național și 2.000-2.500 de euro pentru jucătoarele care nu sunt la echipa națională. Ar fi un singur amendament.

- Care?
- La fel ca și magistrații, ca și polițiștii sau alte categorii din acestă grupă, și sportivii ar trebui să beneficieze de niște facilități din punct de vedere al impozitării. Viața de sportiv este scurtă, 10, 12 ani, 14 ani maximum, și ar fi normal să aibă niște facilități la impozitarea salariilor.

- Cum ar fi?
- Cred că forma care a fost la Contractele de activitate sportivă a fost corectă. Ar fi foarte important acest lucru pentru cluburile cu bugete mici, între 700.000-800.000 de euro, în condițiile care la handbal a apărut și obligativitate echipelor de tineret, care consumă și ele bani.

Gheorghe Tadici: „Se lovește în echipele mici”

- Cum vor resimți cluburile această limitare salarială?
- Așa cum este în momentul de față, sunt favorizați tot cei care au bugete foarte mari și se lovește în echipele mici, care și așa s-au descurcat greu. Mă refer la echipe care au bugete până în 700.000 de euro. Iar echipele care au bugete de peste un milion, un milion jumate de euro, nu mai spun de cele cu peste două-trei milioane, în mod cert nu vor fi afectate.

- Credeți că va mai accepta, spre exemplu, Cristina Neagu să mai joace în România pentru un salariu de 6.000 de euro?
- Nu mi-am terminat ideea de mai devreme. Cluburile cu bugete foarte mari nu vor avea probleme cu această lege.

- De ce?
- Pentru că, vedeți, au și declarat cei de la CSM București că au 800.000 de euro de la sponsori. Vor spune că Neagu, Zaadi sau mai știu eu care ajung la salarii de 15.000 de euro din sponsorizări. N-am nimic împotriva dacă s-ar da salarii din banii atrași din alte surse. Dar se vor face însă tot fel de tertipuri, e cât se poate de clar!

- Adică?
- Vor fi sponsorizări, dar vor apărea și alte forme mai mult sau mai puțin ortodoxe. Românul e inventiv!

Gheorghe Tadici: „Era un concurs între primării cine consumă mai mulți bani publici pe contractele sportivilor străini”

- În concluzie, nu credeți că vor dispărea din campionatul României jucătoarele foarte bine plătite, cu salarii mai mari de 6.000 de euro?
- Repet, echipele cu bugete de peste 1,5 - 2 milioane de euro, ca să nu vorbim și de cele care depășesc și 3 milioane de euro, nu vor fi afectate.

- Totuși, primăriile nu vor mai putea pompa bani publici fără număr în echipe.
- Problema asta pe care am tot repetat-o de câțiva ani trebuia să se întâmple odată și odată. Primăriile și Consiliile Județene făceau pur și simplu concurs între ele cine consumă mai mulți bani publici pe contractele sportivilor aduși din străinătate. Sportivi pe care noi i-am pregătit, i-am hrănit, i-am cazat, i-am antrenat pentru alte echipe naționale, care la turneele finale sau la Jocurile Olimpice, când a fost cazul, ne-au taxat. Pentru că jucătoarele noastre n-au avut loc în echipe și n-au putut să se dezvolte.

- Această lege va fi o șansă pentru jucătoarele din România?
- Este clar că se va miza pe jucătoare românce. De altfel, echipele cu bugete mari nu au respectat nici Legea Novak, care, de asemenea, ar fi însemnat protecția echipelor naționale de tineret și de senioare. Probabil că, joi, la întâlnirea cu doamna Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport, se va tranșa această problemă. Ori albă, ori neagră!

Citește și alte articole:

Nume importante vin Transylvania Open » Lista completă de jucătoare de pe tabloul principal

Avocatul lui Halep explică de ce Simona nu a făcut apelul la TAS nici până în acest moment

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  26 Septembrie 2023, 00:38
Postat de mr90 pe 23 Septembrie 2023, 10:18

Cred ca ai vreo 12 ani ... nu ai priceput nimic

Argumenteaza de ce spui asta, ce nu am priceput?

mr90
mr90  •  23 Septembrie 2023, 10:19
Postat de JeanetteM pe 21 Septembrie 2023, 15:11

mi se pare noapte mintii ce spune domnul Tadici. De ce sa dispara salariile mari din handbal? E singura sansa sa ne pastram in elita mondiala a handbalului feminin, de exemplu. Daca s-ar reusi acest lucru si la alte sporturi, am face performanta si acolo, nu doar sporadic. Domnul Tadici are o gandire de marxist batran, sa fie toti saraci si prosti, ca e mai bine.

Si tu cred ca ai vreo 12 ani ... nu ai priceput nimic

mr90
mr90  •  23 Septembrie 2023, 10:18
Postat de AdrianUCV1948 pe 21 Septembrie 2023, 19:19

Tadici e doar un frustrat ajuns la apus de cariera care se mai agata cativa ani de handbalul feminin romanesc, daca a vazut ca lui nu ii pot oferi un buget mare (peste 1,5 milioane de euro) vrea ca toate echipele sa aiba o limita a bugetului ca pe vremea comunismului, decat sa fie discrepante intre cetateni (echipe in cazul nostru), mai bine ii coboram pe toti la un nivel de amatori, iar voi astia care sustineti legea Novak ori aveti interesele voastre ori sunteti paraleli cu lumea in care traiti....

Cred ca ai vreo 12 ani ... nu ai priceput nimic

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close