SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA NAȚIONALĂ

Luptă în doi » Ediția actuală a Ligii Naționale feminine propune un duel interesant între CSM București și HCM Baia Mare

Gabriela Perianu (în alb) a lăsat Brăila
pentru Baia Mare ca să cîștige disputa cu
CSM București la titlu
Gabriela Perianu (în alb) a lăsat Brăila pentru Baia Mare ca să cîștige disputa cu CSM București la titlu

Articol de - Publicat sambata, 29 august 2015 00:00

CSM București e favorita tuturor, avînd în vedere lotul extrem de valoros de care dispune daneza Mette Klit. HCM Baia Mare a demonstrat însă în Supercupă că e capabilă de surprize.

CSM București a cîștigat sezonul trecut o ediţie de campionat la care pleca din postura de outsider în faţa fostei campioane, HCM Baia Mare. Participarea în Liga Campionilor, unde a ajuns pînă în “sferturi”, cele 10 partide de Ligă, le-a vlăguit însă pe maramureșence, care au cedat în finală. CSM a știut să-și răpună adversara și a pus în vitrina clubului din Capitală primul titlu din istorie!

Titlul național și Final 4 Liga Campionilor

Antrenoarea Mette Klit, care pregătește pe CSM București, are la dispoziţie un lot extrem de valoros, în care își găsesc locul patru brazilience campioane mondiale (Pessoa, Fachinello, Da Silva, Rodrigues), două suedeze (Thorstensson, Gullden), o rusoaică (Vetkova), o spaniolă (Carmen Martin), o croată (Jelena Grubisici), două daneze (Fisker și Jorgensen), dar și patru românce cu mare experienţă, cu multe selecţii în echipa naţională (Brădeanu, Vărzaru, Manea, Curea).

Cu această selecţionată mondială, CSM și-a propus, normal, titlul naţional, dar și Final Four-ul Ligii Campionilor de la Budapesta. “Avem o echipă extraordinară. Sper să fim sănătoase și să reușim să arătăm cel mai bun handbal”, a declarat Cristina Vărzaru, extrema dreapta care a cîștigat de trei ori Liga Campionilor și care a obţinut și titlul de golgeter în 2010, cu 101 goluri marcate!

Miza pe românce

HCM Baia Mare și-a schimbat strategia pentru actualul sezon. Formaţia maramureșeană pune accent pe jucătoarele din România și și-a garnisit lotul cu cîteva “straniere” de valoare.

Faţă de cele 10 jucătoare străine din sezonul trecut, HCM mai are acum doar 5. Au rămas brazilianca Do Nascimento, macedoneanca Gjeorgijevska, olandeza Abbingh, au venit acum croata Jezici și franţuzoaica Pineau.

Româncele vor duce greul însă, Baia Mare avînd multe componente ale naţionalei României: Munteanu, Ungureanu, Nechita, Elisei, Marin, Olteanu, Perianu, Vizitiu, Geiger, Zamfirescu, Preda, Tătar.

Obiectivul celor de la HCM Baia Mare e clar: titlul naţional, dar și accederea în grupele Ligii Campionilor. Acesta va fi primul pas, în turneul din 12-13 septembrie, de la Baia Mare, HCM urmînd să înfrunte pe BNTU Minsk și pe Esbjerg. Baia Mare are un ascendent moral puternic în faţa celor de la CSM, după ce în Supercupa României, chiar la București, a cîștigat cu 31-25!

Brașov, Brăila, Roman în postură de arbitri

Pe lîngă CSM și Baia Mare, vor fi patru-cinci echipe care se vor bate apoi la cupele europene. Corona Brașov, HCM Roman, Dunărea Brăila, CSM Ploiești sau SCM Craiova pot oricînd, într-o zi bună, încurca pretendentele la titlu.

Dunărea Brăila poate fi un aliat de nădejde al celor de la Baia Mare, avînd în vedere că echipa e antrenată de fostul antrenor al maramureșencelor, Costică Buceschi, dar se bazează și pe un nucleu de jucătoare care au trecut prin nordul ţării, fiind împrumutate la Brăila.

Corona Brașov pare însă echipa cea mai îndreptăţită la locul 3, avînd în vedere lotul de jucătoare și faptul că ardelencele au fost pe podium în ultimele trei ediţii.

 Cine va retrograda?

În nucleul formațiilor care se vor lupta pentru a evita cele două locuri retrogradabile se vor afla, după opinia specialiștilor, toate nou promovatele: HC Alba Sebeș, Măgura Cisnădie și Rapid Metrou București, dar se vor adăuga cu siguranță și alte formații, precum Unirea Slobozia, U Alexandrion Cluj sau HCM Rm. Vîlcea.

Sistem schimbat

Spre deosebire de sezonul trecut, cînd s-a jucat play-off și play-out, ediția actuală a campionatului se va juca după un altfel de sistem. Vor fi doar 26 de etape, tur-retur, în urma cărora se vor stabili ierarhiile. Actualul sistem nu mai dă voie la pași greșiți echipelor care se bat la anumite obiective.

 Cifrele Ligii Naționale:

  • 2,5 milioane de euro e cel mai mare buget din Liga Națională, cel al campioanei CSM București
  • 250.000 de euro e cel mai mic buget din Liga Națională, cel al formațiilor HC Alba Sebeș, Măgura Cisnădie și Rapid Metrou București
  • 5 echipe și-au schimbat antrenorii față de sezonul trecut: HCM Baia Mare (Aurelian Roșca), SCM Craiova (Simona Gogîrlă), Dunărea Brăila (Costică Buceschi), HCM Rm. Vîlcea (Constantin Ștefan), CSM Ploiești (Neven Hrupec)
  • 2 antrenori străini au mai rămas în Liga Națională, daneza Mette Klit, de la CSM, și croatul Hrupec, adus la Ploiești
  • 10-4 e raportul antrenorilor de sex masculin față de cel feminin în prima ligă. CSM București (Klit), Unirea Slobozia (Victorina Bora), SCM Craiova (Gogîrlă) și U Alexandrion Cluj (Carmen Amariei) mizează pe femei. Restul echipelor au tehnicieni bărbați
  • 19 titluri a cucerit în istorie Oltchim Rm. Vîlcea, echipa cu cele mai multe trofee
  • 5 echipe din totalul de 14 au cucerit titluri naționale de-a lungul timpului: CSM București (2015), HCM Baia Mare (2014), Corona Brașov (1981, 2006), HC Zalău (2001, 2004, 2005), Rapid Metrou (1961, 1962, 1963, 1967, 2003)

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează