SPORTURI  »  HANDBAL  »  CE HANDBAL

Nu putem bate Norvegia de 16 ani! De ce? Specialistul GSP în handbal arată cu degetul: "Să vorbim puțin despre banii din culise"

Articol de - Publicat miercuri, 07 decembrie 2016 11:35

România nu a mai reușit o victorie în fața nordicelor la un turneu final de 16 ani.

Norvegia este o echipă excelentă, dar este și formația cea mai susținută de către federația europeană.

Detaliile fac diferența. Câteodată detaliile nu mai sunt acele lucruri mici, ci devin chiar mari, vizibile. E cazul deciziilor pro-Norvegia, care vin la fiecare turneu final. Toată lumea protestează, toată lumea se agită, dar rezultatele rămân și se repetă ciclic din an în an, la turneele finale. Norvegia este beneficiara.

România a pierdut luni seara, încă o dată, în fața echipei scandinave, la meciul de debut la Campionatul European 2016. "Tricolorele" au dat o replică excelentă campioanelor mondiale și europene, dar până la urmă tot nordicele au ieșit fericite de pe teren.

Toată lumea se întreabă de ce româncele nu reușesc să bată Norvegia la un turneu final, deși de foarte multe ori sunt peste nordice ca joc. Să fie mentalul de vină, spiritul de luptă al adversarelor? "Știți ce mental am avea dacă am fi și noi la fel de susținuți, la fiecare meci, cum sunt norvegiencele?", spune un oficial al echipei României.

Norvegia este echipa care nu a fost nici măcar o singură dată dezavantajată la turneele finale, în meciurile importante. Au fost multe echipe care s-au plâns de acest lucru.

Aduceți-vă aminte de finala olimpică de la Londra, cu muntenegrencele aplaudându-le ironic la ultima fază pe surorile gemene Bonaventura, nemaisuportând faptul că nordicele au fost tot meciul împinse de la spate. De semifinala olimpică de la Beijing, 2008, când Gro Hammerseng a marcat golul victoriei când timpul de joc expirase, dar a fost validat și Norvegia a ajuns în finală.

De semifinala Campionatului Mondial din 2015, când Neagu și compania au revenit formidabil, au fost la un pas de finală, dar s-au interpus pe traseul lor "fluierașii" sloveni Lah și Sok. Care, întâmplător, au arbitrat, la Mondialul de anul trecut, cinci din cele 9 partide ale Norvegiei la acel turneu final!

Luni, la Helsingborg, polonezele Brehmer și Skowronek au intrat și ele pe lista arbitrelor care ajută Norvegia. Deciziile pro-nordice au fost evidente pe toată durata partidei, iar la final, s-a văzut pe tabelă, la acel 21-23.

Martin Ambros a sărit de multe ori pe margine de parcă își lua elan la o săritură în groapa de nisip, la ultimul time-out s-a dus spre arbitre și le-a arătat cu degetul, dar ce poate face mai mult? Oficialii și jucătoarele nu au voie să comenteze arbitrajele, EHF a impus politica pumnului în gură.

Un singur lucru trebuie să-l știm. Că trei sferturi din bugetul Federației Europene de Handbal este asigurat, la feminin, de firmele norvegiene, televiziunea norvegiană plătește cea mai mare sumă pe drepturile TV, iar Norvegia este foarte bine reprezentată și în boardul EHF.

De aceea, de acum încolo, cel mai bine ar fi să nu mai întâlnim Norvegia. Pentru că indiferent ce Tadici, Ryde sau Martin va sta pe banca României, tot se va găsi un Lah și Sok care să ne încurce socotelile.

România-Norvegia la turneele finale din 2000 încoace

CE 2000    26-22
CM 2003    21-29
JO 2008    23-24
CE 2008    31-37
CM 2009    24-25
CE 2014    19-27
CM 2015    24-26
CM 2015    33-35 d. prelungiri
JO 2016    27-28
CE 2016    21-23

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
supereduardo10
supereduardo10  •  08 Decembrie 2016, 10:15
Postat de Mihai Enache pe 07 Decembrie 2016, 19:55

ne scuzam mereu?...daca eram "piese" le rupeam fizicul...investesc in sport,in handbal in mod special si asta se vede..e simplu.Sportul romanesc din lipsa de bani este in coma,deci ce pretentii avem?

Vorbi, mereu sa ne aflam in treaba Romania este printre primel;e 4 din LUME!!!! Este o super echipa cyu care trebuie sa ne mandrim ROMANIA HABARNISTULEDETINE Liga Campionilor la hambal vorbesti aiurea ca amjoritatea de aici..si da Norvegia fura ca in codru mai ales cu Romania vezi mai jos!

supereduardo10
supereduardo10  •  08 Decembrie 2016, 10:11
Postat de florisking pe 08 Decembrie 2016, 00:38

povestile ,,specialistului,,!......adevarul e cel de pe tabela la sf meciului...diferenta e ,investia in sport pe care o fac unii sau altii...sunt multe de dicutat dar ,,specialistul,,ne poate contrazice,,,,,,,hai romania !! trebuie sa jucam handbal!o sa ne chinuim un pic cu croatia,dar sper sa iasa bine.....

Habarnistule nu mai vorbi daca nu te pricepi...Norvegia fura ca in codru...la Mondiale Romania trebuia sa iasa campioana mondiala dar nu au vrut arbitrii! Sa-ti povestesc exact pt ca sunt sigur ca habar nai de meciul ala...Romania a facut un meci formidabil dupa ce la pauza era condusa in a 2 repriza au sters pe jos cu norvegiencele...aveau la un moment dat 3 goluri avans. Ce sa intamplat 2 elimnari consecutive la faze ireale. Norvegia tot nu si-a revenit din pumni recupernad abea un gol ..romania ataca in ultemele secunde de inferioritate gol corect si tousi anulat..cica calcase Manea semicercu..nicivorba. In ultimele 10 minute meciul se echilibreaza dar diferenta ramane de 3 goluri in favoarea Romaniei ...atacam aruncare Neagu in vinclu minge loveste bara si intra 10 cm in poarta...s-a vazut clar chiar si in direct. Golul nu este validat cica din bara ar fi ricosat afara :)) Ce a urmat inca o elimnare cateva decizii de pasi si fiortare si norvegia egaleaza in ultiml minut! La ultima faza Manea ataca semicercul este impinsa in cadere si rateaza dar nu se acorda 7m..... Urmeaza prelungirile, romancele nu cad psihic dar nici nu mai joaca la fel ca in a 2 a repriza nici nu mai aveau cum omeneste...si ati ghicit Romania are 3 eliminari peierzand la un gol diferenta.!

florisking
florisking  •  08 Decembrie 2016, 00:38

povestile ,,specialistului,,!......adevarul e cel de pe tabela la sf meciului...diferenta e ,investia in sport pe care o fac unii sau altii...sunt multe de dicutat dar ,,specialistul,,ne poate contrazice,,,,,,,hai romania !! trebuie sa jucam handbal!o sa ne chinuim un pic cu croatia,dar sper sa iasa bine.....

Vezi toate comentariile (16)
Comentează