SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA

Preşedintele FRH, Alexandru Dedu, are în continuare încredere deplină în antrenorul Tomas Ryde: "E cea mai bună soluţie!"

Articol de - Publicat luni, 23 martie 2015 00:00 / Actualizat duminica, 22 martie 2015 20:19

Dedu crede că suedezul Tomas Ryde va califica România la Mondiale şi că are nevoie de înţelegere şi de timp pentru acomodare


România a învins campioana mondială Brazilia cu 27-19, în prima zi a "Trofeului Carpaţi" de la Cluj Napoca, dar a pierdut sîmbătă seara finala, în faţa Suediei, 17-26. Dacă în prima zi jocul României s-a prezentat foarte bine, totuşi în faţa unei campioane blazate, care a dat impresia că nu e interesată de turneu, în jocul al doilea Suedia a făcut instrucţie cu o formaţie care arătat ca şi cum componentele ei jucau pentru prima dată împreună. Desele schimbări făcute de suedezul Tomas Ryde, sistemele de echipă cu jucătoare care evoluau pentru prima dată în acea formulă au bulversat jocul nostru. România a suferit astfel cea mai categorică înfrîngere pe teren propriu din ultimii 10 ani. Cu toate acestea, preşedintele FRH, Alexandru Dedu, are în continuare încredere deplină în alesul său.

- Domnule Dedu, care e a adevărata echipă a României, cea cu Brazilia sau cea cu Suedia?
- România a arătat bine în prima zi şi rău în cea de-a doua. Ştiu un lucru: fetele şi-au dorit enorm să cîştige, dar nu s-a putut. Una din cauze ar fi aceea că antrenorul Tomas Ryde a vrut să vadă toate jucătoarele în teren, să le simtă cum se manifestă. Ca şi strategie mi se pare OK, chiar dacă rezultatul a fost sacrificat. Contra Suediei, dacă am fi jucat cu jucătoarele consacrate, poate am fi pierdut, dar ar fi fost mult mai strîns. E foarte important însă ca el să ştie pe ce se bazează la meciurile cu Serbia, din preliminariile mondiale.

- Nu e timpul prea scurt pentru a face experimente pînă la meciul cu Serbia? Ryde a anunţat că vrea ca România să se apere într-un sistem 3-2-1.
- Tomas e un om inteligent şi sînt convins că el va face modificările necesare doar în funcţie de adversar. Un sistem de apărare nu se implementează rapid, durează foarte mult. El a vorbit de lucruri în timp, pentru Serbia se va plia pe jocul echipei adverse.

"El a testat"
- A fost clar faptul că nu le cunoaşte pe fete, au fost situaţii cînd jucătoare cunoscute că nu fac faza de apărare tocmai asta au fost puse să execute în meciul contra Suediei.
- El a testat. Au fost momente cînd jucătoare care nu fac apărare la echipele lor de club au jucat foarte bine în defensivă. Cu Suedia, noi nu am pierdut meciul pe apărare ca individualităţi, ci ca echipă. Suedia a arătat ca o echipă, ca un sistem care joacă un handbal extraordinar. A meritat clar să cîştige trofeul!

- Ce părere poate să-şi facă antrenorul dacă o jucătoare intră pe teren şi evoluează 10 minute foarte bine, iar ea la echipa de club nu dă randament şi e rezervă?
- Sînt lucruri dublate de experienţa de la antrenamente, apoi de analizele video. Repet, el le-a testat pe toate în condiţii de joc.

- De ce aţi preferat la naţională un tehnician care nu a mai antrenat în ultimii şapte ani?
- Cineva trebuia să-şi asume responsabilitatea. Comisia Tehnică a federaţiei nu a trimis un semnal clar cine să fie antrenor. Am făcut atunci o listă şi i-am luat în ordine. Am discutat cu mulţi dintre ei, unii erau sub contract, alţii au declinat ofertele. Eu cred că e o decizie foarte bună cu Tomas Ryde şi se va vedea acest lucru la meciurile cu Serbia.

Nu vor răspunde şantajului
- Serbia, care are şi ea probleme. Cele mai bune patru jucătoare condiţionează evoluţia la naţională de plecarea antrenorului. E normal ca jucătoarele să impună cine să le pregătească?
- La noi nu a fost acest lucru. Am discutat, ce-i drept, cu jucătoarele, le-am cerut părerea vizavi de un tehnician sau altul, unele au şi ele multă experienţă. Dar decizia am luat-o noi, eu, Narcisa Lecuşanu, care are şi ea cunoştinţă de tot ce se întîmplă în handbalul feminin. La Serbia nu ştiu exact ce s-a întîmplat. Dar cunoscîndu-l pe preşedintele federaţiei lor, nu cred că va răspunde unui astfel de şantaj. Şi cele patru handbaliste vor fi pe teren la meciurile cu România.

Să nu depindă de un club
- Jakob Vestergaard era în România, de ce nu i-aţi făcut şi lui o propunere? E unul dintre cei mai în vogă tehnicieni. Era prea scump pentru federaţie?
- Nu a fost vorba de bani. Jakob Vestergaard a fost pe lista noastră, dar în spatele lui Tomas Ryde. Am fost foarte aproape să încheiem un contract cu Martin Ambros, antrenorul de la Gyor. A căzut în ultimul moment. În lumea aceasta profesionistă, nu poţi negocia cu doi antrenori în acelaşi timp. Şi faptul că domnul Vestergaard era parte integrantă a clubului CSM Bucureşti a contat. Eu vreau să nu mai existe suspiciuni legate de antrenorul naţionalei, să nu mai depindă de nici un club.

- Cît la sută acordaţi şanse României, la dubla cu Serbia, din 6 şi 13 iunie?
- Dacă aş vrea să dau un răspuns diplomatic, aş spune 50-50, jucăm doar cu vicecampioana mondială. Dar eu am încredere că fetele noastre sînt mai bune.

Mulţumit de organizare
Alexandru Dedu e extrem de satisfăcut în ceea ce priveşte organizarea turneului de la Cluj. "A fost o muncă foarte grea, am stabilit un standard ridicat şi asta ne obligă pe viitor. Practic, de cînd am ajuns preşedinte, ţelul meu a fost să umplem sălile. La Cluj au fost 7.000 de suflete, ceea ce nu e uşor. Handbalul vinde, are o imagine bună şi trebuie să continuăm pe această cale. Să creăm emulaţie, să atragem noi parteneri şi noi suporteri. În momentul de faţă sînt foarte satisfăcut de poziţia pe care o are handbalul", a declarat Dedu, care a mulţumit autorităţilor locale pentru sprijinul acordat. "Clujul are o sală superbă şi noi trebuie să profităm de acest lucru. E singura sală, din păcate, la standarde europene", a încheiat Dedu.

Ryde rămîne în România
Antrenorul Tomas Ryde va petrece cea mai mare parte a timpului, pînă în luna iunie, cînd e prevăzut barajul cu Serbia, în România. "Va merge la meciuri, va avea discuţii cu jucătoarele, cu antrenorii de cluburi. El trebuie să îşi facă temele pînă la meciurile cu Serbia, să ştie totul despre potenţialul echipei", au spus oficialii FRH. Ryde va merge în Suedia doar pentru a-şi lua mai multe lucruri şi apoi se va instala la Bucureşti. Va urmări apoi cele mai importante jocuri din Liga Naţională, dar şi meciurile celor de la HCM Baia Mare în Liga Campionilor.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
mathed
mathed  •  23 Martie 2015, 10:03

A fost foarte neadacvat si primitiv marele tam-tam cu dacii la o manifestare sportiva.Dece nu ati organizat un meci de handbal intre dacii si tatarii?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează