SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR / FINAL 4

Pumnii strînşi pentru Cristina » Românii susţin echipa lui Neagu, Buducnost, în Final Four-ul Ligii Campionilor

Articol de - Publicat sambata, 03 mai 2014 00:00 / Actualizat vineri, 02 mai 2014 22:19

Cele mai bune patru echipe ale Europei se luptă sîmbătă şi duminică, la Budapesta, pentru trofeul Ligii Campionilor. Românii susţin echipa Cristinei Neagu, Buducnost Podgorica

În lipsa unei echipe româneşti, noi, românii, o s-o susţinem la Budapesta, în Final Four-ul Ligii Campionilor, pe Buducnost Podgorica, echipa unde evoluează singura conaţională implicată în lupta pentru trofeu: Cristina Neagu.

Copiind modelul de la masculin, Liga Campionilor la fete se dispută pentru prima dată, în acest an, în faza finală, în format Final 4. Pe teren neutru. Un fel de a spune teren neutru pentru că Gyor, campioana Europei şi a Ungariei, va juca în "Laszlo Papp Arena", din Budapesta, ca pe teren propriu.

ETO Gyor-FC Midtjylland şi Vardar Skopje-Buducnost sînt cele două semifinale în urma cărora se va stabili sîmbătă marea finală. Patru stiluri diferite, patru echipe garnisite cu cele mai bune handbaliste ale lumii sînt gata să ofere un spectacol de gală. Cine va cîştiga?

Presiunea e pe Gyor
Campioana Europei sezonul trecut, Gyor e marea favorită şi acum. Din cei 12.000 de spectatori, cu siguranţă două treimi vor susţine echipa antrenată de spaniolul Martin Ambros. Gyor nu a pierdut nici un meci în grupele preliminare, avînd 10 victorii şi două rezultate de egalitate în disputele de pînă acum. Anita Gorbicz, starul maghiar, e golgeterul Ligii pînă acum, cu 73 de goluri marcate, iar campioana Europei are pe bancă numai jucătoare de 24 de carate. Presiunea va fi enormă însă pe maghiare, care nu au voie să facă nici un pas greşit. După ce au cîştigat însă Liga în 2013, punînd capăt şirului de şapte finale europene pierdute, Gyorul se poate descătuşa. Cea mai bogată echipă e gata să bifeze dubla.

Nimeni nu le dă vreo şansă
Danezele de la FC Midtjylland sînt outsiderele competiţiei. Asta poate şi pentru că vor întîlni Gyor în semifinale. Chiar şi aşa însă, campioana Danemarcei are şi ea atuul ei. Este poate cea mai omogenă echipă din cele patru şi are un stil complet diferit, bazat în principal pe jocul rapid, cu foarte multe finalizări pe extreme. O echipă care a învins însă Buducnost şi Vardar în grupe poate fi capabilă şi de alte surprize, în 60 de minute!

Buducnost, şah la regină
Campioana Muntenegrului e singura echipă pe care Gyor nu a reuşit să o învingă. Au fost două egaluri, atît la Gyor, cît şi la Podgorica, dar de fiecare dată maghiarele au fost cele care au cîştigat punctul. Campioana Europei din 2012 se bazează pe stilul său de luptă pînă la sacrificiu, pe individualităţile de marcă, gen Neagu, Knezevici, dar şi pe portarul Woltering, care poate cîştiga singură un meci într-o zi bună. Buducnost nu va putea conta în semifinala cu Vardar pe centrul Milena Knezevici, suspendată pentru două etape după ce a lovit-o cu capul în figură pe Anita Gorbicz. Knezevici ar putea juca în echipa lui Dragan Adzici doar dacă colegele ei vor reuşi calificarea în finală.

Amalgamul de vedete
Apărută peste noapte în peisajul handbalului european, Vardar Skopje a ajuns în Final 4, dar nu a impresionat. Cîştigarea unui astfel de turneu necesită nu numai puterea, talentul şi capacitatea de a învinge, ci şi unitate, coeziune, omogenitate, care la Vardar au cam lipsit. E şi normal avînd în vedere că echipa a fost formată vara trecută cu vedete aduse din toate colţurile Europei. Între cele 15 "straniere", fostele jucătoare ale Oltchimului, Leynaud şi Pineau, dar şi campioanele Europei cu Gyor, muntenegreanca Radicevici şi sîrboaica Lekici, ultima, jucătoarea anului 2013!

51 de goluri a marcat Neagu pentru Buducnost în Liga Campionilor, fiind a doua marcatoare a echipei, după Radmila Petrovici, care are 53

Anul trecut nu a jucat la Veszprem
În calificarea pierdută dramatic de Oltchim, sezonul trecut, la Veszprem, contra Gyorului, Cristina Neagu a fost marea absentă. Românca s-a accidentat şi a ratat partea a doua a competiţiei Ligii, fiind nevoită să vadă meciurile din tribună. Gyor s-a calificat după ce a învins la Bucureşti, 24-22, şi a pierdut la Veszprem, 24-25. După acel insucces, Oltchim s-a desfiinţat, iar Neagu, cea mai valoroasă jucătoare a lumii în 2010, a ajuns la Buducnost.

Româncele în top
Austriaca de origine lituaniană Ausra Fridrikas şi muntenegreanca Bojana Popovici sînt jucătoarele care în cariera lor au cîştigat de cele mai multe ori Liga Campionilor. Ele au triumfat de cîte 6 ori! Fridrikas şi-a adjudecat trofeul de patru ori cu Hypo Viena şi de două ori cu Slagelse, în timp ce Popovici a stabilit recordul cu trei echipe: 3 trofee cu Slagelse, 2 cu Viborg şi unul cu Buducnost. La jucătoarele care au cîştigat de trei ori Liga figurează şi două românce: Cristina Vărzaru, de fiecare dată cu Viborg, şi Luminiţa Huţupan Dinu, de două ori cu Krim Ljubljana şi o dată cu Kometal Skopje. Carmen Amariei are şi ea două trofee, ambele cu Slagelse.

Doi bărbaţi contra două femei
Echipele din Final 4-ul Ligii de la Budapesta sînt antrenate de doi tehnicieni de sex masculin şi doi de sex feminin. Gyor şi Buducnost au doi bărbaţi pe bancă, Martin Ambrus şi Dragan Adzici, care au mai cîştigat cîte o dată competiţia, în timp ce Midtjylland şi Vardar sînt conduse de două femei: Helle Thomsen, respectiv Indira Kastratovici.

Cotele la cîştigătoarea Ligii
1.60 Gyor
4,75 Buducnost
5,25 Vardar
11,00 Midtjylland

Program Final 4
Semifinale, azi
16:00 ETO Audi Gyor-FC Midtjylland Digi2, Dolce 1
18:30 Vardar Skopje-Buducnost Podgorica Digi2, Dolce 2
Finale, mîine
15:30 Finala mică Digi3, Dolce 2
18:00 Finala mare Digi3, Dolce 2


De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close