SPORTURI  »  HANDBAL  »  PRELIMINARII CE 2024

România, 6 din 6 în preliminariile EURO 2024! Victorie la 7 goluri contra Greciei

Pivotul Lorena Ostase în acțiune Foto IHF
Pivotul Lorena Ostase în acțiune Foto IHF

Articol de - Publicat duminica, 07 aprilie 2024 19:00 / Actualizat duminica, 07 aprilie 2024 20:41

România a trecut de Grecia cu 31-24 (14-14) în ultimul meci din Grupa 1 de calificare la Campionatul European 2024. Naționala feminină va fi prezentă la al cincisprezecelea turneu final european.

  • Campionatul European de handbal feminin din 2024 va avea loc între 28 noiembrie și 15 decembrie în Austria, Ungaria și Elveția.
  • Tragerea la sorți va avea loc pe 18 aprilie.

Sala „ Romeo Iamandi” din Buzău s-a umplut duminică pentru ultima partidă a „tricolorelor” din această campanie de calificare la Campionatul European 2024, care va avea loc între 28 noiembrie și 15 decembrie în Austria, Ungaria și Elveția. Va fi primul CE cu 24 de echipe la start, până acum la turneul final calificându-se doar 16 reprezentative.

Înaintea meciului cu Grecia, România era pe primul loc în grupă cu 5 victorii din tot atâtea partide și avea calificarea asigurată încă din etapa a patra.

Andreea Ana, prima luptătoare cu bilet pentru Jocurile Olimpice de la Paris! » Delegația tricoloră crește la 77
LUPTE
Andreea Ana, prima luptătoare cu bilet pentru Jocurile Olimpice de la Paris! » Delegația tricoloră crește la 77

Pentru echipa lui Florentin Pera meciul nu mai avea miză, iar asta s-a văzut, în timp ce pentru adversare putea însemna o calificare de pe locul al treilea în urma unui rezultat favorabil. La turneul final, unde erau deja prezente Austria, Ungaria, Elveția (gazde) și Norvegia (campioana en titre), urmau să se califice primele două clasate din cele opt grupe, dar și cele mai bune patru echipe de pe locul al treilea.

Minute bune de confuzie

România a început cu două goluri venite pe traseul Andreea Popa- Lorena Ostase, apoi s-a distanța la 7-4 în minutul 10. Părea că partida îi aparține României, mai ales că în tur scorul fusese 32-20.

Dar nu a fost așa, Grecia a profitat de câteva greșeli din jocul României și încet-încet a preluat inițiativa și în minutul 20 conducea cu 10-8. Florentin Pera a luat un time-out pentru a le motiva pe jucătoarele sale să se concentreze mai mult. La vestiare s-a intrat la 14-14, după o repriză confuză din partea României.

Cu o medie de vârstă de 23 de ani, naționala feminină a României a avut o evoluție mai adunată în repriza a doua, cu o apărare mai bună, cu un atac mai eficient. „Tricolorele” au restabilit ordinea firească a lucrurilor, reușind să se distanțeze la patru goluri, 22-18, în minutul 45. Handbalistele din Grecia au căzut fizic pe final de meci, iar româncele au înscris gol după gol grație Elenei Voica, Aliciei Gogîrlă, Angelei Stoica, Robertei Stamin sau Evei Kerekes. S-a terminat 31-24.

Echipele calificate la CE 2024

  • Grupa 1- România, Croația
  • Grupa 2- Germania, Ucraina, Slovacia
  • Grupa 3- Țările de Jos, Cehia, Portugalia
  • Grupa 4 – Franța, Slovenia
  • Grupa 5 – Spania, Macedonia de Nord
  • Grupa 6 – Muntenegru, Serbia, Turcia
  • Grupa 7 – Suedia, Islanda, Insulele Feroe
  • Grupa 8 – Danemarca, Polonia

Urmează un amical de lux cu Franța

Naționala feminină s-a calificat la al cincisprezecelea Campionat European, ratând doar ediția din 2006. Cel mai bun rezultat la această competiție este cucerirea medaliei de bronz în 2010, iar la ultimul turneul final, România s-a clasat pe poziția a 12-a.

Pentru că nu este implicată în lupta pentru un bilet la Paris 2024, săptămâna viitoare urmând a se desfășura turneele preolimpice, naționala feminină a României va disputa un meci amical contra Franței, campioana mondială și olimpică, pe 14 aprilie în Hexagon, de la ora 18:45.

Clasament grupa 1

Echipă

Meciuri

Victorii

Egaluri

Înfrângeri

Golaveraj

Puncte

1.România

6

6

0

0

200-125

12

2.Croația

6

4

0

2

167-122

8

3.Grecia

6

2

0

4

130-164

4

4.Bosnia Herțegovina

6

0

0

6

115-201

0

Citește și:

Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei » Cum arată clasamentele piloților și constructorilor
Formula 1
Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei » Cum arată clasamentele piloților și constructorilor
Ce au făcut săptămâna aceasta jucătoarele care se vor întâlni în confruntarea de Billie Jean King Cup dintre România și Ucraina
BILLIE JEAN KING CUP
Ce au făcut săptămâna aceasta jucătoarele care se vor întâlni în confruntarea de Billie Jean King Cup dintre România și Ucraina

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
MaxiP
MaxiP  •  11 Aprilie 2024, 12:56

Probabil presa inca nu a sesizat, totusi sunt curios daca FRH va pune niste intrebari deciziei IHF de a da o invitatie echipei Marii Britanii pentru turneele preolimpice, dupa retragerea Camerunului. Nu de alta, dar pe clasamentul Mondialelor eram primii sub linie. Sunt curios cum ar justifica acea decizie, de ce Marea Britanie, de unde au scos-o, care le-ar fi meritul sa primeasca o sansa de genul? Am asteptat, am sperat, am comentat legat de posibile retrageri, fie Camerun, fie Paraguai, fie ambele, de la acele turnee, se pare ca vine o retragere si e invitata o echipa complet fara sanse, ca nu cumva sa puna probleme favoritelor din grupa, care sigur, nu se asteptau sa primeasca cumva vreun adversar puternic pentru JO. Ca asa e normal, sa te bati cu Camerun si Marea Britanie ca sa ajungi la JO.

ceaiuri.
ceaiuri.  •  08 Aprilie 2024, 09:45

de retinut acest meci,de aici o sa intram in vrie intr-un sport unde politicul dicteaza si incaseaza comisionul

MaxiP
MaxiP  •  07 Aprilie 2024, 16:25

Vor fi 6 din 6, nesemnificativ. Important e ca au batut Croatia de 2 ori. Bine pentru inceput, cu o noua generatie, dar cele 2 meciuri altfel nu au aratat grozav.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează