SPORTURI  »  HOCHEI  »  CAMPIONATUL NAȚIONAL

Megascandal la hochei! Au eliminat semifinalele în plin sezon și au hotărât cine joacă finala: „De neacceptat” versus „Au dus în derizoriu campionatul”

Cei de la Gheorgheni nu au primit bine decizia Federației // sursă foto: gyergyoihoki.ro
Cei de la Gheorgheni nu au primit bine decizia Federației // sursă foto: gyergyoihoki.ro

Articol de , - Publicat vineri, 07 aprilie 2023 10:10 / Actualizat vineri, 07 aprilie 2023 10:45

Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) a hotărât, imediat după încheierea sezonului regular, că Brașovul și Steaua vor juca direct finala Campionatului Național. Asta deși regulamentul stipula că întâi se jucau semifinale între primele patru clasate. Care ar fi explicațiile?

Joi, 6 aprilie 2023, calendarul finalului de sezon 2022-2023 din campionatul național de hochei a suferit o modificare drastică.

Astfel, Corona Brașov și Steaua, echipele care au terminat primele în grupa A a campionatului, vor juca direct finala. Deși ar trebui să joace semifinalele cu Csikszereda, respectiv Gheorgheni!

Victorie pentru conducerea lui Dinamo! Planul de reorganizare a fost aprobat
DINAMO
Victorie pentru conducerea lui Dinamo! Planul de reorganizare a fost aprobat

Megascandal la hochei! Federația de Hochei a eliminat semifinalele în plin sezon și a hotărât cine joacă finala

La hochei, sezonul regular era împărțit, după disputarea primelor 112 meciuri între 8 participante, în două grupe valorice: A și B.

Grupa A a fost formată din 3 echipe care au jucat fiecare cu fiecare. Grupa B, formată din 4 echipe, s-a disputat în același format.

La final, cele 3 echipe din grupa A și câștigătoarea grupei B urmau să joace semifinalele (locul 1 cu locul 1 din grupa B - practic, locul 4 - și locul 2 cu locul 3).

Acest regulament e, în continuare, pe site-ul FRHG

Joi seară, cele patru echipe au primit o circulară prin care s-a hotărât că nu se mai joacă semifinale, ci doar finala mare între Brașov și Steaua și finala pentru bronz între Miercurea Ciuc și Gheorgheni.

Au hotărât și datele finalelor în circulară

Documentul a fost distribuit masiv de fanii echipelor din urmă. El este semnat de Noris Smeu, președintele comisiei de competiții din cadrul FRHG, și de doi membri din cei trei ai comisiei - Ion Stoica și Mihaela Tudor. 

Megascandal la hochei! Au eliminat semifinalele în plin sezon și au hotărât cine joacă finala: „De neacceptat” versus „Au dus în derizoriu campionatul”

În el, apare că Brașovul și Steaua vor juca finala mare în sistem de cel mai bun din 3 (prima echipă care ajunge la 2 victorii).

Cele trei meciuri ar urma să fie programate luni, 10 aprilie, miercuri, 12 aprilie și vineri, 14 aprilie. În paralel cu cele trei meciuri ale finalei mici.

Managerul HC Gheorgheni iese la atac: „De neacceptat!”

Iar oficialii echipelor dezavantajate au reacționat în presa locală.

De exemplu, Szilard Bereczky, managerul de la HC Gheorgheni, a vorbit cu Szekely Sport. „Schimbarea este de neacceptat. Practic, întreg sezonul a fost fără noimă”, a declarat el pentru sursa citată.

O frază din regulament le dă voie să facă schimbări în timpul sezonului.

„Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă îşi rezervă dreptul de a opera modificări în programul competiţional al Campionatului Naţional de Seniori, sezonul 2022-2023, în funcție de contextul economico-politic, de restricțiile/măsurile impuse de Guvern etc.”

Scandal fără sfârșit la FRHG

Hocheiul românesc a ieșit în evidență prin mai multe scandaluri în acest sezon.

În noiembrie 2022, oamenii din fruntea hocheiului românesc au acuzat că Ministerul Sportului, în speță Eduard Novak, s-a implicat în alegerile generale de la federație și că, folosindu-se de prerogativele sale, a avut drept scop îndepărtarea actualei conduceri a FRHG, unde Alexandru Hălăucă fusese reales la alegerile din 15 septembrie.

Așa că au renunțat, benevol, la finanțarea primită dinspre MTS.

În schimb, ministrul a acuzat că FRHG a organizat alegeri care nu au respectat statutul.

Cum motivează Federația: „Duc în derizoriu campionatul”

Contactați de GSP.ro, reprezentanții Federației Române de Hochei pe Gheață recunosc modificarea, însă spun că aceasta a fost făcută din mai multe motive.

Printre ele, faptul că trei dintre cele patru echipe „duc în derizoriu” campionatul, participând în Erste Liga, o competiție în care joacă și formații din Ungaria, dar și pentru că la sfârșitul lunii se pleacă la Campionatul Mondial, unde România participă în Grupa A a Diviziei I (prima grupă după cea de elită).

„Așa este. Am fost nevoiți să modificăm calendarul. Tot din cauza echipelor care duc în derizoriu sezonul și nu își joacă meciurile. Gheorgheni, Ciuc, Brașov nu își duc la bun sfârșit meciurile, sunt rezultate la masa verde, ele joacă în Erste Liga. 

Plus că echipa națională pleacă la sfârșitul lunii la Campionatul Mondial de la Nottingham”, spune Emilian Cernica, vicepreședintele FRHG.

Gheorgheni nu s-a prezentat la meciul de la Brașov și a pierdut cu 5-0 prin neprezentare. Duc în derizoriu campionatul românesc. S-a luat decizia să se joace direct finala. Semifinalele se jucau 3 din 5, iar finala 4 din 7.

 - Emilian Cernica, vicepreședinte FRHG

Un alt motiv de supărare pentru Cernica: aripa apropiată de ministrul Novak a organizat, ieri, alegeri la sediul MTS, după cum a notat cotidianul Maszol. „Federația paralelă”, o denumește vicepreședintele.

„În mintea lor sunt alegeri, pentru că n-au cum să facă asta. L-au pus președinte pe Nagy Attila de la Academia Ținutului Secuiesc, prieten cu Tanczos Barna. Și vicepreședinte pe Dedu de la Corona Brașov. Noi suntem în litigiu și ei fac alegeri în paralel”, a conchis Cernica.

Șeful de la competiții: „Au dat peste cap campionatul intern”

GSP.ro a vorbit și cu Noris Smeu, șeful departamentului competiții din cadrul FRHG.

Ce a declarat el?

  • „S-a decis schimbarea sistemului competițional, renunțarea la semifinale și trecerea direct la finala mare și finala mică, dar din cauza echipelor care joacă în Erste Liga, care au dat peste cap campionatul intern
  • „În urma cu o lună, cu acordul echipelor, am mai schimbat o dată programul, renunțând la niște meciuri. Chiar și așa, Gheorgheni și Ciuc au câte o neprezentare. În urmă cu o săptămână, echipa din Gheorgheni a câștigat Erste Liga, vineri, iar sâmbătă, fără să anunțe pe nimeni, nu s-a mai prezentat la Brașov, la meciul de campionat. Brașovenii vânduseră toate biletele și s-au trezit că nu au cu cine să joace”
  • „Tot cei din Gheorghieni au pierdut recent cu Steaua, 17-1. Iar acum, chiar nu mai era timp să se joace și restanțele și semifinalele, fiindcă echipa națională se reunește pe 16 aprilie, pentru pregătirea campionatului Mondial”
  • „În plus, oricum se joacă multe meciuri până la reunire și nu putem pune în pericol sănătatea jucătorilor de la lot. Și așa nu avem prea mulți”

Mai multe știri din sporturi: 

Rollercoaster cu Irina Begu! I-a luat 10 game-uri la rând locului 3 mondial, dar a fost eliminată la Charleston

David Popovici a dezvăluit ținta pe care și-a fixat-o la Campionatele Naționale: „Peste două zile se poate întâmpla. Aș scăpa de o grijă”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
fibra
fibra  •  07 Aprilie 2023, 18:41

Care hochei? Scandal da!

Dino
Dino  •  07 Aprilie 2023, 17:27
Postat de luisharcsa pe 07 Aprilie 2023, 16:48

Este o competitie net superioara campionatului. Asta este, plus o sursa de venit. Calitativ si competitiv este extrem de benefic, doar ca unii de prin bucale, nu pot sa faca bani de acolo. Nu au acces

Pai si cum se face accesul in Erste? Nu tot in baza clasamentului national? Cum adica ca nu acces, au doar ca nu ajung prea departe.

luisharcsa
luisharcsa  •  07 Aprilie 2023, 16:48
Postat de Dino pe 07 Aprilie 2023, 13:13

Care rostul la Erste liga? E doar o competitie sponsorizata de un grup bancar, aduce ceva valoare in competitiile europene?

Este o competitie net superioara campionatului. Asta este, plus o sursa de venit. Calitativ si competitiv este extrem de benefic, doar ca unii de prin bucale, nu pot sa faca bani de acolo. Nu au acces

Vezi toate comentariile (11)
Comentează