SPORTURI  »  JO 2012  »  ATLETISM

Fulgerul a lovit. Din nou » Usain Bolt şi-a apărat aurul obţinut la Beijing, doborînd recordul olimpic la suta de metri

Articol de - Publicat luni, 06 august 2012 00:00 / Actualizat luni, 06 august 2012 01:09

Usain Bolt şi-a păstrat, în mare viteză, titlul olimpic la suta de metri. Şi a făcut-o cu un nou record olimpic, 9,63 secunde


Încă din semifinale jamaicanul a anunţat că nu se joacă. Şi-a cîştigat cursa cu un strop de aroganţă. Adică pe ultimii metri a încetinit considerabil şi a aruncat o scurtă privire în spate, să vadă cam cum stau rivalii. Rivalii, aveau să afle în finală, nu stăteau bine deloc.
Finala e o aliniere aşteptată, Jamaica îşi aruncă în luptă atleţii de viteză împotriva reprezentanţilor Statelor Unite ale Americii. Trei jamaicani, trei americani, un olandez şi un alergător din Trinidad Tobago. Aceasta a fost finala olimpică de 100 metri de la Londra.
Să vedem însă ce se va reţine din cele 9,63 secunde de ritm drăcesc şi fuleuri nebune. Dar înainte de ele, salutul lui Yohan Blake, compatriotul lui Bolt şi actual campion mondial la sută, salutul lui de fiară sperie telespectatorii.

De plecat însă, cel mai bine pleacă din blocstarturi cel de-al treilea jamaican, Asafa Powell. Începutul bun îi dă încredere şi Powell pare mai înalt pe pistă, mai înalt chiar decît Bolt. În realitate, Bolt are 1,96 metri, iar Asafa doar 1,75. Powell însă cedează. Probabil a auzit venind din spate hergheliile care fornăie, tropăie şi galopează în picioarele lui Usain. Bolt, cel cu start mai lent, nu-şi face niciodată griji. Ştie că punctul lui forte e recuperarea. Iar tălpile sale înghit metru după metru, gata, cît clipeşti de patru ori din ochi Bolt a trecut deja finişul!

Îl urmează tînărul Blake, trebuie să recunoască deocamdată că stăpînul suprem nu e el. Pe locul 3 ajunge Justin Gatlin, cel mai bătrîn combatant de la suta de metri, la 30 de ani.

La final, uriaşul Bolt îl ia pe Blake de după umeri. "Mai stai pe lîngă mine, poate mai înveţi ceva". Are steagul Jamaicăi în mînă şi face glume. Transa s-a terminat. E petrecăreţul obişnuit. Cel mai rapid om al lumii aşteaptă acum şi cursa de 200 de metri, programată joi.

9,58 secunde este recordul mondial, stabilit de Usain Bolt în 2009, la CM de la Berlin

Clasamentul finalei 100 m
1. U. Bolt (Jam) 9,63s OR
2. Y. Blake (Jam) 9,75
3. J. Gatlin (SUA) 9,79
4. T. Gay (SUA) 9,80
5. R. Bailey (SUA) 9,88
6. C. Martina (Ola) 9,94
7. R. Thompson (Tri) 9,98
8. A. Powell (Jam) 11,99

Usain Bolt
- născut pe 21 august 1986, la Trelawny, Jamaica
- 1,96 metri, 94 kilograme
- de patru ori campion olimpic, de cinci ori campion mondial
- deţinător al recordului mondial la 100 m şi la 200 m (19,19 secunde)

Fraser-Pryce, aur la feminin
Atleta jamaicană Shelly-Ann Fraser-Pryce a cucerit sîmbătă seară medalia de aur în proba de 100 metri. Ea a încheiat cursa cu timpul de 10,75 secunde. Argintul i-a revenit americancei Carmelita Jeter, care şi-a încheiat alergarea cu 10,78 secunde, iar locul al treilea pe podium a fost ocupat de o altă sportivă din Jamaica, Veronica Campbell-Brown (10,81 secunde).

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
juv3ntin
juv3ntin  •  06 August 2012, 11:03

pacat de Asafa Powell. sper sa poata face stafeta. oricum nu-l batea pe Bolt..si cu toata ca a plecat cu 0.1 avans...dar putea lua medalie. imi pare rau de munca lui.

aleosa
aleosa  •  06 August 2012, 08:47

Jamaicanii sunt simpatici: ar putea veni la olimpiada doar cu sprinterii (fete si baieti) si s-ar intoarce cu cel putin patru medalii de aur (nu vad cine i-ar putea invinge la stafetele de 4X100). Basca ceva argint.

aleosa
aleosa  •  06 August 2012, 08:42

Bolt se joaca de patru ani cu restul sprinterilor. Inaintea cursei (finala) era relaxat precum un alpinist care se urca in podul casei. In ciuda startului nu tocmai exploziv, omul nu are nici o problema in a castiga lejer.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează