SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  SCRIMĂ

Campioanele olimpice s-au întors în ţară » Simona Gherman: ”Parcă am câștigat acum un an”

Simona Gherman și fetița sa Teodora pe pista aeroportului +1   FOTO
Simona Gherman și fetița sa Teodora pe pista aeroportului "Henri Coandă" // FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 25 august 2016 00:00

Simona Gherman, componentă a echipei de spadă medaliată cu aur, s-a întors ieri în țară alături de colegele sale după o lună petrecută la Rio.

"Vreau să văd avionul!", spune fetița cu clamă albă și sarafan de blugi. E fetița Simonei Gherman. Nu s-au mai văzut de o lună și micuța abia așteaptă reîntâlnirea. "Mami, mami!", repetă ea.

Aeronava AirFrance care le-a adus pe spadasine și mare parte din lotul României de la Rio nu aterizase încă. Pavel Popescu, Dragoș Gherman, Bogdan Dinu și Adrian Pop. Soții campioanelor olimpice s-au îmbrăcat la cămașă și le așteaptă pe fete cu emoție.

În Salonul Oficial al Aeroportului "Henri Coandă" numărul oamenilor e mare. Florile sunt și mai multe. Oficialitățile se salută din vârful buzelor. Cu câteva minute întârziere a sosit și avionul care le-a adus acasă pe lângă spadasine și pe canotoare, înotători, gimnaști. Cu toți sunt obosiți după un drum lung.

Primul coboară antrenorul Dan Podeanu. Simona Gherman și Ana Maria Popescu rup rândurile și fug pe pistă. Simona către fetița sa, Teodora, iar Ana către soțul său. Apoi florile vin spre toți sportivii. Emoțiile sunt pentru toți, indiferent dacă au sau nu în bagaje medalii.

- Simona, felicitări, au trecut  13 zile de la succesul de la Rio, au fost zile de așteptare, ce-ți mai amintești  din aceea zi?
- Asta vorbeam și cu fetele. Atât de mult am stat la Rio încât parcă am câștigat acum un an, nici nu mai știm când ajungem acasă pentru ce ne bucurăm. Dar oameni de acasă sunt convinsă că vor ști să ne readucă acele clipe pe care nu știu să le explic cum au fost în cuvinte, nu cred că o să-mi iasă. Cred că s-a văzut pe fața mea la podium ce am simțit.

-  Ai spus că nu-ți aduci aminte prea bine lucrurile de pe 11 august, dar trebuie să fie un moment care ți revine în minte?
- Pot să spun mai multe decât ultima tușă cu SUA? M-am uitat, nu știu că la treizeci de secunde  am întrebat-o pe Simona cine are prioritate. Vă dați seama cum am putut să mă uit la ea.

- Ai fost și tu în situația asta, când ai dat tușa de aur. La ce te gândești când mai ai atât de puțin timp și știi că de tine depinde soarta meciului?
- Cel care e pe planșă simte cel mai puțin presiunea, el este stăpân pe planșă, noi, cei din afară, trăim mai intens pentru că nu știm ce vrea să facă omul care e pe planșă, dar într-adevăr nu pot să spun că nu am avut flash-uri de la Londra, nu pot să nu spun că nu am leșinat parțial  toate în acel moment, dar acela  a fost cel mai greu moment.

Nemulțumirea unei fetițe

- Cum ai reacționat tu la criticile care au tot apărut după individual?
- M-am uitat și eu puțin, am auzit.

- De ce simțiți voi nevoia de a ști ce se întâmplă?
- Cred că ai nevoie de oamenii din jur să te susțină și să știi că sunt alături de tine, indiferent de rezultatul pe care-l ai. Da m-am uitat și eu cât de cât, nu pot să spun că le-am pus atât de mult la suflet. Am alte lucruri mai importante care să-mi ocupe locul în inimă. Nu bag totul în seamă.

- Ce ți-a spus Teodora când te-a văzut?
- Mami, nu ți-am spus că nu vreau maimuțoiul ăsta, ci altă culoare. Mă bucur că nu mi-a plâns la telefon, că a fost o fată cuminte. De aceea am putut să-mi duc obiectivul la capăt.

"Eram îmbrăcați de la ajutoare"

Ana Maria Popescu a plâns pe podium, a plâns la interviurile de după, dar și când a sosit acasă după o lună petrecută la Rio. Nu s-a cenzurat nici când a venit vorba despre toate problemele care au existat la această ediție a JO.

"Legat de echipament, da, au fost probleme. Am fost acuzate că am dat măsuri mici. Nu, am dat măsurile pe care noi le purtam dintotdeauna la treninguri. Cu siguranță nu echipamentul este vreun motiv pentru care nu au fost unele rezultate  Noi aveam o glumă între noi că suntem îmbrăcați de la ajutoare. Era o gluma cu un gust sărat, amar, pentru că nu puteam să ne amuzăm de treaba asta", a spus spadasina.

Scuze degeaba

"Nu te mai încălzesc scuzele în momentul în care oamenii în care aveai încredere te-au dezamăgit. Pe mine una nu ma încălzesc scuzele", a spus Ana Maria Popescu referindu-se la izbucnirile din mijlocul Jocurilor Olimpice ale șefilor sportului românesc.

"Oameni de la care mă așteptam să fie în aceeași echipă cu mine și să mă sprijine, nu neapărat pe umărul cărora să plâng, au fost primii care au dat cu pietre şi nu mi se pare normal. Nu cred că unii dintre colegii mei pot să facă o asemenea aroganță, cu ghilimelele de rigoare, să meargă  nepregătiți acolo și să-și bată joc de șansa pe care o au o dată la patru ani", a spus ea.

"Individualul a fost un eșec, fiecare ne-am fi dorit mai mult. Cum am mai spus, noi datorită echipei ne-am aflat la Rio, noi ca echipă întotdeauna am scos rezultate și am știut că ea primează întotdeauna"
Simona Gherman

"Aș fi preferat să fiu o anonimă cu aur decât cu aur în parcarea goală. Știu că fiecare coleg al meu a fost acolo și a dat tot ce a avut mai bun. Și am mai observat că avem oameni mișto, oameni faini în Team Romania"
Ana Maria Popescu

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează