SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  ÎNOT

Cel mai lent campion » Adam Peaty, campionul cu frica irațională de apă: a luat aurul la 100 metri bras

Adam Peaty scrie zilele acestea istorie la Olimpiadă pentru Marea Britanie // Foto: Getty Images
Adam Peaty scrie zilele acestea istorie la Olimpiadă pentru Marea Britanie // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat marti, 09 august 2016 00:00

Adam Peaty e noul campion olimpic de la 100 metri bras. Când era mic, însă se temea de apă şi înota pe acelaşi culoar cu fetiţele.

Peaty, actulul deţinător al recordului lumii la 100 metri bras, nici măcar n-ar fi trebuit să fie înotător, dacă l-ar fi întrebat cineva atunci când era mic. Pe atunci avea o teamă iraţională de apă şi făcea o criză de nervi de fiecare dată când se apropia momentul băii.

"Nu stătea deloc jos, în cadă, şi trebuia să-l spăl stând în picioare", dezvăluie mama sportivului, făcându-l un pic de râs. De aceea, la început lecţiile de înot au fost la fel de chinuitoare. Puştiul se refugia în braţele mamei şi, când se lăsa înduplecat, înota pe culoarul de siguranţă, cu fetele.

Bunica e cel mai tare susţinător

Astăzi, la 21 de ani, este campion olimpic, primul britanic încoronat în acest fel din 1988 încoace. Până să zboare la Rio, săptămâna trecută, părinţii hidrofobului din copilărie nu puseseră niciodată piciorul într-un avion.

Tatăl său lucrează la magazinul Lidl din Uttoxeter, Staffordshire, localitatea natală a lui Adam şi a celor trei fraţi ai săi. Mama lui este directoarea creşei din acelaşi orăşel. Cel mai înfocat fan al lui Adam este chiar bunica lui, Mavis, care s-a autointitulat pe Twitter #OlympicNan şi care-şi numeşte nepotul "gladiatorul meu iubit".

Peaty se antrenează şase zile pe săptămână şi e mereu în pat înainte de ora opt seara. Înainte de curse, ascultă rap. "Mă face mai agresiv. E o agresivitate de care am nevoie şi care-mi place la nebunie", spune înotătorul.

Pentru că trebuie să mănânce copios, Peaty a devenit de-a lungul timpului şi un talentat bucătar. Cel mai bine se descurcă la fripturi din cele mai variate şi la felurite deserturi, mai ales dintre cele cu lapte condensat şi miere.

3medalii de aur cucerise Adam Peaty la Campionatele Mondiale de nataţie de la Kazan, din 2015

3.000de calorii trebuie să consumă zilnic Peaty, în perioadele dificile de antrenamente şi concursuri

Citește mai jos celelalte articole ale zilei dedicate JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
dakesis
dakesis  •  09 August 2016, 16:14

3000 de calorii este extrem de putin, in conditiile in care 2000 este normal pt un barbat fara activitate fizica intensa. Trebuie sa fie o greseala aici. Imi amintesc ca despre Thorpe se spunea ca inghite pe undeva pe la 8000 de calorii in zilele de antrenament intens. Numai la micul dejun halea vreo 6 oua.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează