SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  LUPTE

Recompensele unui sportiv român dacă ia titlul olimpic: un cal arab, un Mercedes şi 10 kilograme de aur! ”Credeţi-mă, nu e o farsă”

Albert Saritov va concura în ultima zi a JO, pe 21 august // FOTO AFP
Albert Saritov va concura în ultima zi a JO, pe 21 august // FOTO AFP

Articol de - Publicat marti, 09 august 2016 00:00

Aceasta este recompensa unuia dintre sportivii români pentru titlul olimpic. Numele lui este Albert Saritov.

Nu, nu e o glumă şi nici o invenție gazetărească. Afirmațiile din titlu sunt făcute de un om cu picioarele pe pământ şi cu scaun la cap. Vorbim despre președintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pârcălab. I-am trecut pragul cu rugămintea de a-mi fi baci în materie de lupte, sport pe care urmează să-l comentez la TVR pe parcursul JO.

Din start, omul îmi dă de înțeles că e dezamăgit de faptul că nimeni din presă nu se interesează de munca lui și  a colegilor săi din federaţie.

- Am văzut că se fac tot soiul de clasamente privitoare la medalii, prin ziare, pe la televiziuni. Noi, ăştia de la lupte, nici nu existăm. De unde or şti ei dacă avem sau nu șanse atâta vreme cât cu noi nu a stat de vorbă niciun ziarist român ?!

- Bine, şi ce-aţi fi spus dacă v-ar fi chestionat cineva ?
- Păi, le-aş fi zis că eu bag mâna în foc că ne întoarcem de la Rio cu cel puţin o medalie. N-avem cum să nu luăm o medalie! Eu, Răzvan Pârcălab, garantez că Saritov urcă pe podium la Rio şi vă spun cu toată convingerea că are mari şanse la titlul olimpic

- Saritov?!
- Da, Albert Saritov. Foarte puţină lume a auzit de el în România însă, credeţi-mă!, e un luptător excepţional. L-am naturalizat anul trecut şi va lupta pentru România la categoria 97 de kilograme în întrecerea de libere.

"N-a fost ușor să-l convingem"

- Bine dar cum Dumnezeu aţi dat de el, că nu plouă cu luptători de valoare?!
- Am ajuns la el prin antrenorul lotului, Anatol Guidea. Guidea, care are dublă cetăţenie, bulgară şi moldovenească, e un tip foarte cunoscut în branşă. Are contacte şi relaţii foarte bune mai ales în spaţiul ex-sovietic. Prin Guidea l-am depistat pe Saritov. Băiatul e cecen şi ar fi trebuit să concureze pentru Rusia la Rio, numai că antrenorul lotului rus, Dzhambulat Tedeev, are şi el preferinţele şi simpatiile lui. Oricum, la ruşi, la nivelul ăsta, valorile sunt foarte apropiate. Saritov şi-a dat seama că n-o să fie selecţionat în lotul de lupte al Rusiei pentru Rio şi a acceptat să concureze pentru România. N-a fost însă uşor să-l convingem. Am ajuns cu Guidea până la preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadârov, care a intervenit personal pe lângă Saritov. Kadârov i-a explicat că indiferent pentru ce ţară concurează, o medalie la Rio va reprezenta un extraordinar câştig de imagine pentru ţara respectivă, România în cazul nostru, pentru el ca sportiv şi, nu în ultimul rând, pentru Cecenia, ţara sa de baştină. Şi Kadyrov i-a făcut şi o promisiune lui Saritov. Asta o ştiu de la băiat şi de la Guidea. I-a promis că dacă ia titlul olimpic îi dă un Mercedes S-Klasse, un cal arab şi 10 kilograme de aur!

Un președinte optimist

- Am impresia că în copilărie v-au plăcut poveştile de genul 1001 de nopţi!
- Domnule, credeţi-mă, nu e o farsă. Saritov şi Guidea nici nu ştiu ce-i aia o glumă. Saritov, dacă iese campion olimpic, are de la preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadârov, un Mertz, un cal şi o pungă cu aur! O să fie cel mai bogat campion olimpic al României. Şi are şanse foarte mari la aurul olimpic, o spun cu mâna pe inimă! Pe lângă pregătirea excelentă făcută cu Anatol Guidea, te rog să reţii că Saritov vine de la şcoala lui Buvaisar Saitiev, care este considerat cel mai valoros luptător al tuturor timpurilor. Saitiev, care e tot cecen, a fost de 3 ori campion olimpic şi de câte 6 ori campion mondial şi european. Acum v-am convins că luptele româneşti nu se pot întoarce de la Rio fără o medalie?

Pe lângă Saritov, care concurează la lupte libere la 97 kg, România mai are prezenți în concursul olimpic alți patru luptători: Alin Alecsuc la 98 de kg şi Ionuţ Panait la 66 kg, ambii la greco-romane, Ion Guidea – 77 kg şi Alina Vuc – 48 kg, la lupte libere.

"Dacă de Saritov sunt absolut sigur că va lua o medalie, să ştiţi că oricare dintre ceilalţi 4 sportivi poate urca pe podium. Va conta foarte mult tragerea la sorţi, adică traseul pe care îl vor avea de urmat către finală. Oricare dintre ei poate ieşi din primul tur, oricare dintre ei poate lua o medalie", spune Răzvan Pârcălab, probabil cel mai optimist conducător de federaţie din România.

Albert Saritov, 31 de ani, este musulman şi are 3 băieţi. Ultimul copil i s-a născut în iulie 2016.

Rusu în Hall of Fame

Pe 12 august, Ştefan Rusu va lua parte, la Rio, la ceremonia prin care va fi admis în Hall of Fame-ul luptelor.

"Este o recunoaştere a performanţelor formidabile reuşite de Ştefan Rusu ca sportiv. Sunt tare bucuros că demersul nostru a fost luat în seamă", spune preşedintele FR Lupte, Răzvan Pârcălab.

Ştefan Rusu, 60 de ani, este triplu medaliat olimpic la lupte greco-romane, argint la Montreal 1976, aur la Moscova 1980 şi bronz la Los Angeles 1984.

1992este anul în care a fost cucerită ultima medalie olimpică a luptelor româneşti, un bronz la categoria 130 de kilograme în întrecerea de greco-romane, luat de  Ioan Grigoraş

Citește mai jos celelalte articole ale zilei dedicate JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
10206658283916352
Gabriel Si-atat  •  12 August 2016, 11:09

ne permitem sa ne aratam „bolnavi de optimisti”... Dar nimic nu ma mai mira... Deunazi dl presedinte Parcalabu declara ca a organizat Campionatul European de Juniori fara sa foloseasca deloc banii FRL... Aceasta este cu adevarat o performanta uluitoare... de management, de aceasta data. Cred ca reteta acestui succes ar trebui publicata pentru ca toti managerii, din toate sporturile sa afle cum se pot organiza competitii majore fara bani publici. Sunt convins ca multi presedinti de federatii si de cluburi i-ar fi profund recunoscatori. In numele acestora, va adresez dle presedinte Razvan Parcalabu, rugaminte de a ne dezvalui acest secret. Generos si plin de bune intentii, asa cum va aratati, sunt convins ca nu ne veti lasa sa asteptam prea mult. Va multumesc!

10206658283916352
Gabriel Si-atat  •  12 August 2016, 11:08

sau cel putin eu nu stiu ca vreunul dintre ei sa aiba. Imi permit sa va intreb, ca sportiv, ca luptator, ce performante a avut dl presedinte Parcalabu de v-a determinat sa va indreptati catre domnia sa pentru a va fi “baci”? Revenind la dl presedinte Parcalabu… Mi se pare ciudat faptul ca un om care intra atat de usor la presedintele cecen Ramzan Kadarov sa se planga de faptul ca presa nu ii acorda atentie… Si apropo de presedintele cecen, de ce ar face domnia sa o astfel de promisiune, “un Mercedes C-Klasse, un cal pur sange arab si 10kg de aur”unui sportiv care urmeaza sa obtina o medalie olimpica de aur pentru Romania? Doar pentru ca este cecen de-al lui? Eu nu pot sa cred astfel de aberatii… Mi se pare de-a dreptul hilara afirmatia dlui Parcalabu ca Saritov “o să fie cel mai bogat campion olimpic al României”... Cum vine asta... Cel mai bogat campion olimpic al Romaniei pe bani cecenilor? Puteti crede asa ceva? Insa presedintele stie ce stie, pentru ca doar a auzit de la „baiat”si de la antrenorul Guidea... Adevarul este ca alergam dupa mercenari, dupa sportivi din import... Spunem cu emfaza ca vine din scoala rusesca de lupte... Dar cu scoala romaneasca de lupte care ani de zile a tinut piept tuturor scolilor din lume, ce s-a intamplat dle presedinte Razvan Parcalabu? Ce ati facut si ce face federatia pentru a revigora acest sport, pentru a vedea pe saltele la marile competitii romani frumosi si puternici cum am avut odata? Mi se pare ca este prea multa jale ca sa

10206658283916352
Gabriel Si-atat  •  12 August 2016, 11:07

Un articol care miroase de la o posta *** Dl Pescaru spune ca i-a trecut pragul, unde altundeva de cat la han, presedintelui Federatiei Romane de Lupte, Razvan Parcalabu (nu Parcalab dle ziarist) om cu “picioarele pe pamant si cu scaun la cap”pentru a-i fi baci in materie de lupte… Va informez dle Pescaru ca daca ati fi dorit cu adevarat sa va puneti la punct cu cunostintele in domeniul acestui minunat sport care a adus tarii noastre nenumarate medalii si trofee, ati fi putut sa va adresati unor personalitati cu multa greutate, mult mai titrate cum ar fi Vasile Puscasu, ultimul campion olimpic al Romaniei la lupte libere, la Seul in anul 1988, Vasile Andrei, campion olimpic la Los Angeles, in anul 1984, la lupte libere, Gheorghe Berceanu, campion olimpic in 1972 la Munchen, lupte greco- romane sau ultimului luptator intrat in “Hall of Fame”, Stefan Rusu, campion olimpic la Moscova in anul 1980 si medaliat cu argint la JO de la Montreal in 1976 si Los Angeles 1984, la lupte greco-romane. Acestia si inca multi altii v-ar fi putut fi baci in ale luptelor, daca v-ar fi interesat cu adevarat acest lucru. Toti sunt in viata si dispusi sa va vorbeasca cu multa pasiune despre sportul caruia i-au inchinat decenii din viata. Probabil ca pentru dvs. nu sunt interesanti pentru ca, nu-I asa, nu au carciumi

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează