SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  JOCURILE OLIMPICE EUROPENE

Decepțiile și certitudinile României după Jocurile Olimpice Europene de la Baku » Vai de capul lor!

George Bucur (chimono albastru) a pierdut disputa pentru bronz cu turcul Kaya // Foto: Reuters
George Bucur (chimono albastru) a pierdut disputa pentru bronz cu turcul Kaya // Foto: Reuters

Articol de , , - Publicat marti, 30 iunie 2015 00:00

Boxerii și luptătorii nu au obținut nici un rezultat de Doamne ajută, deși au avut cele mai numeroase delegații.

18 luptători și 10 boxeri a avut România la Jocurile Olimpice Europene de la Baku. Pentru lupte, întrecerile din capitala Azerbaidjanului constituiau și Campionate Europene. Comportarea românilor a fost însă sub orice critică.

Nu au cîștigat nici un meci!

La box, din cei 10 participanți, 6 băieți și 4 fete, doar doi au reușit să treacă de primul tur! Fetele, care anul trecut cuceriseră cinci medalii de bronz la Campionatele Europene, găzduite însă de România, nu au cîștigat nici un meci! Și nu au avut adversare foarte tari, avînd în vedere că învingătoarele româncelor s-au oprit înainte de medalii.

La băieți, după ce altădată România se întorcea cu șase-șapte medalii de la Europene și Mondiale, acum numărăm pe degetele de la o mînă partidele cîștigate. Doar Răzvan Andreiana (56 kg) și Daniel Niculescu (64 de kilograme) au avut brațul ridicat în ring, la Baku. Andreiana s-a oprit în "optimi", în timp ce Niculescu a pierdut în "sferturi", avînd ghinionul să dea peste cubanezul naturalizat azer Sotomayor, cel care avea să cîștige categoria.

Au făcut act de prezență

Luptătorii au avut aceeași evoluție mediocră din ultimii ani, România nereușind să mai cucerească medalii pe plan internațional. Singurul care a ieșit din tipar, din cei 18 participanți, a fost George Bucur (65 kg), care a ajuns pînă la meciul pentru bronz, pierdut însă în fața turcului Kaya.

În rest, fetele au cîștigat un singur meci, din 6, iar ceilalți luptători s-au oprit fie în calificări, fie, în cel mai bun caz, în "optimi".

De altfel, președintele FRL, Răzvan Pîrcălabu, a declarat că "vom lua măsuri după rezultatele slabe de la Baku. Nu e posibil, sportivii s-au bucurat de cele mai bune condiții!", a declarat șeful FRL.

Se întoarce în Azerbaidjan

Tiristul Alin Moldoveanu a ratat la Baku şansa de a obţine calificarea la JO Rio 2016. El va reveni în luna august în Azerbaidjan, la o etapă de Cupă Mondială ce pune la bătaie 3 bilete olimpice.

Tiristul Alin Moldoveanu a acceptat să participe la întrecerile de la Baku dintr-un singur motiv. Era o ocazie de a obţine calificarea la Rio 2016, în proba sa, puşcă 10 metri aer comprimat, fiind pus la bătaie un singur loc. A tras, dar a fost departe de ţintă! A terminat concursul pe poziţia 22. Nu a a ajuns nici măcar în finală!

A pus în schimb mîna pe biletul olimpic tiristul clasat pe locul 3, israelianul Sergey Rikhter, campion european în 2013 şi medaliat cu bronz la CE 2015. Primii doi de pe podium, belarusul Vitali Bubnovich şi italianul Niccolo Campriani erau deja calificați.

Pentru campionul olimpic en-titre, lucrurile au început să se precipite, nemaivînd decît două ocazii de a-şi asigura un loc la Jocurile Olimpice din Brazilia. Prima îi este oferită tot de Azerbaidjan, care găzduieşte la Gabala, în 9-14 august, a 7-a etapă de Cupă Mondială, competiţie ce scoate la bătaie trei locuri olimpice.

Dacă nici aici nu reuşeşte, Alin Moldoveanu îi mai rămîne la dispoziţie Campionatul European din 2016, de la Gyor (Ungaria, 22-28 februarie), competiţie ce oferă tiriştilor ultimele trei bilete de Brazilia.

Scrimă: Medalii și arme

Una dintre adversarele de pe planșă ale Anei Brînză i-a scris după ce România s-a impus în concursul pe echipe: "Plictisitor!". Un pic pentru că româncele sînt printre cele mai bune echipe la arma lor, cu două titluri mondiale și șase europene în ultimii zece ani.

Ultimul cucerit chiar la începutul lunii. Ana Brînză, Simona Gherman, Simona Pop și Amalia Tătăran au învins Rusia, echipa a doua, și Estonia, cu cele mai bune spadasine, pentru a-și înscrie numele în istorie.

Mai mult, România a avut și două reprezentante pe podiumul individual, pe Ana pe primul loc și pe Simona pe poziția a treia.  Fără cele două distincţii de aur ale spadasinelor, România ar fi terminat în clasamentul pe medalii dincolo de jumătatea lui.

Tiberiu Dolniceanu și echipa de sabie au adus două medalii de argint pentru a face din lotul de scrimă cel mai de succes pentru România la Baku.

Kaiac-Canoe: Rezultate diferite din bărci

Canoiștii Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi, două dintre vedetele României la Baku, nu au regăsit încă drumul spre medalii. După ce au ocupat ultimul loc la Campionatele Europene din Cehia în proba de canoe dublu pe distanța de 1.000 de metri, au repetat acest rezultat îngrijorător și la Baku.

S-au întrecut în mare măsură cu aceleași echipaje, dar încă nu au găsit antidotul, ei, cei care anul trecut au fost singurii campioni mondiali ai României într-o probă olimpică! Au nevoie de încredere pentru că în august luptă pentru un bilet de Rio, care se obține doar dacă sînt între primii șase la Mondialele din august de la Milano.

Elena Meroniac și Roxana Borha sînt pe drumul cel bun. Două tinere care și-au unit forțele și au cucerit într-o lună două medalii de argint la CE și la Baku. Și pentru ele testul suprem va veni la Milano.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează