SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

Dorințele Elisabetei Lipă: „Să fie un record de calificări la Jocurile Olimpicie!” + „Acel loc 46-47 pe medalii de la Tokyo să se transforme în ceva mult mai frumos”

Elisabeta Lipă alături de campioanele europene de la 4 rame, Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu și Amalia Bereș FOTO Imago
Elisabeta Lipă alături de campioanele europene de la 4 rame, Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu și Amalia Bereș FOTO Imago

Articol de - Publicat duminica, 27 august 2023 17:13 / Actualizat duminica, 27 august 2023 18:37

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, își dorește ca la Jocurile Olimpice de la Paris delegația României să fie bogată nu doar numeric, ci și ca performanțe. Ea speră în multe bilete obținute la CM de canotaj de săptămâna viitoare

Au mai rămas 333 de zile până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, iar calificările încep să intre tot mai clar în prim-plan. Deocamdată, România are 10 nume pe lista unei delegații care va crește în lunile următoare. 

Cel mai proaspăt adăugați sunt canoiștii care au concurat în weekend la Campionatele Mondiale de la Duisburg, Cătălin Chirilă, Ilie Sprâncean și Oleg Nuță.

Prezentă la Constanța, la Campionatul Național de canotaj pe mare, Elisabeta Lipă, 58 de ani, președinta Agenției Naționale pentru Sport, a vorbit despre acest proces complex de obținere a biletelor pentru competiția multisportivă supremă de anul viitor.

Elisabeta Lipă: „Avem o echipă foarte bună”

„Canotajul va participa la Campionatele Mondiale peste două săptămâni, unde se vor distribui și biletele pentru calificare la Jocurile Olimpice”, a spus cea care a fost desemnată Canotoarea secolului XX.

„După cum am spus de atâtea ori, îmi doresc să fie un record de calificări. Avem o echipă foarte bună, o echipă care promite, să-i ajute Dumnezeu să fie sănătoși până la ultima lovitură a finalelor în care vor participa și cu siguranță că totalul calificaților va deveni mult mai frumos după ce se vor termina Campionatele Mondiale de canotaj”, a dezvoltat Lipă.

Întrebată dacă a fixat un număr de sportivi, a răspuns că nu, ”ci mi-am stabilit ca probele în care concurează sportivii noștri să fie pe un loc calificabil pentru Jocurile Olimpice. Chiar le-am și spus că la aceste Mondiale să acoperim toată plaja”.

5 sporturiau deja reprezentanți din România pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024: atletism, box, gimnastică ritmică, înot și kaiac-canoe

De la 3-4 probe la 12 din 14!

În ultimii ani, prezența canotorilor români la competițiile importante a crescut vizibil. „De la a califica trei-patru echipaje am ajuns acuma să concurăm în 12 din 14 probe, ceea ce este foarte mult și este și foarte greu. 

Dar ambiția nu trebuie să ne părăsească și trebuie să facem tot ceea ce este posibil omenește să-i ajutăm pe sportivi ca ei să concureze la cel mai înalt nivel și bineînțeles să califice”, a explicat cvintupla campioană olimpică.

Ea are și un reper personal, la care se întoarce, în ceea ce privește mărimea întregii delegații pentru Paris, dar și a performanțelor care se conturează. 

Avem obligația să-i ajutăm pe acești sportivi minunați, care sunt și talentați, și dornici. Au nevoie de sprijinul nostru, al tuturor, pentru că performanța cere sacrificii, dar și investiții pe măsură. Și avem exemple de țări care investesc masiv în sport și au și rezultate - Elisabeta Lipă, președinte ANS

Locul de la Tokyo în clasamentul pe medalii, 46-47, să fie uitat

Ceea ce îmi doresc eu foarte mult este că, dacă mă raportez la ediția 2016, când am fost ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul României, în luna decembrie a anului dinainte aveam 44 de sportivi calificați. Pentru mine a fost un șoc”, a admis ea.

Dorințele Elisabetei Lipă: „Să fie un record de calificări la Jocurile Olimpicie!” + „Acel loc 46-47 pe medalii de la Tokyo să se transforme în ceva mult mai frumos”
Ilie Sprîncean şi Oleg Nuţă în acțiune FOTO Planet Canoe

„Îmi doresc ca la sfârșitul lunii decembrie 2023 să fie o cifră mai frumoasă decât acel 44 în ceea ce-i privește pe sportivii pe care să ne bazăm la Jocurile Olimpice”.

Concursurile și oportunitățile de calificare nu se încheie în 2023, ci vor continua și anul viitor, chiar până relativ aproape de startul JO. ”Sper ca România să aibă o delegație nu numai numeric apropiată de cea care a fost în 2021, ci să fie și foarte valoroasă, iar acel loc 46-47 pe care a încheiat România la Tokyo să se transforme în ceva mult mai frumos”, își propune președinta ANS. 

Românii calificați la JO 2024

Delvine Meringor (atletism), David Popovici (înot), Lăcrămioara Perijoc (box), Vlad Stancu (înot), Andrea Miklos (atletism), Alina Rotaru (atletism), Annaliese Drăgan (gimnastică ritmică), Cătălin Chirilă (kaiac-canoe), Ilie Sprâncean (kaiac-canoe), Oleg Nuță (kaiac-canoe)

Citește și: 

Canoiștii llie Sprîncean şi Oleg Nuţă s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Canoistul Cătălin Chirilă, argint la Campionatele Mondiale de la Duisburg și calificare la Jocurile Olimpice de la Paris

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (1)
arnautull
arnautull  •  31 August 2023, 10:40

Inviati-i pe Ceausescu si pe Marin Dragnea,aia tineau Romania in primele zece in clasamentul pe medalii la JO, ca sa nu spun in primele cinci sau sase.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează