SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  SANIE

INTERVIU Eforturile Ralucăi Strămăturaru, portdrapelul României la JO de iarnă de la Beijing: „Mi-am petrecut Crăciunul în Germania, unde ne antrenăm din septembrie”

Raluca Strămăturaru la săptămâna trecută la etapa de Cupă Mondială de la Oberhof (foto: Imago Images)
Raluca Strămăturaru la săptămâna trecută la etapa de Cupă Mondială de la Oberhof (foto: Imago Images)

Articol de - Publicat sambata, 22 ianuarie 2022 09:21 / Actualizat sambata, 22 ianuarie 2022 10:17

Raluca Strămăturaru, care participă în proba de sanie la Jocurile Olimpice de iarnă, a explicat pentru GSP cum e să te antrenezi sezon de sezon afară, cum a ajuns să facă sanie în detrimentul fotbalului și ce așteptări are de la a 4-a ediție a Jocurilor la care participă.

Din Germania, vocea Ralucăi Strămăturaru se aude amuzată. „Nu știu dacă mă auzi, e internetul mai slab aici”, râde ea. Nu e singurul motiv de surâs. 

Cu doar câteva ore înainte, sportiva, care participă în proba de sanie, a aflat că este portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Beijing, competiție care debutează pe 4 februarie, alături de Paul Pepene de la schi fond. 

Sorana Cîrstea - Anastasia Pavlyuchenkova 6-3, 2-6, 6-2 » Sorana, pentru a doua oară în carieră în optimile Australian Open!
AUSTRALIAN OPEN 2022
Sorana Cîrstea - Anastasia Pavlyuchenkova 6-3, 2-6, 6-2 » Sorana, pentru a doua oară în carieră în optimile Australian Open!

Raluca e la a 4-a ediție și se antrenează în occident de ani buni din cauza lipsei de infrastructură din țară.

- Raluca, cum e să fii portdrapelul României?
- Chiar nu mă așteptam! Este o mare onoare și o mare surpriză pentru mine.

- Eu nu aș zice neapărat surpriză, ai fost performera României de la precedentele JO.
- Ba da, e mai bine să nu te aștepți, să nu fii sigur de un lucru și apoi să se concretizeze. E mai bine să nu te gândești la așa ceva de dinainte.

- Cum te vezi acum, la a 4-a ediție, față de prima la care ai fost?
- Mai sigură pe mine. Sigur, cu emoții, ele sunt constante când mergi la o competiție precum Jocurile Olimpice. Dorm bine înainte de curse. E a doua ediție a Jocurilor Olimpice în Asia, din fericire la prima nu am avut probleme cu fusul orar.

Raluca Strămăturaru: „Când eram mică aveam pistă la Sinaia”

- Cum e să te antrenezi în Germania? De când ești acolo?
- Am venit să ne antrenăm din luna septembrie și asta facem de mulți ani, din cauza lipsei de infrastructură din țară. Anul ăsta, din păcate, din cauza pandemiei, nici nu am putut să ne întoarcem acasă pentru sărbători, am petrecut Crăciunul aici, în Germania. Însă facem cam totul aici. Campionatele naționale le facem în Austria, apoi, aici, în Germania, există patru piste, avem condițiile necesare.

- Curiozitate. La începuturile carierei, când te-ai apucat de sanie aici, ce infrastructură exista?
- Păi, atunci exista, aveam pârtia de la Sinaia, acum… nici atât. Asta era acum 20 de ani.

- Totuși, să ne așteptăm ca, în 10 ani, sania să se întoarcă la antrenamente aici? Ce se aude?
- Eu sper. Însă, din păcate, nu depinde de mine. Și aș spera să se întâmple mai repede decât zici tu, mai repede de 10 ani.

Raluca Strămăturaru: „Nu mi-a plăcut prima oară”

- Când suntem mici, pentru toți e o pasiune. Cum de a rămas la tine o constantă, unde s-a făcut trecerea?
- Să știi că prima oară nu am venit la sanie. Eu am vrut să fac fotbal. Însă nu a vrut să mă lase mama. De ce, pentru că ar fi trebuit să stau la cămin, la internat, departe de casă, și nu a fost de acord. Așa că am căutat ceva mai aproape de casă, la Sinaia. Și am ajuns la sanie, la antrenorul Galescu.

- Și te-a prins din prima?
- Nu neapărat, nu mi-a plăcut prima manșă. A trebuit să stăm foarte mult, să așteptăm în frig, și am strâmbat din nas. Dar după așteptare, da. M-a prins. A insistat și el, mi-a zis că i-a plăcut de mine și că pot face asta cu succes. Apoi au venit competițiile, mi-am dat seama că asta vreau să fac. Și am rămas.

Locul 7 de la Pyeongchang, ca o medalie pentru Raluca Strămăturaru

Eforturile Ralucăi Strămăturaru, portdrapelul României la JO de iarnă de la Beijing: „Mi-am petrecut Crăciunul în Germania, unde ne antrenăm din septembrie”
Raluca Strămăturaru după o cursă reușită (foto: Imago Images)

- Raluca, vine a 4-a ediție a Jocurilor Olimpice pentru tine. Care e preferata ta? Ultima?
- Prin prisma rezultatului, sigur, cea de la Pyeongchang. Am luat locul 7, e clar cea mai bună clasare. Însă tind să spun că și prima ediție, cea la care m-am calificat alături de sora mea, Violeta, rămâne și ea printre amintirile plăcute.

- Mulți au zis că locul 7 a fost ca o medalie. Tu cum l-ai privit?
- Sigur, și eu l-am văzut la fel. Având în vedere ce țări au terminat deasupra mea, asta e și părerea mea.

- Ce așteptări ai acum de la Beijing?
- În primul rând, vreau să fiu sănătoasă. O să trecem prin mai multe etape de testare, vreau să pot concura și vreau să onorez proba cum se cuvine.

Componența delegației României la Beijing

  • Sanie (4): Raluca Strămăturaru (feminin, ștafetă), Valentin Crețu (masculine,ștafetă), Marian Gîtlan/Darius Șerban (dublu masculin, ștafetă)
  • Bob (6): Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin), Mihai Țentea ( bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane)
  • Schi alpin (2): Maria Constantin (slalom, slalom uriaș-feminin), Alexandru Ștefănescu (slalom,slalom uriaș-masculin)
  • Sărituri cu schiurile (3): Daniela Haralambie (NH feminin), Andrei Feldorean (NH, LH - masculin), Daniel Cacina (NH, LH- masculin)
  • Schi fond (3): Timea Lorincz (skiatlon, sprint liber - feminin), Paul Pepene, Raul Popa (skiatlon, sprint liber, sprint echipe - masculin)
  • Biatlon (2): Natalia Ușkina (individual, sprint, urmărire-feminin), George Colțea (sprint, individual, urmărire-masculin)
  • Patinaj viteză (1): Mihaela Hogaș (500 m, 1000 m, feminin)

Purtărorii de drapel pentru România la edițiile precedente ale JO de Iarnă

An Oraș gazdăSportiv
1964InnsbruckIon Panțuru (bob)
1968 GrenobleBeatrice Huștiu (patinaj artistic)
1972SapporoIon Panțuru (bob)
1976InnsbruckGheorghe Gârniță (biatlon)
1980Lake Placid Gheorghe Lixandru (bob)
1984SarajevoDorel Cristudor (bob)
1988 CalgaryDorin Degan (bob)
1992AlbertvilleIoan Apostol (sanie)
1994LillehammerIoan Apostol (sanie)
1998NaganoMihaela Dascălu (patinaj viteză)
2002Salt Lake CityEva Tofalvi (biatlon)
2006TorinoGheorghe Chiper (patinaj artistic)
2010 VancouverEva Tofalvi (biatlon)
2014SociEva Tofalvi (biatlon)
2018PyeongchangMarius Ungureanu (biatlon)

Citește și alte articole despre Jocurile Olimpice de iarnă:

Conducerea FR Schi refuză din nou participarea celei mai bune sportive din România la Jocurile Olimpice de iarnă!

Contradicții în cazul schioarei lăsate acasă pentru Jocurile Olimpice » Ministrul Novak a scris că o susține pe Ania Caill, apoi a șters mesajul

De ce jurnaliștii de la Olimpiada de Iarnă vor folosi laptopuri noi-nouțe, pe care le vor arunca apoi. De ce îi sperie China

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează