SPORTURI  »  RUGBY  »  NOUA ZEELANDĂ - AUSTRALIA, AZI, 18:00, GSP.RO, DIGI 1

Cine ajunge primul la 3? Duble campioane ale lumii, Noua Zeelandă și Australia se întîlnesc pe Twickenham pentru prima dată în finala mondială

Articol de - Publicat sambata, 31 octombrie 2015 00:00

Australia a fost regina cu balonul oval în 1991 și 1999. Noua Zeelandă s-a impus în 1987 și 2011, adică atunci cînd turneul a avut loc pe teren propriu.

Cele două mari rivale din emisfera sudică se vor înfrunta astăzi din nou. Miza e uriașă, echipa care va triumfa va fi prima cu trei titluri mondiale.

All Blacks sînt marii favoriți. De altfel, neo-zeelandezii au pierdut în ultimii trei ani din 56 de întîlniri doar 3, una chiar în fața Australiei, 19-27 anul acesta, la Sydney! Noua Zeelandă ar mai consemna o premieră în cazul în care va cîștiga în templul rugbyului englez: va fi prima echipă care va reuși să-și apere titlul mondial. Australia în 2003 și Anglia în 2007 au avut și ele posibilitatea, dar nu au reușit acest lucru.

Recorduri peste recorduri

Finala celei de-a opta ediții a Cupei Mondiale va consemna o serie de premiere și recorduri. Astfel, căpitanul All Blacks, Richie McCaw, va îmbrăca pentru a 148-a oară tricoul Noii Zeelande, record absolut și foarte greu de egalat! Totodată, Richie va fi a 13-a oară căpitan într-un meci la Cupa Mondială, egalînd astfel recordul deținut de englezul Jason Leonard. Julian Savea poate și el intra în istorie. Un eseu în fața Australiei l-ar aduce în postura de rugbystul cu cele mai multe eseuri la o singură ediție. Savea are 8 încercări, egalînd performanțele compatriotului Jonah Lomu din 1999 și ale sud-africanului Brian Habana în 2007. Australianul Adam Ashley-Cooper va juca pentru a 29-a oara împotriva Noii Zeelande, egalînd astfel recordul deținut de David Campese. De asemenea, un alt component al Wallabies, centrul Matt Giteau, e la a doua finală de Cupă Mondială din carieră, el jucînd și în 2003, atunci cînd Australia a pierdut în fața Angliei.

105-42e scorul întîlnirilor directe între Noua Zeelandă și Australia. 7 partide s-au încheiat la egalitate.

Cine va fi cel mai bun marcator?

Disputa din Australia și Noua Zeelandă ar putea să desemneze și rugbystul cu cele mai multe puncte înscrise la actuala ediție a Cupei Mondiale. Topul este condus în momentul de față de argentinianul Nicolas Sanchez (89 de puncte). Urmează sud-africanul Handre Pollard și scoțianul Greg Laidlaw, ambii cu 79 de puncte, dar britanicul e de mult acasă. Sanchez și Pollard au jucat aseară finala mică și-și puteau îmbunătăți zestrea. În luptă mai sînt australianul Bernard Foley (75p) și neo-zeelandezul Daniel Carter (63p). Nicolas Sanchez rămîne însă mare favorit.

Șase nominalizări pentru jucătorul anului

World Rugby a anunțat și rugbyștii nominalizați pentru titlul de cel mai bun jucător al anului. Dintre cei şase propuşi, patru vor fi azi pe teren în marea finală, cîte doi de fiecare parte: Daniel Carter şi Julian Savea, respectiv Michael Hooper şi David Pocock. Plus căpitanul Scoţiei, Greig Laidlaw, şi linia a doua galeză Alun Wyn Jones.

clipboard01

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează