SPORTURI  »  RUGBY  »  ALL BLACKS

Fostul mare jucător de rugby, neo-zeelandezul Jonah Lomu, continuă să lupte pentru viaţa sa: "Să joc nu mai pot. Vreau să investesc în rugby"

Articol de - Publicat joi, 23 august 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 22 august 2012 20:05

În prezent, se află sub ameninţarea unui nou transplant de rinchi, după ce, în 1995, a fost diagnosticat cu sindrom nefrotic, o maladie gravă


În 2004 a suferit un transplant care i-a pus cariera departe de priorităţi. Legenda All-Blacks este discret, nu prea acordă interviuri, dar a făcut o excepţie pentru publicaţia franceză Le Figaro. A fost sincer, firesc şi s-a văzut că rugbyul începe să-i fie o amintire îndepărtată. Lomu trăieşte la Auckland, are 37 de ani, o boală chinuitoare şi multă speranţă.

- Pe 24 septembrie 2011, ai fost internat din cauza unor complicaţii, urmare a transplantului de rinichi. Cum te simţi azi?
- Mult mai bine. încerc să-mi reiau viaţa fiind tot timpul conştient că este posibil să suport un nou transplant. Fac dializă de trei ori pe săptămînă. În restul timpului, stau cu soţia mea şi cu copiii mei.

- Ce s-a întîmplat în septembrie?
- Habar nu am. Nici medicii nu ştiu. Dintr-o dată am început să mă simt din ce în ce mai slăbit. La spital au observat că rinichiul nu mai funcţiona. Azi, practic, rinichiul este "adormit" şi tratamentul pe care îl urmez încearcă să-l retrezească la viaţă. Dacă tratamentul nu va merge, voi face alt transplant, ca să pot supravieţui.

- Mai urmăreşti rugbyul internaţional?
- Mai puţin ca înainte. Sincer vorbind, dializele mă obosesc foarte mult şi prefer să-mi petrec vremea cu familia. Dar încă mă uit la meciurile importante, mai ales cînd joacă All-Blacks.

Diferenţă inexistentă
- Înseamnă că ai urmărit cu mare drag triumful lor la Cupa Mondială.
- Bineînţeles. Echipa aceea a ştiut să se descurce. A fost Mondialul ei. Nu ştiu ce s-ar fi întîmplat dacă ar fi pierdut.

- Finala aceea, încheiată 8-7 în defavoarea Franţei, nu a fost cel mai frumos meci din istorie.
- E adevărat. Dar în orice finală cineva cîştigă şi altcineva pierde. Peste 15 ani însă nimeni nu-şi va mai aduce aminte numele învinsei din finală. În ajunul finalei am prezis că acest meci se va cîştiga la o diferenţă de scor minusculă.

- Se vorbeşte că e o mare diferenţă de valoare între echipele din emisfera de Sud şi cea de Nord. Ce părere ai despre asta?
- Nu cred că această diferenţă este atît de mare. Şi nu cred că e ireversibilă.

- E adevărat că echipa de fotbal american Dallas Cowboys ţi-a propus un contract fabulos, de peste 6 milioane de dolari?
- Da, în 1995, după Cupa Mondială din Africa de Sud. Dar eram prea îndrăgostit de rugby ca să accept. Iar a juca pentru All Blacks era o onoare pe care nu puteam s-o resping. Nu voiam să las deoparte tricoul unei echipe legendare.

Căţelul sfîşiat
- În 2010, ai avut o tentativă de revenire la echipa din Marsilia. Ce amintiri ai din cele cîteva luni petrecute în Franţa?
- La Marsilia, am petrecut momente minunate cu familia mea. Ne-am făcut o mulţime de prieteni. În schimb, conducerea clubului a fost foarte neprimitoare. Îi rugasem să pună un gard în jurul proprietăţii noastre. Nu au făcut-o. Toată povestea s-a soldat cu moartea căţelului nostru, care a încercat să-l protejeze pe fiul meu, Brayley, şi a sfîrşit sfîşiat de un cîine vagabond. Este o pierdere pe care nu o vom uita niciodată.

- Te-ai gîndit vreodată că ai putea reveni în Franţa?
- Chiar sper să revin. După următorul transplant, dacă nici un motiv medical nu se va opune, vreau să revin în Europa , poate chiar în Franţa, şi să investesc în rugby. Poate chiar să antrenez. Să joc nu mai pot.

Jonah Tali Lomu
- născut pe 12 mai 1975, la Auckland, Noua Zeelandă
- 1,96 metri, 96 de kilograme
- echipe la care a jucat: regionale - Counties Manukau (1994-1999), Wellington (2000-2003), North Harbour (2006); Super Rugby - Blues (1996-1998), Chiefs (1999), Hurricanes (2000-2003); Cardiff Blues (2005-2006), Marseille (2009-2010)
- echipa naţională a Noii Zeelande 1994-2002

63 de selecţii a avut Jonah Lomu în echipa All-Blacks

185 de puncte a semnat Lomu pentru All-Blacks

Viaţă personală agitată
Jonah Lomu a divorţat de două ori şi are doi copii. Acum locuieşte cu cea de-a treia soţie, care era măritată atunci cînd l-a întîlnit pe Jonah. S-au cunoscut în 2007, iar Nadene, actuala nevastă, era pe atunci jumătatea rugbystului Jarek Goebel, care s-a declarat devastat de despărţire. În 2012, Lomu şi Nadene au devenit membri ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, adică ai bisericii mormone. Este membru al clubului "Champions for Peace", un grup de 54 de sportivi de elitş care contribuie la cauye umanitare.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
room
room  •  23 August 2012, 11:24

Multa sanatate! Si eu fac dializa de 24de ani.

dakesis
dakesis  •  23 August 2012, 02:50

cam obositi voi.. a fost tarziu cand ati scris asta, nu? Vi s-au incalecat tastele la final:)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează