SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

3 h 37 eroice » Irina Begu s-a calificat în turul al 3-lea după un meci imens cu CoCo Vandeweghe

Irina Begu a jucat în acest an 12 meciuri de trei seturi, impunându-se în nouă // FOTO Guliver/GettyImages
Irina Begu a jucat în acest an 12 meciuri de trei seturi, impunându-se în nouă // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 26 mai 2016 00:00

"Vandeweghe pierde meciul cu o eroare forțată pe voleu de rever". Punct. Așa se încheie descrierea disputei, minge cu minge, pe site-ul oficial al turneului.

În acele câteva cuvinte seci se scurge, ca dintr-un balon înțepat, toată tensiunea acumulată în aproape 4 ore de încleștare. Atât de dens, de pasionant, de pe muchie a fost totul.

La final, când a convertit a doua minge de meci avută, Irina eliberează un strigăt de bucurie și de ușurare, lăsând afară emoțiile pe care le-a ținut închise în interior pe toată durata disputei.

Rar a sărbătorit vreun punct, a preferat să stea acolo, înghițind minut cu minut și game cu game, sperând, revenind, conducând, ratând, reușind, ținând cu dinții, necedând nici o clipă o confruntare al cărei final era la fel de incert precum orizontul într-o zi cețoasă.

Pauză de respirație

După ce a avut 5-2 în primul set și a servit la 5-3 pentru a-l câștiga, s-a ajuns la tie-break. Unul cedat de româncă.

În al doilea act, la 5-4 pentru americancă, aceasta vine la 40 egal după ce Begu avusese 40-0. Adică la două puncte de victorie. Cedezi, Irina? Nu. Lupt. E lecția pe care a învățat-o și a tot repetat-o în această primăvară, începând cu turneele din America de Nord.

Nu cedează, câștigă setul la tie-break, tot 7-4. Deja se adunaseră ore bune de joc, 2h09, jucătoarele au cerut pauza de vestiar, s-au întors cu haine noi, dar cu aceleași mâini și picioare, doar că mai obosite.

Tensiune maximă

Și a început decisivul. Unul cu tie-break interzis. Fiecare game are povestea lui, mai complicată sau mai expeditivă. Se trece de pragul unui finiș normal, apar prelungirile. Dar numai după ce CoCo a avut 5-4 și a servit pentru meci. De fapt, acolo Begu a returnat pentru supraviețuire.

Pericolul e prezent la fiecare punct, Vandeweghe pocnește cu serviciul ca un băiat, dă și trei ași la rând, nu e nimic, Irina stă acolo, lovește tare la rândul ei, mai strânge pumnul la piept, se ajunge la 9-8, ratase o minge de meci, simte acum că poate forța, că e momentul. Și vine a doua șansă, sfera galbenă trimisă tare spre americanca aflată la fileu, racheta ei se crispează, dă în fileu. E gata!

O epopee de 3 ore și 37 de minute. Istovitoare, pline, nebune pe alocuri. O epopee care o duce pe româncă în turul al 3-lea la Roland Garros, deși a fost întâi la două puncte, apoi la un game de eliminare. Pentru că acum știe că doar așa poate ajunge sus: dacă nu cedează, indiferent de adversară, de turneu, de moment. De efort, de lungimea meciului. Și pentru că poate.

Prima întâlnire

Irina Begu se va duela vineri pentru un loc în optimi de finală cu Annika Beck. Germanca, 39 WTA, se simte foarte bine la Roland Garros. În 2012 ea se impunea la Paris în turneul destinat junioarelor.

Beck a avut și ea parte de un meci plin de adrenalină, după ce ieri a învins-o pe Katerina Bondarenko revenind de la 0-1 la seturi. Scorul final a fost 4-6, 6-3, 7-5. Begu, 25 de ani și Beck, 22 de ani, nu s-au mai întâlnit niciodată până acum.

31 de lovituridirect câștigătoare a reușit Irina Begu, în timp ce adversara sa a ajuns la 50

35 de greșelineforțate a comis Irina Begu, în timp ce Vandeweghe a adunat 55

 Ce a făcut Irina Begu la Roland Garros

2011 turul 2
2012 turul 2
2013 turul 1
2015 turul 3
2016 ?

Alte știri de la Paris:

Debut cu victorie

Florin Mergea și Rohan Bopanna s-au calificat în turul al doilea la turneul de la Roland Garros, după ce ieri au trecut de perechea franceză Stephane Robert/Alexandre Sidorenko cu 6-2, 6-2. În turul următor, perechea româno-indiană îi va întâlni altă pereche din Franța Gregoire Barrere/Quentin Halys.

"La băieți e diferit"

Garbine Muguruza s-a calificat ieri în turul al treilea la Paris. Jucătoarea din Spania a trecut ieri de franțuzoaica Myrtille Georges cu 6-2, 6-0. La conferința de presă, ea a fost întrebată de ce se întâmplă atât de multe surprize în circuitul feminin.

"La băieți e diferit pentru că atunci când se întâlnesc cu cineva de genul lui Djokovici imediat se scufundă. În circuitul feminin toate cred că sunt în stare să treacă de numărul unu sau de numărul doi", a spus ea.

În minimum de seturi

Stan Wawrinka, elvețianul care s-a impus anul trecut pe zgura de la Paris, s-a calificat ieri în turul al treilea. El a trecut în minimum de seturi de japonezul Taro Daniel  7-6 (7), 6-3, 6-4.

"Mi-am creat multe oportunități de break, nici nu știu câte au fost, dar nu am reușit să le valorific. Cea mai importantă este victoria, mai ales că a fost în trei seturi. Sper să joc din ce în ce mai bine și să merg cât mai departe în turneu", a spus Stan.

În primul tur, Wawrinka a avut nevoie de cinci seturi pentru a trece de Lukas Rosol.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
1578362032478810
Tihamér Takó  •  26 Mai 2016, 17:28

Begu s-a chinuit cu Coco...a avut noroc...Speram la mai bine

catalynn
catalynn  •  26 Mai 2016, 16:48
Postat de adi_stelistul pe 26 Mai 2016, 09:27

Irina a aratat inca de la Madrid ca poate duce fizic si mental astfel de meciuri. Acolo a jucat in primele 3 tururi nu mai putin de 8 ore in total, cu Bouchard, Muguruza si McHale, in 2 dintre intalniri revenind de la 0-1. Este unul dintre putinele cazuri de sportiv roman care nu cedeaza, mental in primul rand, pana cand meciul nu e gata. Mi-o amintesc pe Simona deja resemnata in meciurile cu Makarova la AO, cu Cibulkova in anul precedent, cu Pennetta, la US Open. Sau setul 2 cu Radwanska la Singapore. E drept ca si Simona a avut momente cand s-a "agatat" literalmente de sansa ei, oricat de mica parea la un moment dat (primul exemplu care-mi vine in cap e chiar finala pierduta cu Sarapova), dar la Irina tenacitatea aceasta e deja marca inregistrata. Despre meci sunt foarte multe de spus. In mod normal Irina trebuia sa castige mai repede. Desi Vandeweghe e o jucatoare aproape impecabila din punct de vedere tehnic si fizic. Are forta si poseda toata gama de lovituri (singura la care am vazut-o vulnerabila a fost returul inaltelor de pe fundul terenului). Dar greseste mult tocmai pentru ca are un joc agresiv si exploziv si pentru ca ... nu e Serena. Irina putea profita mai mult de greselile americancei, cred eu. Sigur ca dupa un astfel de meci ceea ce trebuie sa ramana in primul rand este admiratia fata de rezistenta fizica si psihica a Irinei dar cred ca ea si antrenorii ei vor trebui sa analizeze mai lucid decat noi, suporterii, meciul de ieri.

Ady, la Simona e chestie de fizic. Irina e mult mai solida si mai puternica, rezista la efort. Are si un alt stil de tenis care nu presupune atâta risipa de energie. Insa o Simona in zi buna este net superioară unei Irina intr-o zi la fel de buna. Simona are o aparare de fier, si lovituri de lunetist, de asta a ajuns unde ajus, insa nu are "plămâni". E deja la o varsta la care putem spune ca a atins maturitatea sportiva, de acum înainte nu vom mai vedea creșteri semnificative in jocul ei. Nu e vorba sa o arde prin baruri si petreceri si ii e lene sa se dea jos din pat sa se duca la antrenamente ca Sorana, insa pur si simplu atat o ajuta corpul: maxim 90 de minute la potențial maxim. Ea in setul 3 e gata, asa ca da totul sa nu se ajungă in setul 3 si pe cat posibil sa termine meciul sub 90 de minute ... Daca le-am putea clona pe Irina si Simona si lua de la fiecare numai calitatile am scoate o tenismena mai buna decat Graf! :-)

i_balan
i_balan  •  26 Mai 2016, 14:16
Postat de adi_stelistul pe 26 Mai 2016, 13:53

In clasamentul Road Singles, al rezultatelor din acest an cuplul Begu-Niculescu e pe locul 31 dar intre dublurile eligibile pentru Rio (in care ambele componente tin de acelasi Comitet Olimpic National) sunt pe 15. Cum vor fi 32 de dubluri poate totusi sunt ceva sperante.

Poate si-au facute calculele tinand cont de acest clasament! (Multumesc pentru informatie, nu stiam de el...). in fine, esti printre putinele persoane care au comentarii documentate si de bun simt, pe acest site. O zi buna!

Vezi toate comentariile (17)
Comentează