SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

7 titluri şi un magnific » Nadal s-a impus din nou la Roland Garros după o finală reluată ieri din cauza ploii

Articol de , - Publicat marti, 12 iunie 2012 00:00 / Actualizat luni, 11 iunie 2012 22:53

Rafael Nadal a cucerit ieri Roland Garros-ul pentru a şaptea oară, după 6-4, 6-3, 2-6, 7-5 cu liderul ATP, Novak Djokovici. Nimeni nu a mai cîştigat de atîtea ori la Paris.

E 6-5 în setul al patrulea pentru Nadal şi 30-30 pe serviciul lui Djokovici. Ce vrea Rafa? Tie-break sau să se termine acum? Se pare că a doua variantă. Spaniolul pune un pumn de piper pe rachetă, loveşte lung şi aspru, stînga-dreapta, apoi finalizează în colţ.

Minge de meci! Aerul atîrnă greu deasupra Terenului Central. Novak trimite primul serviciu în fileu. Cineva din tribună strigase chiar atunci, semn că liderii mondiali nu sînt surzi şi nici indestructibili. E prea straniu momentul. Sîrbul se pregăteşte de al doilea serviciu, îl execută cu kick, dar, aaaah, prea lung. Dublă greşeală! Victorie pentru Nadal!

Preţ de o fărîmă de secundă, imensă cît tot turneul, nimeni nu pricepe nimic. Rafa e printre ei. Abia apoi înţelege. Că a fost ultimul punct. Că a cîştigat. Că a cîştigat pentru a şaptea oară! Genunchii caută căldura zgurii, palmele acoperă faţa, plînsul ţîşneşte din el ca o arteziană nebună. Nole merge încet către fileu, fiecare pas îl costă.

Îşi dă seama şi Nadal că nu poate rămîne la nesfîrşit trîntit pe jos. Sare în picioare, arcuri nebănuite tresaltă în genunchi şi cei doi finalişti se îmbrăţişează cum au făcut-o şi acum aproape 6 luni, după Australian Open, cînd învingător a fost sîrbul

Îmbrăţişări în tribună
Rafa salută publicul cu lacrimile pe faţă, după care urcă în tribună. Nu mai făcuse drumul pînă la ai săi de la Wimbledon 2008, cînd ţopăise pe copertinele verzi, şocîndu-i pe britanici. Ce frenezie e acolo! Părinţii, sora, unchii, prietena, cei din echipa lui, toţi vor să-l atingă, să-l îmbrăţişeze, să-l sărute. La un moment dat, ajunge la Pau Gasol şi palma imensă a baschetbalistului acoperă tot capul lui Nadal. Cînd coboară înapoi, pe pămînt, emoţia îl însoţeşte ca un abur. Ce nebunie!

Djokovici şi Nadal începuseră finala duminică, la ora 16:00, sub un cer care stătea să plesnească de nori plumburii. S-au scurs trei seturi, 2-1 pentru iberic, şi alte trei game-uri, 2-1 pentru sîrb, cu break, şi nu s-a mai putut juca. Fusese deja o întrerupere de 25 de minute, însă meciul se reluase mereu sub ameninţare. Cu hotărîrea luată de a se reveni luni, noaptea s-a scurs greu pentru eroi.

Finala de a doua zi
Ieri, la ora 14:00, erau din nou la încălzire pe arena Philippe Chatrier. Nole urma să servească primul pentru a-şi consolida break-ul din setul al patrulea. Iar Rafa ştia că atunci trebuia să atace pentru a reechilibra actul. Şi, uimitor, rebreak-ul se produce!, după o combinaţie de joc agresiv al spaniolului şi erori ale sîrbului. Apoi s-a mers cap la cap, cu norii aproape lipiţi de creştetul jucătorilor, cu fiecare minge cîntărind tone, cu cei doi acoperind terenul ca într-un complicat joc de unit puncte, fornăind ca doi căluţi.

La 5-4 pentru Nadal, ploaia a izbucnit cu mai multă forţă. Supervizorul a discutat cu cei doi, care au rămas pe teren cît a durat rafala. Au mai jucat un game, s-a făcut 5-5 şi pe teren a năvălit soarele! Ce schimbare! Rafa şi-a ţinut cu emoţii serviciul. 6-5.

Punct şi înapoi la început. Amintirea se condensează. Dublă greşeală! Victorie pentru Nadal! A şaptea la Roland Garros, mai multe decît cele 6 ale lui Bjorn Borg, care păreau de neatins la un moment dat. Atît de multe încît doar istoria le suportă. Şi cine ştie cîţi ani de acum înainte!

11 titluri de Mare Şlem a adunat Rafael Nadal pînă acum. A reuşit acest lucru la 26 de ani şi 7 zile, devenind al treilea cel mai tînăr jucător care realizează acest lucru după Borg (25 de ani şi 1 zi) şi după Roger Federer (25 de ani şi 334 de zile)

4 finale consecutive de Mare Şlem au disputat Rafael Nadal şi Novak Djokovici, un lucru nemaiîntîlnit în Era Open

1 set a pierdut Rafael Nadal pe parcursul celor două săptămîni de turneu, acest lucru întîmplîndu-se chiar în finala cu Novak Djokovici

40 de victorii a adunat Rafael Nadal în acest sezon, nici un alt jucător neajungînd la acest număr

52-1 este raportul victoriilor şi înfrîngerilor la Roland Garros pentru Rafael Nadal, singura înfrîngere avînd loc în 2009, în "optimi", în faţa lui Robin Soderling

"Nu ştiu cîţi ani voi mai juca, dar voi fi aici atîta vreme cît corpul mi-o va permite şi mintea va mai furniza motivaţie şi pasiune. Sper că mult timp de acum încolo!" (Rafael Nadal)

493322-finale-nadal.jpg

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close