SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS / NADAL - FEDERER 7-5, 7-6, 5-7, 6-1

Al şaselea titlu pentru Rafael Nadal la Roland Garros

Rafael Nadal ţine trofeul de la Roland Garros +10   FOTO
Rafael Nadal ţine trofeul de la Roland Garros

Articol de - Publicat duminica, 05 iunie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 05 iunie 2011 20:57

Rafael Nadal s-a impus pe zgura de la Roland Garros, în faţa lui Federer şi a cîştigat cel de al şaselea trofeu la acest turneu. Nadal a cîştigat în patru seturi, scor 7-5, 7-6, 5-7, 6-1.

Cu 38 de ani în urmă, pe 5 iunie 1973, Ilie Năstase cîştiga turneul de tenis de la Roland Garros. Românul l-a învins pe Nikola Pilici cîştigînd disputa cu scorul de 6-3, 6-3, 6-0.

"Încă o data Rafa m-a învins în finală. Am jucat cît de bine am putut, dar nu am avut ce să fac mai mult de atît", a spus Roger Federer după ce a pierdut finala turneului Roland Garros în faţa spaniolului Rafael Nadal

"Am progresat mult pe aceasta suprafaţă şi le mulţumesc mult tuturor celor care m-au ajutat să obţin această victorie. De asemenea, le mulţumesc familiei şi celor care m-au susţinut pe tot parcursul turneului", a spus Rafael Nadal.

Este pentru a patra oară cînd spaniolul cîştigă trofeul turneului de la Paris şi Roger Federer pierde finala, după ediţiile din 2006, 2007 şi 2008.


Setul 4
Setul patru a fost la discreţia ibericului care nu i-a mai lăsat nici o şansă lui Federer. Nadal a făcut două break-uri care i-au fost suficiente pentru a se impune categoric, cu 6-1.

Setul 3
Cel de-al treilea set i-a revenit lui Roger Federer care a reuşit o revenire de senzaţie. După ce a reuşit să egaleze la 4, elveţianul nu a mai cedat decît un game şi s-a impus cu 7-5 şi astfel meciul s-a prelungit în setul patru.

Setul 2
În setul secund, Nadal a început în forţă şi a condus cu 3-1, însă elveţianul a revenit şi a egalat. Au urmat o serie de game-uri în care cei doi jucători şi-au făcut serviciul pînă la 4-4 cînd Nadal a făcut un nou break şi a servit pentru meci. La scorul de 40-40, în game-ul 10, meciul a fost oprit din cauza ploii . La reluarea partidei, Roger Federer a revenit şi a egalat la 5, prelungind suspansul în cel de-al doilea set. Setul secund s-a decis la tie-break în favoarea lui Nadal.

Setul 1

Roger Federer a început în forţă finala de la Roland Garros. Elveţianul a profitat de numeroasele greşeli neforţate ale lui Nadal şi, împreună cu loviturile cîştigătoare, a reuşit să facă break şi să preia conducerea.

Aflat în poziţia de a servi pentru set, după ce cu un game în urmă a avut încă o şansă de a face cel de-al doilea break şi de a încheia setul, Federer nu a mai putut să-i facă faţă furiei lui Nadal care a egalat la 5. După acceea, ibericul a întors scorul de la 5-2 şi s-a impus cu 7-5

Ciocnirea dintre Federer şi Nadal are loc azi, la Roland Garros, de la ora 16:00.

Doi ani şi jumătate au trecut de cînd Federer şi Nadal nu au mai jucat pentru un trofeu de Grand Slam. Ei s-au calificat vineri în ultimul act la Roland Garros, după ce au trecut de Novak Djokovici cu 7-6 (5), 6-3, 3-6, 7-6 (5), respectiv de Andy Murray cu 6-4, 7-5, 6-4.

Melbourne a fost cel care i-a găzduit ultima dată pe cei doi în finala din 2009 de la Australian Open. Au trecut însă şapte ani de cînd puştiul cu plete din Mallorca îl întîlnea pentru prima oară pe metronomul elveţian, pe durul teren de la Miami. Rafa cîştiga. Un an mai tîrziu, în 2005, venea şi întîia înfruntare într-un turneu de Mare Şlem, la Roland Garros, în semifinale, din nou victorie pentru Rafa. Apoi istoria confruntărilor în turneele de Grand Slam avea să cuprindă numai finale. De şapte ori au jucat unul împotriva celuilalt în ultimul act. Rafa s-a bucurat de cinci ori, în timp ce Roger de două ori. Azi, în Franţa, de la ora 16:00 (în direct Eurosport), o nouă filă din rivalitatea istorică dintre ei. Doi oameni, doi prieteni, două legende. În plus, partida de azi are şi o altă miză decît trofeul: dacă va cîştiga Nadal, rămîne numărul unu mondial, dacă nu, Djokovici va ajunge lider.


Rafael Nadal
Spania
25 de ani
numărul 1 mondial
Turnee cîştigate în total: 45
Trofee de Mare Şlem: 9
Finale de Mare Şlem disputate:11
Săptămîni ca număr 1 mondial: 98


Roger Federer
Elveţia
29 de ani
numărul 3 mondial
Turnee cîştigate în total: 67
Trofee de Mare Şlem: 16
Finale de Mare Şlem disputate: 22
Săptămîni ca număr 1 mondial: 285


Scorul întîlnirilor directe Roger-Rafa: 8-16
pe zgură: 2 11
pe hard: 4 4
pe iarbă 2 1

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (59)
huhuruz77
huhuruz77  •  06 Iunie 2011, 11:43

rectific : Ma dezgusta total stilul lui, e ca si cum ai avea un robot-femeie drept SOTIE, si una in carne si oase !

huhuruz77
huhuruz77  •  06 Iunie 2011, 11:42

Recunosc valoarea lui Nadal, dar are un stil "RECE", bazat NUMAI pe forta fizica, pe cand Federer are foarte mult din CLASA TENISULUI de cand s-a inventat el ! Tenisul a devenit ca fotbalul : pe forta si doar banii conteaza ! Asteptam din partea lui Nadal mai mult romantism...dar el este ca un ROBOT si atat. Ma dezgusta total stilul lui, e ca si cum ai avea un robot-femeie drept sitie, si una in carne si oase !

vasglo
vasglo  •  06 Iunie 2011, 10:39
Postat de neaga1900 pe 06 Iunie 2011, 10:21

Nu stiu sigur , dar Nadal a castigat turneul de la Paris si acum un an .....Daca ar fi peirdut ieri ar fi peirdut punctele castigate acum un an..... Dupa cum poate ai observat , desi a castigat turnerul incheiat ieri , in dreptul sau nu apare niciun punct : a ramas la 12070 , iar Novac are incepand de azi 12025.......La Londra va fi aceiasi situatie.....Daca nu ajunge in finala sau va pierde finala va pierde punctele castigate acum un an si va fi detronat ....

Multumesc frumos. Daca e asa, mi se pare cam nefiresc acest mod de acordare a punctelor in clasamentul ATP. Deci, esti pe primul loc, joci finala de turneu, iar altii, care nu ajung in finala, te pot intrece!

Vezi toate comentariile (59)
Comentează